fredag 31 juli 2009

Vägen av Cormac McCarthy

Vissa böcker jag köpt in den senaste tiden har jag fått tips om på forum och bokbloggar. Det är lite farligt för förväntningarna höjs innan man ens börjat läsa.

Vägen av Cormac McCarthy var ändå mycket läsvärd och obehaglig. Den beskriver en framtida hemsk värld där mycket brunnit ner, människor dött och ett fåtal överlevande. Den beskriver relationen mellan far och son som letar efter andra goda människor och en plats man åter kan bo på. Den får en att fundera över vilka val men själv skulle göra i en sådan situation. Hur långt kan man gå och när ger man upp?

Från Adlibris: En far och hans son vandrar ensamma genom ett nedbränt amerikanskt landskap. Kylan är genomträngande och snön som faller blandas med askan i luften. Himlen är släckt på ljus.

Deras destination är kusten, men de vet inte om något väntar på dem där. Allt de har är en pistol att försvara sig med mot de laglösa gäng som rör sig längs vägen, de kläder de bär på kroppen, en kärra med mat de hittat -- och varandra.

Vägen är en djupt gripande berättelse om en resa. På ett hypnotiskt kraftfullt sätt ställs kärleken mellan en far och hans son mot en hopplöst skrämmande framtid. Det värsta och det bästa som människan kan åstadkomma genomströmmar detta mörka, intagande mästerverk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar