lördag 4 september 2010

Otro av Christa von Bernuth

Otro är Christa von Bernuths andra bok om kriminalkommissarien Mona Seiler.

Handling: Familjen Belolavek verkade vara en mönsterfamilj - ett gift par som levde ett välordnat liv i ett burget villaområde med sin söta och begåvade tonårsdotter. Men nu är Thomas Belolavek död - mördad och hans hustru Karin och dottern Maria är spårlöst försvunna.

Mona Seiler ägnar dagar och nätter åt fallet, sliten mellan oron för sonen Lukas och det intensiva spaningsarbetet. Och när en kollega kopplad till utredningen utsätts för ett mordförsök, vet hon att det är mycket bråttom.

Jag har svårt att förstå Mona Seilers prioriteringar där sonen tyvärr inte kommer först. Det gör hennes arbete och hon verkar också ha planer att fortsätta avancera. Fast ibland är det kanske lättare att kämpa på med det som man är bra på istället för att ta tag i det man egentligen borde.

Boken känns väldigt grå och dyster först. Men när man kommer en bit in så griper fallet tag i en och sidorna flyter på. Att första halvan kändes trög kan också bero på att jag parallellt lyssnade på Pagininikontraktet som fångade mig mer och den här boken blev lite åsidosatt.

Det är intressant att läsa en bok som utspelar sig i Tyskland och man slås av både likheter och olikheter. Det som Christa von Bernuth är bra på är att skriva så man inte alls är säker på vem som faktiskt är den skyldiga förrän slutet är riktigt nära.

3 kommentarer:

  1. Jag förstår inte heller att Mona Seiler låter sonen komma i andra hand trots att han har problem! Karriären kan väl inte vara viktigare än ens barn...

    SvaraRadera
  2. Boksnoken: Precis. Tredje boken ligger här hemma och jag får se hur det utvecklar sig. Jag har för mig att du har läst den också?

    SvaraRadera
  3. Jo, jag har läst den tredje också, Då blev du tyst. Sen har jag ännu en bok av henne härhemma (Inre säkerhet) men den handlar visst inte om Mona Seiler.

    SvaraRadera