lördag 5 juni 2010

Frukta inte av Anne Holt

En helt ok bok men inte Anne Holts bästa.

Handling: En kylig kväll i december irrar en ung flicka runt i bara nattlinnet på gatan utanför Oslos finaste hotell. Hon blir nästan påkörd av spårvagnen men räddas av en mystisk man som försvinner i folkvimlet. Till sin vettskrämda mamma viskar flickan: "Hon var död ..."

Några dagar senare påträffar Oslopolisen under dramatiska omständigheter ett lik efter en tonårspojke i hamnbassängen mitt i stan. Kroppen är upplöst till oigenkännlighet.

Och på själva julafton går biskopen i Bergen, Eva Karin Lysgård, ut på en promenad, men återvänder inte. Dagen efter hittas hon mördad.

Kriminologen Inger Johanne Vik är den första som ser sambandet mellan morden och några andra mystiska dödsfall. Hennes äkta make, kommissarie Yngvar Stubo, blir ansvarig brottsutredare, och när Inger Johanne plötsligt upptäcker kopplingar mellan fallen och ett internationellt livsfarligt nätverk tar en desperat jakt på gärningsmannen sin början.

Jag tycker om Anne Holts böcker även om jag inte läst dem alla. Men den här hör till de sämre (enligt mig) - men den är inte dåligt för det. Boken är som vanligt välskriven men det är för många personer som man får följa vilket har sina poänger men man förlorar närhet till personerna. Det blir för lite om varje. Det blir lite som en dokumentär om en specifik händelse där många personer kommer till tals. Det är händelsen/brottet som är i fokus och människorna kommer i andra hand. Jag föredrar när man följer en eller ett fåtal personer istället. Nu "känner" man ju Inger Johanne Vik och Yngvar Stubo rätt bra ändå men det hjälps inte. Så om jag skulle ge den ett betyg skulle det bli 3 av 5 möjliga.

5 kommentarer:

 1. Jag har inte läst en enda av Anne Holts böcker!! Vet inte riktigt varför jag inte har kommit mej för att läsa hennes böcker.

  SvaraRadera
 2. Jag har den här boken i bokhyllan och turen har snart kommit till den i min att läsa hög. Ska bli spännande att se om jag kommer att hålla med dig eller inte.

  Jag har inte heller läst alla hennes böcker men hittills tycker jag att Det som tillhör mig är hennes klart bästa.

  SvaraRadera
 3. Jag önskar jag hade tid att läsa mer. Det gjorde jag förr. Men det var nog före datorns tid. Nu tar bloggandet och fotograferandet en stor del av min tid. Kul det också.

  SvaraRadera
 4. Boksnoken: Tror du att du kommer att försöka dig på dem? Jag gillar Anne Holts böcker över lag.

  Annika: Ja, det blir kul att se vad du skriver om den. Vi tycker nog ofta hyfsat lika om böcker men inte i alla lägen.

  Hedwig: Det är svårt att få tid till allt man vill. Bloggandet tar mer tid än vad man tror trots att man inte tycker att man skriver så mycket.

  SvaraRadera
 5. Jag vill absolut läsa Anne Holt - när jag hinner :-D. Finns ju så många böcker man vill läsa!

  SvaraRadera