söndag 9 oktober 2022

Älvdansen av Kamilla Oresvärd

Andra delen i serien Vargön!

Handling: Frank blir vittne till hur hans elvaåriga styvdotter Elsa blir bortförd av okända kidnappare. Åren går och kidnappningen av Elsa förblir ett olöst fall. Nästan två decennier senare är Frank, som själv blivit misstänkliggjord, psykiskt utsliten och betraktas som en kuf i Vargön. När en ung kvinna anmäls försvunnen blir Frank åter föremål för polisens misstankar.

I ett sista desperat försök att ta reda på vad som hänt Elsa och för att rentvå sig kontaktar han Mona Schiller, som börjar gräva i det gamla fallet. I sin utredning upptäcker hon snart att starka krafter sjuder under ytan i det lilla samhället. Sökandet efter sanningen leder henne längs en väg kantad av rädsla, misstro och religiös fanatism.

Uppläsare: Marie Richardson

Det här är som sagt den andra delen i serien om Vargön om främst Mona Schiller som har ett rätt oklart förflutet - i alla fall hennes senaste femton år. Någon gång när hennes sönder var i tonåren (tror jag) lämnade hon man och barn för en annan barn. Men nu efter många år är hon tillbaka och försöker hitta tillbaka till sina söner. 

I den här boken handlar det om att en gammal bekant ber henne att undersöka vad som hände med hans dotter, eller snarare styvdotter som enligt honom kidnappades framför hans ögon. Parallellt så försvinner en kvinna vilket får Monas ena son i arbete. 

Det jag tycker om med serien är att det är en mogen kvinna som det handlar om. Sen blir det intressant med hennes närmaste som hennes två söner som kanske inte alltid rör sig på samma sida om lagen. Dessutom finns det en ung kvinna med från förra boken som Mona stöttar. Det är dessutom ett litet samhälle där alla känner alla och sånt ger också både en myskänsla och kan även inge obehag. Jag tycker med andra ord om att läsa om relationerna och interaktionerna mellan karaktärerna men är inte helt road av ämnet/inriktningen i den här boken.

Mona är även en livsnjutare och jag måste erkänna att jag blir sugen på både god mat och gott vin till när jag läser boken. Dessutom passar Marie Richardson mycket bra som uppläsare. 

Betyget blir en stark trea! Mycket nära en fyra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar