tisdag 14 juli 2020

Lika i döden av Anna Roos

Första delen i serien om Morden vid världens ände!

Handling: Vera Jansson gjorde sig impopulär på sin hemort när hon som ung beskyllde en av stadens entreprenörer för oönskade närmanden. En anklagelse som inte gick att styrka och som hon senare tog tillbaka. Vera har därför inte satt sin fot i Trosa på flera år när en av hennes barndomsvänner hittas död. Samtidigt får hon i uppdrag av sin chef att ansvara för revisionen av ett företag på orten. Hennes återkomst väcker starka känslor och snart står det klart att små oförrätter i det förflutna kan få stora konsekvenser i nutid.

Å-barnen var vad de kallades, barnen som bodde i de pittoreska villorna vid Trosaån. När natten kom kröp de samman framför brasan och lyssnade till Veras fars sagor. »Bara en till«, brukade de vädja när han läst färdigt, men oavsett hur många historier han berättade gick solen alltid ned och mörkret sänkte sig över husen vid ån.


Eftersom jag varit i Trosa ett antal gånger så ville jag gärna läsa den här serien. Jag kan verkligen se miljön framför mig. Trosa är en klassisk vacker gammal ort som ligger längs med kusten och som även har en å som löper genom orten.

Jag blir både irriterad och nyfiken på huvudpersonen Vera Jansson som återkommit till sin uppväxtort Trosa. Hon har kvar familjens hus men har det uthyrt till Solveig som bor där med sin gamla papegoja. Vera är rätt speciell inte lätt att komma inpå livet. Men det känns som att det finns saker att återkomma till där. Vi lär oss lite om henne men mycket av mitt intresse för nästa bok hänger just på att jag vill veta mer om Vera.

Sen vet jag inte vad jag tyckte om själva deckardelen. Det här är ingen klassisk polisdeckare. Istället är det Vera som utreder diverse oegentligheter som förekommit. Och med en undran över vad som hände hennes barndomsvän som hittades död.

Jag gillar på sätt och vis att det är en deckare där det inte hänger på en polis eller en journalist att ett en viss händelse blir löst. Det är lite uppfriskande. Jag vill definitivt få veta mer om Vera och kommer snart se till att läsa nästa bok.

Betyg 3 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar