lördag 28 september 2024

Kommande böcker i oktober 2024

Oktober har också många nyheter och jag har alldeles för många olästa böcker hemma. Bland dessa nedan finns det ett gäng måste-böcker från författare jag verkligen gillar och sen ett gäng som verkar passa mig rätt bra. 

Först ut är andra boken i en serie som jag inte har koll på men får nog se till att ändra på framöver. 

Väninnorna på Nordiska Kompaniet av Ruth Kvarnström-Jones

Printz

Antal sidor: 490

Utgivningsdatum: 2024-10-02

Det är 1912 i Stockholm och hotet om ett första världskrig mullrar i horisonten.

Men Joseph Sachs har bestämt sig - han ska bygga norra Europas mest storslagna varuhus: Nordiska Kompaniet.

Märtas glädje över det nya varuhuset övergår i rädsla då hennes tyske fästman Wilhelm måste återvända hem för att försvara sitt land. Hur ska han klara sig? Hur ska hon klara sig? Vännerna Torun, Beda, Ottilia och Karolina tröstar så gott de kan. Men Torun bär också på en egen sorg, mitt i allt det elände som kriget innebär.

Samtidigt knyts det nya vänskapsband på Kompaniet. På Franska Damskrädderiet får man höra det mesta. Sömmerskorna arbetar flitigt och skvallrar likaså. Ellen Sachs ser till att den nya, blyga chefskassörskan Maria blir en del av gänget, och snart får de även sällskap av unga Victoria Ekman som ingenting hellre vill än att lämna det lugna livet i Rättvik för storstadens vimmel.

Under femton år möter NK och kvinnorna både framgångar och motgångar i huset där kunden är kung och Kungen är kund.


Första boken (Brooklyn) i den här serien har blivit en Oscarsbelönad film också. Jag vet inte om jag hade med första boken när den kom men jag blev nyfiken på den här handlingen.

Long Island av Colm Tóibin

Norstedts

Antal sidor: 311

Utgivningsdatum: 2024-10-03

Eilis Lacey lämnade som ung Irland för USA. Året är nu 1976 och det har nu gått tjugo år sedan hon gifte sig med rörmokaren Tony Fiorello, vars stora, bullriga och intensiva italiensk-amerikanska familj ständigt finns närvarande i deras liv i Lindenhurst, Long Island. På många sätt lever de ett perfekt liv, präglat av en europeiskt förflutet. Ibland drabbas de av en längtan tillbaka till det gamla landet, men oftast känner de sig som en del av de amerikanska drömmen. Det är i det nya landet de har byggt upp sin familj och sin framtid, deras barn är i tonåren, allt är precis så som det ska vara.

Men en dag förändras allt. Eilis sitter hemma och går igenom bokföringen när det knackar på dörren. En man hälsar vänligt och låter sedan meddela att hans fru är gravid med Tonys barn och när barnet föds kommer han omedelbart att lämna det på Eilis tröskel för henne att ta hand om.


Första boken i den här serien läste jag i början av året och jag vill gärna fortsätta att se vad som händer med karaktärerna och området Rinkeby.

Sår som aldrig läks av Elise Karlsson

Natur & Kultur Allmänlitteratur

Antal sidor: 260

Utgivningsdatum: 2024-10-04

Sjuttiotal har övergått i åttiotal när vi återser familjerna från den första delen i Rinkebysviten, Det finns liv här. Chilenska Valentina försöker få ihop kärleken, sorgen och familjen; socialdemokraten Ann-Sofi går vilse i ett förvirrande politiskt decennium.

Rinkeby fylls med barn utan något att sysselsätta sig med och det blir stökigare i området. Valentinas son Christian försöker finna sin väg i livet och skickas till en ny stad för att bo hos sin pappa. Och när Yeliz får en ny granne, Ismail, uppstår oväntade komplikationer.

Romanens väv växer och i myllret av liv som levs träder en annan samhällsstämning fram. Sverige präglas alltmer av det kalla krigets paranoia samtidigt som framtiden börjar skymta, mörk och osäker. Vilka drömmar är det som kan drömmas nu?


Julen närmar sig och här kommer fyra jul-feelgood på rad. Den första är en del av en serien Ödesgudinnan där jag bara läst den första och sen glömt bort att fortsätta. Jag vill minnas att jag tyckte om den. 

En förunderlig jul på Salong d'Amour av Anna Jansson

Norstedts

Antal sidor: 351

Utgivningsdatum: 2024-10-10

Hårfrisörskan och relationsmäklerskan Angelika Lagermark är tillbaka! På Salong d"Amour i Visby blir du inte bara fin i håret, utan får också hjälp att hitta kärleken, en ny vänskap eller stöd i en stund av nöd.

