lördag 10 september 2022

Sommaren då katten flyttade av Eli Åhman Owetz

Ytterligare en bok i serien Söderbergasviten och en lite mer direkt fortsättning på Brevvännerna!

Handling: Två år har gått sedan morgonen då Malin lämnade honom. Anders som i vanliga fall älskar sitt jobb i skogen jobbar och jobbar utan att känna någon arbetsglädje. Saknaden är blytung och han förmår inte gå vidare i livet. Malin var Anders stora kärlek. Han hade slarvat bort henne. Tur att Katten funnits, både som tröst och sällskap. Men sedan ett par dagar är Katten försvunnen. Har han också tröttnat och lämnat Anders?

Två år har gått sedan den där kvällen när han sa att han ville skiljas. Att han hade träffat en annan som skrattade och ville ha honom. Kristian hade varit Nillas stora kärlek. Hon hade slarvat bort honom. Men när hon vaknar den här morgonen är klumpen av saknad i magen äntligen borta. Flytten till det lilla nedgångna men charmiga stenhuset med en trädgård i stort behov av omvårdnad har kanske gjort sitt till slut. Och när hon går ut på trappan med morgonkoppen kaffe har hon fått besök. Det sitter en katt på nedersta trappsteget och tittar upp på henne.

Uppläsare: Gunilla Leining

Om man vill läsa serien och inte riskera spoilers så läs inte mer. Även om jag inte brukar vara jättetydlig kring vad som händer i boken. 

Bara av att läsa handlingstexten på boken så förstår man hur Brevvännerna slutade. Men jag har ju läst den och visste. Däremot har jag inte läst alla böcker i serien utan bara den första - Anna-Lisas antik och sen Brevvännerna och nu den här. Jag var lite kluven till Brevvännerna eftersom den innehöll en kärleksaffär där en av dem var gift. Och det känns inte riktigt som det hör hemma hos huvudpersonen i vad jag tänker mig är en feelgood . Det som däremot var väldigt bra var alla dessa känslor kring relationerna och dess utveckling. Men med tanke på mannen som blev kvar så var det inte ett helt klassiskt lyckligt slut på den boken. Men nu två år senare får vi följa Anders istället. 

Tack vare en katt så möts Anders och Nilla. Och i Nillas fall så är det hennes man som träffat en annat vilket lett till att hon flyttat ut från stan till landet. Både för ekonomin men också för att få ett riktigt miljöombyte känns det som. 

Och även i denna bok så tycker jag att Eli Åhman Owetz gör ett så bra jobb när hon beskriver lite mer mogna människors tankar och beteende. Och även hur komplext det är med relationer och att de sällan är svartvita som det kan bli i vissa böcker. Som att man kan känna saknad av vissa saker i en tidigare relation. Andra saker i boken roade mig som hennes ena jobb som hon kunde sköta hemifrån. Medan jag kanske har lite blandade känslor för slutet som kändes lite förhastat i mina ögon. Men varför inte?

Slutbetyget blir en stark trea.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar