tisdag 21 januari 2020

In this grave hour av Jacqueline Winspear

Den trettonde boken om Maisie Dobbs!

Handling: Den tredje september 1939 bryter sig en brittisk säkerhetsagent in hos Maisie Dobbs och väntar på att hon ska komma hem. Doktor Francesca Thomas har ett viktigt uppdrag till Maisie. En man, som kom till Storbritannien som ung pojke tjugotre år tidigare som belgisk flykting, har blivit mördad och hon behöver hjälp av Maisie att hitta mördaren.

Storbritannien närmar sig mörka tider och London hotas av invasion när ytterligare en belgisk flykting hittas mördad. Samtidigt som Maisie jobbar med fallet med de döda så evakuerar London massa barn till landsbygden och även Maisies andra hem får några barn varav ett behöver hennes uppmärksamhet.


Åh, vad jag tycker om den här serien. Så mycket så att jag faktiskt läser dem på engelska men inte lider av det. Visst det går lite långsammare men inte så väldigt.

Den här serien har hittills utspelat sig mellan de två världskrigen även om det varit tillbakablickar på hur Maisie jobbade som sköterska under första världskriget. Men boken börjar samma dag som Storbritannien förklarar krig mot Tyskland vilket påverkar stämningen en hel del.

Det känns som den här boken har en lagom dos av det mesta. Det är ett intressant fall hon jobbar med tillsammans med hennes anställda Billy och Sandra. Den undersökningen blir verkligen som en pusseldeckare där hon i synnerhet letar upp folk och pratar med dem och sakta närmar sig sanningen. Men vissa besök är rätt otrevliga och även farliga. Under sökandet får vi också återse några av hennes gamla bekanta inom polisen och säkerhetstjänsten.

Parallellt så evakueras Londons barn ut på landsbygden och Maisie ringer in sin far och hans fru när hennes före detta svärmor inte vet hur hon ska hantera barnen som kommer. I synnerhet inte en ung flicka som inte vill prata. Maisies engagemang behövs även här.

Jag tycker att det var skönt med en bok som utspelar sig på hemmaplan främst och där det känns som Maisie lever ett mer vanligt liv. Trots att andra världskriget startar precis vilket skapar mycket oro, känns inte boken så mörk som vissa av de senare varit. Jag tyckte också om att det inte var en spionhistoria utan ett mer vanligt fall även om den var rätt brutalt.

Det som känns jobbigt är att det bara finns två böcker till i serien just nu varav en står redan i hyllan. Egentligen ville jag ta mig an den direkt, men den sextonde i serien kommer att komma ut först i mars 2021 eftersom hon skriver till en antologi i år.

Mitt betyg blir 5 av 5 den här gången.

2 kommentarer:

  1. Ja den är mysig och bra den här serien. Du ligger ju lite före mig och det låter lovande om del tretton. Och att en ny bok i serien kommer nästa år! Jag ska ta mig an den tolfte, framöver, få se när det blir. Brukar bli en om året.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar också ta en per år. Men nu läste jag den i början av året plus att nästa del redan ligger i hyllan så risken/chansen är stor att den blir läst under året.

      Radera