På frisersalongens glöggmingel kommer en liten flicka in och äter glupskt av snittarna. Efteråt ligger en lapp i Angelikas plånbok med ordet "Förlåt" plitat med barnbokstäver. Sedlarna är borta. Angelika lyckas ta reda på var den hungriga flickan bor och upptäcker ett hem i misär. Samtidigt ber stamkunden Helena om stöd när hennes försvunne son plötsligt tar kontakt.

Medan julen närmar sig gör Angelika allt för att hjälpa dem i sin närhet. Själv försöker hon dela livet med sin älskade Daniel, men vad händer med friheten när kärleken flyttar in?


Sarah Morgan brukar vara ett tryggt kort när det gäller feelgood.

Jul med bokcirkeln av Sarah Morgan

HarperCollins Nordic

Antal sidor: 329

Utgivningsdatum: 2024-10-10

Julen står för dörren och Hattie gör allt för att skapa den ultimata julstämningen i sitt lilla värdshus. En bokcirkel har bokat in sig för en vecka av bokprat, vila och mysiga vinkvällar och Hattie vill att de tre kvinnorna ska trivas.

Anna ville egentligen helst stanna hemma och ordna en perfekt jul för familjen, men hon lät sig övertalas att följa med. Kocken Claudia har haft ett tufft år. Hon behöver ladda batterierna, men sedan måste hon ta tag i sitt liv. Och Erica bär på en stor hemlighet som ingen annan i bokcirkeln vet om.

Samtidigt som snöflingorna faller över det lilla värdshuset växer vänskapen mellan kvinnorna. Kanske kan vänskap och en rejäl dos julmagi få dem alla att påbörja ett nytt kapitel?


Temat med jul och böcker fortsätter även här. Det här är andra delen i serien om bokhandeln. 

Julstorm över semesterbokhandeln av Kiley Dunbar

Pia & Co

Antal sidor:300

Utgivningsdatum: 2024-10-10

I Clove Lore, den lilla byn vid Devons kust, håller invånarna på att förbereda sig inför julen. Det pyntas och bakas och snart är det dags för en ny tillfällig bokhandlare att ta vid på den pittoreska Semesterbokhandeln vid torget. Men islänningen Magnús Sturluson visar sig vara helt immun mot julmyset. Efter att både karriären och relationen har kraschat har han motvilligt begett sig till England, och han ser framför sig en stilla jul i ensamhet, omgiven av böcker. Alexandra Robinson är på flykt, både från sin otrogne exman, men också från sin hemstad där ryktena cirkulerar fritt. När hennes båt kantrar utanför Clove Lores hamn blir hon räddad av byns excentriska befolkning. Och trots att hon tappat all tro på kärleken blir hon snabbt intresserad av den hemlighetsfulle Magnús


Sista julboken är den tredje och sista delen i en serie där jag läste den första i somras (Hannas kakor).

Julstök i Hannas kaffestuga av Kristina Ahlström

Romanus & Selling

Antal sidor: 300

Utgivningsdatum: 2024-10-14

Advent står för dörren och hon beslutar sig för att ha julöppet i kaffestugan. Vilken dröm att pynta med massor av gulliga tomtar, tända värmande eldkorgar och ta fram den gamla fina julservisen. Nu bakas saffransbröd och klenäter för glatta livet och julstämningen är på topp. Det blir såklart succé. Samtidigt knakar det rejält i förhållandet med Erik. Hans kontrollbehov är tillbaka med dubbel kraft. Och hur länge ska Hanna orka driva kaffestugan? Saknaden efter vännen Klara tynger och vem behöver henne nu när barn och barnbarn flyttat till Skåne och alla har sitt? Var finns meningen för Hanna? Hon längtar efter att få ta hand om sin familj och efter äkta kärlek. Men gapar hon efter för mycket?

 


Här kommer tredje delen i Áróra-serien som är en måstebok!

Snövit jord av Lilja Sigurdardóttir

Modernista

Antal sidor: 272

Utgivningsdatum: 2024-10-18

En snöig vintermorgon hittas en övergiven fraktcontainer nära Reykjavik. Inuti den återfinns fem unga kvinnors kroppar, en av dem med nöd och näppe vid liv. Medan kriminalkommissarien Daníel och kollegan Helena nu ställs inför sitt hittills mest brutala fall, får Áróra i uppdrag att undersöka en man vars sambo börjat misstänka att han döljer något för henne. Kvinnan visar sig dessutom vara Daníels före detta hustru, vilket gör situationen betydligt svårare för Áróra, vars känslor för kriminalkommissarien är allt annat än okomplicerade.
Daníels och Áróras utredningar leder dem mot hänsynslösa brottslingar med fasansfulla agendor. Daníel inser snart att någon är beredd att gå mycket långt för att skydda containerns mörka hemlighet, och när Áróra gräver djupare i mannens förflutna uppdagas en historia som vida överträffar den oroade sambons värsta farhågor. Och frågan är: Finns det ett samband mellan de båda fallen?


Här kommer en ny serie av en författare som lyckades skapa en riktig favoritserie för mig (Torsdagsmordklubben).

Vi löser mord av Richard Osman

Albert Bonniers Förlag

Antal sidor: 416

Utgivningsdatum: 2024-10-23

Steve Wheeler njuter av pensionärslivet. Han gör en och annan utredning, men föredrar sina kära vanor och rutiner: pubquizet, favoritbänken, sin katt som väntar på honom när han kommer hem. Hans äventyrliga dagar är över: adrenalinrusher, det får hans svärdotter Amy ha.

Amy Wheeler tycker att adrenalin är bra för själen. Som livvakt håller hon sig inte stilla tillräckligt länge för att skaffa sig vanor eller rutiner. Hon befinner sig för tillfället på en avlägsen ö för att hålla den världsberömda författaren Rosie D'Antonio vid liv. Vilket var tänkt att vara ett lätt uppdrag...

En död kropp, en påse med pengar och en mördare med siktet inställt på Amy får henne att skicka ett SOS till den enda person hon litar på. En halsbrytande kapplöpning runt om i världen börjar, men kan Amy och Steve ligga steget före en livsfarlig motståndare?


Ja, vad kan jag säga mer än att jag blir väldigt nyfiken på den här boken.

Vindarnas hus av Annika Estassy

Norstedts

Antal sidor: 361

Utgivningsdatum: 2024-10-24

En höstmorgon försvinner Madeleine Le Gall från sitt hem i Bretagne, Ti an Aveliou - Vindarnas hus. Kan hon ha drunknat under en simtur och hennes kropp dragits ut till havs av tidvattnet? Eller har hon råkat ut för något annat?

Madeleines barn, Simon, Eliaz och Judith, åker till Bretagne för att ta reda på vad som hänt. De bor utspridda över världen och har varken träffat sin mamma eller varandra sedan hennes sjuttioårsdag för fyra år sedan, en födelsedag som tog en ände med förskräckelse. Med i bagaget finns många obesvarade frågor om kvinnan som fött dem men som de aldrig kommit nära. Vem var den unga kvinna som lämnade Sverige 1969? Och varför reste hon aldrig tillbaka till Ludvika?

Bit för bit läggs pusslet om modern och hennes hemligheter. Ska gåtan Madeleine Le Gall äntligen få sin förklaring? Kan det i så fall hjälpa Simon, Eliaz och Judith att komma vidare med sina egna liv?


Här kommer andra delen i serien om kriminalintendent Kat Frank och Lock! Jag läste första boken tidigare i år och ser fram emot den här.

Lämna inget spår av Jo Callaghan

Modernista

Antal sidor: 384

Utgivningsdatum: 2024-10-25

När en kropp hittas korsfäst på toppen av Mount Judd läggs fallet på AIDE Lock - världens första AI-polis - och kriminalintendent Kat Frank. Det är det unika polisparets första icke-kalla fall, och de hamnar omedelbart i rampljuset.
När ännu en kropp påträffas, även den korsfäst, ser det ut som att mördaren bara börjat. Polisen uppmanar traktens män att vara på sin vakt, och Framtidens polisenhet kastas in i ett fientligt mediedrev medan de desperat söker efter kopplingar mellan de två offren. Ska de ha en chans att förhindra ytterligare ett mord måste de agera blixtsnabbt.
Kat Frank förlitar sig inte minst på sin instinkt, Lock drivs av ren logik. Båda kommer att behöva prestera på toppnivå för att sätta dit gärningsmannen - en mördare som vet allt om rädsla och hur man utnyttjar den.


I min ambition att läsa lite mer världslitteratur känns den här som en bra kandidat. Jag har läst väldigt få böcker från Brasilien och i min grupp har vi några som jobbar just från São Paolo.

Barnläkaren av Andréa Del Fuego

Bokförlaget Tranan

Antal sidor: ?

Utgivningsdatum: 2024-10-30

Cecília är raka motsatsen till vad man förväntar sig av en barn läkare: en kvinna utan moderskänslor, och utan tålamod med vare sig barnen som kommer till hennes mottagning eller deras föräldrar. Detta till trots har hon en framgångsrik läkarkarriär. Men sedan en tid tillbaka har en ny barnläkare dykt upp på sjukhuset där hon jobbar, en omtyckt man som erbjuder doulor, naturmedicin och yoga -- och till och med är med på hemförlossningar. Mannen irriterar Cecília något enormt och hon tar steg efter steg för att sabotera hans verksamhet. Samtidigt har hon inlett en relation med en gift man vars hustru är gravid. När det uppstår komplikationer vid födseln ställer Cecília upp och hjälper den nyfödda pojken -- och den här pojken väcker till slut något hos henne som hon står helt handfallen inför.  

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar