söndag 30 juni 2024

Kommande (och redan utkomna) böcker i juni och juli 2024

Under andra halvan av våren och fram till midsommar blev livet lite väl hektiskt (pga en krävande jobbkurs) så jag orkade inte få ut det vanliga inlägget om kommande böcker i juni. Men eftersom jag då och då går tillbaka och kollar vilka böcker som lockade mig tidigare (t.ex vid olika bokreor) så blir det därför ett inlägg om båda månaderna. De första gavs dessutom ut i slutet av maj där det tidigare juni-datumet har ändrats.

Först ut är böckerna från maj/juni och en bok av författaren till Färskt vatten till blommorna, en bok jag verkligen uppskattade men samtidigt önskade att den hade kortats ner aningen. Boken nedan är hennes debutroman.

Glömda om söndagen av Valérie Perrin

Éditions J

Antal sidor: 349

Utgivningsdatum: Redan utgiven

Justine är tjugoett år och bor med sina farföräldrar och sin kusin Jules sedan bådas föräldrar dött i en bilolycka. Hon arbetar som vårdbiträde på äldreboendet Hortensian, där hon tycker om att umgås med de gamla och lyssna på deras berättelser. Framför allt får hon fin kontakt med den nästan hundraåriga Hélène, som alltid drömt om att lära sig läsa. De båda kvinnorna möts i en vänskap där de berättar om sina liv för varandra Hélène om en ovanlig kärlek i krigstid, Justine om tragedin som drabbade henne i och med föräldrarnas död.

En dag får äldreboendet ta emot ett mystiskt telefonsamtal som leder till ett omskakande avslöjande.


Nästa bok är en feelgood som känns som något för mig.

Att bevara en hemlighet av Sally Page

Bokförlaget Nona

Antal sidor: 347

Utgivningsdatum: Redan utgiven

Alla människor bär på en berättelse ... Hon minns inte vad som gjorde att hon började samla på berättelser. Hon vet bara att människor brukar öppna sig för henne. Och berättelserna förvarar hon djupt inom sig själv.

Städerskan Janice vet att det är genom att ta till sig andras historier som man verkligen lär känna dem. Genom de olika personerna hon städar hos allt från änkan Fiona och hennes son Adam till operasångerskan Geordie, den tystlåtne busschauffören Euan, den pretentiösa fru YeahYeahYeah och hunden Decius - får Janice en unik inblick i människorna omkring sig.

När Janice börjar städa för Fru B en listig och skarp nittioårig kvinna träffar hon till slut någon som vill höra hennes egen historia. Men Janice är tydlig: hon lyssnar, inget mer. Men bär vi inte alla på något att berätta?


Här kommer andra delen i serien Österlenfallen. Jag har inte läst första men den här lockar, mycket för att det är Österlen.

Stormnatt av Johanna Ginstmark

Bokförlaget Polaris

Antal sidor: 462

Utgivningsdatum: Redan utgiven

Snöstormen river över Österlen när Jens, en ensamstående småbarnspappa och änkeman, försvinner spårlöst. Kvar på gården finns tioåriga Tova och hennes lillasyster. Har Jens försvunnit frivilligt eller har han blivit utsatt för ett brott? Utredningen av Jens försvinnande är snårig och polisen Maria Larsdotter blir dessutom personligt engagerad då hon blir påmind om sitt eget barndomstrauma.

Parallellt är avdelningen för grova brott i Ystad uppdelad i två läger där majoriteten är kritiska mot att den nytillträdde kommissarien Maria anmält deras chef för tjänstefel.


Först tänkte jag inte ta med den här men det känns som det är något speciellt med pilgrimleden Carmino de Santiago (även om jag är för bekväm av mig för att faktiskt välja att gå den någon gång). Så när jag insåg att handlingen mest utspelar sig där tog jag med den.

Följ med mig av Catherine Isaac

Pia & Co

Antal sidor: 341

Utgivningsdatum: Redan utgiven

Katie och Conor är bästa vänner. Men medan Katie har satsat blod, svett och tårar på att göra karriär i Londons finansvärld har Conor valt andra utmaningar: han har ägnat sin tid åt äventyr som att bestiga Mount Everest och Kilimanjaro för att samla pengar till välgörenhet. Nu har Conor övertalat Katie att följa med honom på hans senaste äventyr: de ska gå de sista hundra kilometerna av pilgrimsleden Camino de Santiago. För Conor har vandringen en särskild betydelse: de ska samla pengar till en cancerfond, efter att Conor blivit botad från sjukdomen några år tidigare. Katie är orolig till en början. De kommer att gå flera mil om dagen och sova på enkla härbärgen. Men allt med resan överraskar henne: främlingarna de träffar, banden som uppstår, de charmiga byarna, fantastisk mat och solsken och samvaron med Conor förstås. Under deras vandring genom den storslagna spanska landsbygden kommer hemligheter från deras förflutna i kapp dem, och sanningen om deras hjärtskärande historia kommer i dagen. Kan livet någonsin bli sig likt igen efter den här resan? 


Här kommer tredje delen i Lindö-serien där jag verkligen uppskattade den första boken men inte ännu läst den andra delen.

Hitta hem av Eleonore Holmgren

Bazar Förlag

Antal sidor: 311

Utgivningsdatum: Redan utgiven

Susanne är sextio plus, har fått sparken från sitt jobb och lämnats av sin man. Dessutom känner hon sig alltmer isolerad i det stora, förfallna hus hon ärvt av sin mamma. Barndomsparadiset Lindö i Stockholms skärgård är både kallt och ödsligt på vintern. Vad gör hon egentligen där?

Som tur är finns det grannar som hon kan söka tröst hos. Den gamla damen Elsa som alltid funnits där för henne och Karlsson som nyligen blivit tvillingpappa med allt vad det innebär. Under några omvälvande månader går de alla igenom stora livsförändringar. Och när våren slutligen kommer med ljus och värme är de redo att ta emot framtidens alla äventyr.


Här kommer den femte delen i Denise Rudbergs serie om Kontrahenterna!

Femte Kollusionen av Denise Rudberg

Norstedts

Antal sidor: 279

Utgivningsdatum: Redan utgiven

Januari 1942. Under hösten lyckas signalspanarna på Karlaplan 4 avkoda meddelanden med illavarslande innehåll. Nazi-Tyskland tycks planera en stor markinvasion av Sverige från Norge, via gränsen i Jämtland. Meddelandet leder till febril aktivitet längs den svensk-norska gränsen. I värsta fall har Sverige nu endast några månader, kanske veckor, på sig att mobilisera sina krigsdugliga trupper.

Elisabeth får i uppdrag att söka upp en saknad trupp i Värmlands skogar, en plats hon är väl bekant med eftersom hennes släktgård är belägen där. Tillsammans med sin bror ger hon sig ut i skogen på en första spaningsoperation i bistra vinterförhållanden. Samtidigt i Stockholm plockar Iris och professor Arvid Bremer upp ett meddelande om en avrättningsorder som ska utföras vid gränsen.


En sak jag inte unnat mig medan jag gått min kurs är att lägga pussel vilket jag verkligen har saknat. Och när jag ser en sån här bok dyka upp blir det givet att den åker med i min lista här.

Pusselmakarnas sällskap av Samuel Burr

Modernista

Antal sidor: 365

Utgivningsdatum: Redan utgiven

Clayton Stumper må vara strax över tjugo, men han klär sig som en farfar och oroar sig som en moster. Vid sin födsel lämnades han på trappan till den imponerande villa i utkanten av Bedfordshire där Pusselmakarnas Sällskap huserar, och han har uppfostrats av en grupp excentriska gåt- och korsordsmakare. Nu är han en av den bleknande institutionens sista överlevare.

När Pippa Allsbrook går bort - hon har varit korsordskonstruktör och den främsta moderliga närvaron i Claytons liv - lämnar hon ett sista pussel efter sig. Det rymmer ett löfte om att mysteriet kring Claytons föräldrar nu ska kunna lösas och att han ska förberedas för ett liv utanför sällskapets murar. Clayton börjar nysta i oklarheterna kring sin födsel, och han konfronteras med hemligheter som kommer att förändra både honom och sällskapet för alltid.


Även om ordet gängkriminalitet nämns (något jag sällan vill läsa om) så känns det som att fokus är något annat här.

Justitia av Jensen & Gabay

Bokförlaget Nona

Antal sidor: 461

Utgivningsdatum: Redan utgiven

En gängmedlem hittas bestialiskt mördad på Hisingen i Göteborg. Mördaren lämnar efter sig politiska och religiösa budskap om att skipa rättvisa och får debatten om gängvåldet och dess inverkan på samhället att eskalera.

Fallet tilldelas den luttrade och smått desillusionerade kriminalinspektören Simon Kempe och hans nya kollega Milla Becker, och spåren leder till en före detta elitsoldat som anonymt startat ett krig mot gängkriminella. Försvarsmakten lägger locket på, men när fler och fler kriminella mördas tyder allt på ett personligt motiv.

Kan Becker och Kempe hitta och stoppa hämnaren som allmänheten börjar se som en hjälte?


Här kommer femte delen i serien Ölandsbrotten. Jag har påbörjat serien men ligger definitivt efter.

Brottsjön av Johanna Mo

Romanus & Selling

Antal sidor: 439

Utgivningsdatum: Redan utgiven

Det blir ett abrupt slut på Hanna Dunckers föräldraledighet när en man hittas död i vattenbrynet på sydöstra Öland. Det visar sig vara ett mord som berör alla vid Kalmarpolisen djupt. Samtidigt planerar Hanna ett livsavgörande steg, och mannen som brände ner hennes hus och knivhögg henne under graviditeten är fortfarande på fri fot.


Det här är en serien jag ännu inte börjat på men första boken ligger hemma och väntar på att bli läst. Och nu kommer den tredje delen i North Devon-serien!

Stormfågel av Ann Cleeves

Albert Bonniers Förlag

Antal sidor: 363

Utgivningsdatum: Redan utgiven

Tidigt en stormig morgon får livräddarna i den lilla kustbyn Greystone ett larmsamtal. Men i jollen som ligger för ankar ute i viken väntar ingen seglare i sjönöd. Istället finner de ett lik. Den mördade mannen visar sig vara en känd äventyrare, Jem Rosco, som oväntat dykt upp i sina barndomstrakter igen. För kriminalkommissarie Matthew Venn kommer fallet nära. Församlingen han växte upp i har ett starkt fäste i Greystone, och i utredningen dyker personer från hans förflutna upp. När vidskepelse och rykten blandas får Matthew allt svårare att se klart, och han tvingas inse att både han själv och kollegorna Jen och Ross kan vara i fara.


Japanska böcker kan vara lite speciella och här är det en som dessutom verkar kombineras lite med mat och sötsaker samtidigt som den ger en inblick i det japanska arbetslivet. 

Hoppas det smakar bra av Junko Takase

Bokförlaget Tranan

Antal sidor: 163

Utgivningsdatum: Redan utgiven

Nitani arbetar på ett medel stort kontor i en förort till Tokyo. Han tar sig fram i världen utan några större ambitioner och förstår inte andra människors besatthet av mat -- själv äter han helst snabbnudlar och skulle inte ha något emot att få hela sitt näringsintag från en tablett. På samma kontor arbetar den ambitiösa Oshio och allas favorit Ashikawa, som ständigt lyckas komma undan med att gå hem tidigt med "migrän" medan de andra får täcka upp för henne. Att hon trots det har tid att baka en massa sötsaker och ta med sig till kontoret retar upp Oshio till den grad att hon bestämmer sig för att börja sabotera för henne. Och hon lyckas få med sig Nitani på tåget, även om han egentligen är rätt så förtjust i Ashikawa.


Nu först kommer böckerna för juli! Först ut är andra delen i en för mig okänd norsk deckarserie om Lars Lukassen som verkar passa mig.

Det namnlösa arvet av Ellen G. Simensen

Modernista

Antal sidor: 352

Utgivningsdatum: 2024-07-12

En junikväll år 2001 samlas ett gäng klasskamrater vid en tjärn för att fira att de har börjat i högstadiet. Stämningen är hög, men när morgonen kommer är glädjen utplånad. En flicka har blivit våldtagen, och hennes hämnd blir till en skoningslös tragedi för alla inblandade. En händelse som ska prägla dem alla in i vuxenlivet.
Femton år senare blir en läkare vid en fertilitetsklinik i Ringerike brutalt mördad. Utredaren Lars Lukassen kopplas in. Han förstår snabbt att det är ett ovanligt krävande fall, och dras in i en komplex historia. Fallet visar sig ha djupa förgreningar i Norges spermiedonations-system och i ett antal människors liv - även, ska det visa sig, i Lukassens egen livshistoria.


Här kommer en deckare som är första delen i serien om advokaten Eddie Flynn. Frågan är om den är lite för spännande för mig?

Tretton av Steve Cavanagh

Norstedts

Antal sidor: 405

Utgivningsdatum: 2024-07-18

I domstolen på Manhattan i New York ska århundradets mordrättegång snart börja. Vid försvarsbänken sitter advokat Eddie Flynn tillsammans med sin klient, Hollywoodstjärnan Bobby Solomon. Allting pekar på att Bobby har mördat sin fru och sin säkerhetschef, och Bobby är dessutom en skicklig skådespelare - ändå är det något som får Eddie att tvivla på hans skuld.

På en av de tolv platserna i juryn sitter Joshua Kane. Han är speciell. Det sa i alla fall alltid hans mamma. Att döda faller sig naturligt för honom, och han har dödat för sin plats i juryn. För Kane har en plan. Ett högre syfte. Nu ska en oskyldig man dömas för mord, och Kane tänker njuta av varenda sekund.


Här kommer en isländsk deckare som tyvärr känns lite väl tjock. Men med vissa böcker så gör det inget. Vi får se om jag testar den här framöver eller hur det blir.

Storebror av Skuli Sigurdsson

Modernista

Antal sidor: 512

Utgivningsdatum: 2024-07-22

En svartklädd maskerad person har överfallit och brutalt misshandlat en joggare i ett friluftsområde i Reykjavík. Journalisten Emil orsteinsson och hans kollega Magnea Ísaksdóttir börjar gräva i fallet. Emil har källor inom polisen, och Magnea har en användbar kontakt inom akutsjukvården. De misstänker snart att det inte rör sig om ett enstaka fall, utan är ett i en rad av liknande mord. Gemensamt är att offren fått meddelanden fasthäftade på bröstet, med ord som »Våldtäktsman« och »Pedofil«. Paret skriver en första artikel som väcker stor uppmärksamhet.
Gärningsmannen får snart namnet Storebror och den samlade jakten präglas av maktkamp, dels på tidningen - där chefredaktören motsätter sig Emils och Magneas publiceringar - men också inom Reykjavík-polisen, där den erfarne kriminalaren Hé inn frånkopplas fallet när han vill undersöka en möjlig läcka från polisens sida, om personer dömda för sexualbrott.


Sist men verkligen inte minst kommer den nionde delen i Barbarottiserien.

Ung mans färd mot natt av Håkan Nesser

Albert Bonniers Förlag

Antal sidor: 331

Utgivningsdatum: 2024-07-30

Det är försommar och betygssättningstider i Kymlinge. Idrottsläraren och före detta mångkamparen Allan Fremling bestämmer sig en kväll - på tvärs mot sina vanliga kosthållningsregler - för att beställa hem en pizza. Innan pizzan hunnit kallna ligger han död i sin egen hall. Två skott i bröstet, ett i huvudet. Kriminalinspektör Borgsen, ofta kallad Sorgsen på grund av sin dystra framtoning, får fallet på sitt bord då han bor i samma bostadsområde. Han lider dock av sviterna efter covid och har svårt att sköta sitt jobb. När ett andra mord inträffar praktiskt taget nedanför Borgsens balkong är det dags för kollegorna Barbarotti och Backman att rycka in på allvar. Kopplingen mellan de bägge morden är oklar och kanske har någon ställt sig frågan: Är det alltid fel att döda?

2 kommentarer:

  1. Det var ju ändå en ganska stor del som vi hade gemensamt. För juli i alla fall 🙂 Jag har läst första delen om Lars Lukassen och jag är inte speciellt sugen på att läsa mer ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då vet jag att jag inte ska hänga på låset gällande den. Men jag lär inte komma ihåg det så jag får se om jag plötsligt lyssnar på den ändå. Valet av ljudböcker sker lite mer slumpmässigt.

      Radera