torsdag 24 juni 2010

Vyssan lull av Carin Gerhardsen

Jag lyckades låna den här på biblioteket och läste ut den på två dagar (trots att jag jobbade också). Jobbet går så klart före men vissa hushållsgöromål fick vänta och sonen fick se lite mer på tv än vanligt.

Handling: Conny Sjöberg och hans kollegor på Hammarbypolisen i Stockholm står handfallna inför den brutala avrättningen av en filippinsk kvinna och hennes två små barn i deras lägenhet.
Halsarna är avskurna och det finns blod överallt men inga spår av gärningsmannen.
Barnens svenske far lever isolerat, nästan utan kontakt med omvärlden. Och hur kunde kvinnan, på de små summor hon tjänade på svartstädning, ha råd med en lägenhet värd flera miljoner?
Berättelsen har sin upprinnelse i någonting som hände för länge sedan, när ett ungt par en solig majdag stannar till med bilen vid en kiosk för att köpa lördagsgodis till de två små pojkar som leker i baksätet.

Kriminalkommissarie Conny Sjöberg sliter hårt med utredningen med ett decimerat arbetslag. Jens Sandén lider av sviterna efter en hjärtinfarkt och har tankarna på annat håll. Petra Westman famlar fortfarande efter identiteten på Den andre mannen, han som med iskyla gett sig på henne i en osedvanligt utstuderad våldtäkt som på pappret aldrig har ägt rum. Och kollegan Einar Eriksson, nonchalant som vanligt, är försvunnen och underlåter att dyka upp på jobbet.

Sjöberg är själv splittrad. Han kan inte glömma den rödhåriga Margit Olofsson som dyker upp i hans drömmar. Till slut bestämmer han sig för att gå till botten med sin gåtfulla bakgrund som hans mor alltid vägrat att tala om. En dag knackar han på dörren hemma hos sin farmor som han under hela sitt liv trott vara död.
Och Einar Eriksson har fortfarande inte dykt upp på sin arbetsplats.

Den var som sagt mycket spännande och gick väldigt fort att läsa. Lite lik Christina Larssons senaste bok Du kommer inte undan i tempot. Karaktärerna är välbekanta nu och man är nyfiken på de flesta. Men böckerna saknar ett djup som gör att jag kommer ha svårt att komma ihåg dem om tio år. Men vad gör det egentligen? Den fick mig att inte vilja göra annat än att läsa för jag ville veta hur det skulle gå med allt.

1 kommentar:

  1. Måste läsa snart!! Tyckte de två första var jättebra. Och man kan inte komma ihåg alla böcker man läst! Jag tror att ganska många har fallit i glömska om några år - eller man minns dem bara ytligt.

    SvaraRadera