lördag 18 november 2023

A Sunlit Weapon av Jacqueline Winspear

Den sjuttonde boken i serien om Maisie Dobbs!

Handling: Andra världskriget pågår för fullt (1942). Den kvinnliga piloten Jo Hardy flyger över England för att leverera ett plan när hon plötsligt ser att någon skjuter mot henne. Hon lyckas ta sig därifrån men uppsöker sen platsen för att försöka förstå vad som hände. Medan hon ser sig om hittar hon en svart amerikansk soldat bunden i en gammal lada. Hon tar med sig honom därifrån. Några dagar senare blir ett annat plan nedskjutet där i trakten. Det tas som ett pilotmisstag men Jo misstänker att planet blev nedskjutet av någon från marken. Hon är också orolig över vad som ska hända med den amerikanska soldaten som missstänks ligga bakom en annan soldats försvinnande. 

Jo får tipset att kontakta Maisie Dobbs som tar sig an fallet. Och det visar sig vara kopplat till något mycket större. Något som är kopplat till presidentfrun Eleanor Roosevelt. 

I den här boken får vi återigen följa Maisie Dobbs och hennes familj under andra världskriget i England. Hon är gift med Mark och de lever i någon form av pendlande familjeliv med dottern Anna. Det är mycket åkande mellan London och Chelstone Manor. Och mycket åkande för att forska i fallet hon jobbar med. 

Det som jag reagerar lite extra på är dels hur vi får se hur mycket svårare de svarta soldaterna har det trots att de befinner sig i England. Men reglerna från hemlandet gäller även här. En annan sak som jag tycker är lite jobbig är Marks ton mot Maisie. Kanske är det ett sätt att visa att det hänt mycket sen dess. Men samtidigt borde väl inte alla män vara så. Jag gick in på Goodreads och läste om boken och jag såg att jag verkligen inte var den enda som störde mig på det. 

Annars är det en mellanbok i serien där vi får följa många av människorna runt Maisie vilket jag gillar. Maisies undersökning handlar mycket om att åka runt på landsbygden där det hände och prata med folk där. Så boken var trevlig men det är ingen jag kommer minnas så mycket av efter ett tag.

Betyg 4- av 5!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar