torsdag 30 juli 2020

To die but once av Jacqueline Winspear

Den fjortonde boken om Maisie Dobbs!

Det är nu våren 1940 och andra världskriget är igång. Maise får en förfrågan från en barägare i trakten om de kan undersöka var hans yngsta son är. Maisie som sett sonen växa upp tar sig an fallet gratis.

Sonen är på hemlig ort och jobbar på ett företag som utför jobb åt regeringen men har visat tecken på att något är fel. Maisies och Billys undersökningar spretar men går sen mot ett oväntat håll. 

Parallellt pågår kriget allt mer intensivt. Unga pojkar som Billys äldste son och Maisies bästa väns son är nu i det militära och de yngre vill också vara med och kämpa. Och plötsligt försvinner Maisies gudson. Dessutom behöver Maisie få en bättre balans på sitt jobbliv respektive privatliv när hon har Anna i hennes liv.

Som jag förstår det fick Jacqueline inspirationen från den här från sin egen far som utförde ett visst jobb åt militären under andra världskriget och där man inte riktigt vet hur det påverkade honom. Jag tycker också att hon gör ett väldigt bra jobb (sett ur mina amatörögon) att åskådliggöra tidsandan och händelserna som sker.

Jag älskar verkligen den här serien och just den här boken ville jag verkligen läsa samtidigt som jag inte ville att den skulle ta slut. Det jobbiga är att det bara finns en till utgiven i serien och den finns ännu inte i mitt hem. Nästa efter det är boken - The Consequences of Fear(?) som verkar komma nästa vår om det går enligt plan. Som jag skrivit tidigare finns bara de tre första i serien översatta medan resterande läser jag på engelska.

Min känsla för Maisie Dobbs är lite samma som jag har för Ruth i Elly Griffiths böcker eller Louise Pennys böcker om kommissarie Gamache och invånarna i Three Pines. Fast de här utspelar sig från 1929 och framåt.  Jag älskar henne som huvudperson och gillar verkligen att följa henne och människorna runt henne. Några av böckerna har varit mer mörka och/eller mer spioninriktade eftersom Maisie även blir anlitad för mer hemliga uppdrag av regeringen. Böckerna jag älskar mest är de där hon verkligen jobbar som privatdetektiv i England.

Hennes intuitiva känsla och att hon ibland ser mer än andra är aningen tydligare i den här boken än många andra. Men det är ändå så lite så även de som inte gillar det skulle klara av det.

I den här boken rör hon sig mellan London och sitt andra hem, där hennes far, styvmor och Anna bor. Och hennes tidigare svärföräldrar. Hon har inte det inte helt lätt när hon försöker få ihop jobb- och privatliv och det är tungt när kriget verkligen hänger över dem. Hon känner verkligen ansvar för både familjen och för hennes anställda som även dem är som familj för henne. I den här boken blir det även lite mer klassiskt detektivarbete men där hon även samarbetar med polisen, varav några är mer eller mindre kära bekanta. Men det går inte att undgå att kriget verkligen hänger över dem även om bomberna inte än börjat falla över Storbritannien.

Nu kämpar jag med att inte genast beställa nästa bok - The American Agent utan försöker avvakta men det är svårt. Kanske blir det en beställning i augusti när Louise Pennys senaste kommer.

Betyget blir 4.5 av 5!

2 kommentarer:

  1. Du ligger ju lite före mig i den här serien. ;) Den är mysig att läsa och jag ser fram mot att läsa eller kanske lyssna på den här, men först blir det del tretton. Kanske nästa år då jag nyligen läst tolvan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du har två bra böcker framför dig nu. Just nu är jag så jättesugen på att få läsa nästa men då blir det ju ett långt hopp till den nya kommer.

      Radera