tisdag 28 november 2023

J&B: Scener ur ett skenäktenskap av Philip Teir

En intressant biografi!

Handling: Hela Finland kände till Jörn Donners och Bitte Westerlunds förhållande. Men kände Bitte sin man? Bitte, som är nästan 30 år yngre än Jörn, ställs inför hans många hemligheter först efter hans död. Hon inleder en utforskning av den nästan 40 år långa relationen. Jörn var känd inte bara för sin kaxighet utan också för sina relationer med kvinnor. Hur många var de egentligen? För första gången drabbas Bitte av svartsjuka och besatthet. Vad var det för ett äktenskap hon levde i? Bitte läser böcker, brev, besöker arkiv och kontaktar folk som kände Jörn. Samtidigt minns hon barndomen på landet, studieåren, tiden i Los Angeles, livet i Bromarv och komposten som Jörn hatade. För boken har Philip Teir intervjuat Westerlund, och hennes söner och vänner. 

Uppläsare: Marco Lindholm

Jag tycker att biografier ofta fungerar väldigt bra som ljudböcker. Den här boken blir uppläst på finlandssvenska vilket passar väldigt bra här med tanke på författaren och huvudpersonerna. Den enda gången det blev konstigt var när en intervju med Harriet Andersson återgavs. Jag som svensk har inte så bra koll på Jörn Donner mer än att jag vet att han synts i svensk tv ibland. Jag hade inte koll på att han var producent till Fanny och Alexander till exempel.

Philip Teir vars bok Vinterkriget jag tidigare läst har länge velat skriva om Jörn Donner. Han får till slut chansen när Jörn väl har gått bort och hans fru går igenom hans brev och e-post. Vi som läsare/lyssnare får en inblick i Jörns väldigt händelserika liv och där Bitte är en del av det. Det är en bok om deras äktenskap men det är nog omöjligt att skriva en bok om ett par och inte gå djupare in i Jörn som levde ett väldigt händelserikt liv. Philip Teir hann även intervjua Jörn Donner några gånger innan hans död eftersom planen först var att skriva en biografi om främst honom och det finns även med utdrag från dessa intervjuer.

Det kan inte vara lätt att skriva en bok om en man som har skrivit om sig själv (även om han själv säger att han ljugit en del) och där andra också redan skrivit om honom. Det gäller ju att hitta en lite annan vinkel vilket han här får via Bitte Westerlund. Men det blir en mix av Jörn och deras äktenskap. 

Om det stämmer att en sorg består av fem stadier så är Bitte i den här boken i det andra stadiet - ilska. Genom sin man fick hon på vissa sätt ett rikt liv. Men frågan här som ställs är om det var värt det? För han var ingen lätt man att leva med och när hon dessutom inser hur många olika kvinnor Jörn har umgåtts med under åren blir det väldigt tufft. Hon kan inte ha varit omedveten om att det fanns en del kvinnor. Men inte den mängden och här även få veta att åtminstone en av dem stod honom väldigt nära. 

Jag tycker att Philip Teir försöker få till en intressant vinkling här men han lyckas inte hela vägen. Behållningen blir i slutändan det jag lär mig om Jörn Donner medan Bitte Westlund bara blivit lite tydligare för mig som kvinna. 

Betyget blir 3+ av5!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar