söndag 22 september 2024

Kärlek i fem akter av Daniela Krien

Fem kvinnor, fem olika kärlekshistorier!

Handling: Dagen då bokhandlaren Paula konstaterar att hon är lycklig igen är en söndag i mars. Bakom henne ligger den nattsvarta sorgen över barnet och maken hon förlorade. Läkaren Judith har varken tålamod eller tid över till män. När hon inte arbetar tar hon ridturer med sin häst. Men en dag möter hon sin jämlike. Författaren Brida har känt sig slukad av mammarollen och inte haft någon tid till att skriva. Nu har hennes man träffat en ny kvinna och Brida ångrar bittert att hon inte valde arbetet framför familjen. Är det för sent att börja om på nytt? Musikern Malika stannar till framför bokhandelns skyltfönster. Där ligger en bok av hennes favoritförfattare Brida, kvinnan hon också hatar mest i världen. En gång i tiden var Malika tillsammans med sina drömmars man. Det var de två, tills en annan kvinna kom in i bilden. Skådespelaren Jorinde ligger i skilsmässa med sin man och är gravid med en annan. Hur hon ska kunna försörja tre barn själv vet hon inte - om inte systern Malika tackar ja till hennes okonventionella erbjudande.

Som tonåringar såg de fem kvinnorna Berlinmuren falla och där det tidigare fanns gränser finns nu frihet. Men med friheten kommer andra former av tvång.

Den här boken påminner lite om två böcker jag läst i år. Den ena skriven före den här boken och den andra efter. Den äldre av dem är Älskarinnorna av Elfriede Jelinek där tidsandan visserligen var en annan men jakten på kärleken, de mer tysk-klingande namnen och att den handlar om lite olika kvinnor. Den andra boken är Lena Anderssons senaste bok Studie i mänskligt beteende som hon säger är vare sig en roman eller novellsamling. Och upplägget påminner om denna bok. Vi möter kvinna efter kvinna och här och var ser vi en koppling till någon eller några av de andra. 

För att återgå till den här romanen så får vi följa fem olika kvinnor. Boken är rätt tunn (drygt 200 sidor) så jag trodde att den skulle vara snabbläst. Och det kan den vara om huvudet verkligen är fokuserat. För jag har sällan varit med om så många tidshopp. Så fort det var ett nytt stycke så kunde det lätt vara ett hopp i tid och styckena kunde vara rätt korta.

Språket är fint och det gör också att jag saktar ner i läsningstakten. När det sen gäller själva handlingen så dyker vi ner i fem olika kvinnors liv som kämpar med kärleken på olika sätt. Det är verkligen ingen feelgood utan livet händer verkligen och vissa av dem får kämpa lite extra för att hitta glädjen i livet. Som alltid när man följer ett antal olika personer så kommer jag ingen tillräckligt nära för att verkligen känna dem utom vid ett tillfälle.

Men som helhet var det ändå en fin läsupplevelse som slutade ungefär lika abrupt som den började.

Betyg 3+ av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar