lördag 24 september 2022

Straffet av Yrsa Sigurdardóttir

Andra delen i serien om Freyja & Huldar!

Handling: Tolv år efter mordet på en ung flicka påträffas en nedgrävd tidskapsel i Reykjavik. Den innehåller tio år gamla brev från skolbarn. Men där finns även ett helt annat, osignerat, brev en lista med initialer på framtida mordoffer. Kort därefter hittas två stympade händer. Det är tydligt att de avlägsnats medan per- sonen var vid liv, men ändå har polisen inte fått rapporter om någon saknad eller skadad person. När den första kroppen väl dyker upp följs den snabbt av ytterligare en, och det står klart att brevet i tidskapseln inte är ett barns oskyldiga påhitt ...

Polisen Huldar har degraderats på grund av sitt agerande i ett tidigare fall, och det är inte bara i relationen till kollegorna som det skaver. Barnpsykologen Freyja vill inte heller ha med honom att göra, något han försöker reparera genom att koppla in henne i sin nya utredning. Men när Huldar och Freyja dras allt djupare in i fallet och mördarens mörka värld upptäcker de att inget är som det verkar. 

Den här boken tar vid en tid efter att den första boken slutade. Det har inte varit någon positiv tid vare sig för Freyja eller Huldar. Men de kämpar båda på var för sig. 

Huldar jobbar med ett fall där man hittat tio år gamla brev som ett antal skolbarn skrev. Ett av breven sticker ut och handlar om att sex personer ska dödas. Men personerna beskrivs bara med en eller två bokstäver och brevet har ingen avsändare. 

Strax efter börjar Huldars kollegor få fullt upp med betydligt brutalare brott som visar att någon verkligen menar allvar. Men finns det en koppling någonstans?

Jag har läst några böcker av Yrsa Sigurdardóttir och den här serien har två huvudpersoner som jag gärna följer även om den ena i synnerhet kanske inte gör så väldigt smarta val kring sitt privatliv. Sen är brotten väldigt spännande och obehagliga och om jag ska vara helt ärligt så är de precis på gränsen för mig som blir allt mesigare med åren. Sen vet jag inte hur isländsk den egentligen kändes? Det är nog mest namnen som gör att det verkligen känns som att jag är där. Och till viss del vädret. 

Betyget är inte helt lätt. Men det får bli en svag fyra. Jag tycker om serien och vill veta hur det ska gå för dem men den hör inte till någon av mina absoluta favoriter.

2 kommentarer:

  1. Jag har ett par delar av den här serien, olästa, i hyllan. Annars har jag bara läst en av henne, första delen i hennes första serie. Tror jag det är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte förvånad över att du redan äger några. Och jag tror att du skulle gilla serien.

      Radera