onsdag 29 september 2010

Systerskap av Katerina Janouch

Nu har jag klarat av den andra boken om barnmorskan Cecilia Lund av Katerina Janouch. Jag tycker böckerna är helt ok men inte mer än så.

Handling: Familjen Lunds hus på Lindängstorget är till salu. Efter Johns otrohet har Cecilia och John separerat och plötsligt är Cecilia varannan vecka-mamma. Hon saknar familjelivet och kastar sig in i arbetet som barnmorska och låter sig uppslukas av dramatiken på förlossningen. Samtidigt bär hon på en ilska och tycker att singellivet är ovant och svårt. Kanske kan mötena med John hos terapeuten hjälpa henne att få ordning på tillvaron? Ett telefonsamtal visar sig avgörande på flera sätt. Plötsligt förstår Cecilia var hennes känslor finns. Med ens är hon redo att slåss för det som är viktigt.

Samtidigt som Cecilias familj håller på att söndras hamnar hon mitt i en annan kris. Det börjar med en rad brutala övergrepp i city. Därefter försvinner Cecilias systerdotter plötsligt oförklarligt, rykten och skvaller sprids på nätet och begreppet systerskap får en ny innebörd vad händer när offret själv blir förövare? Och kan hämnd verkligen vara den rätta vägen till jämlikhet?


Bäst med boken är helt klart när Cecilia Lund är på BB och utövar sitt yrke som barnmorska. Sämst är att hon måste ha med ett "spänningsmoment". Jag skulle föredra att boken höll sig till relationsbiten. Resten är helt ok och den väcker mycket funderingar hos mig över Cecilia Lunds känslor för sina barn. Hur känslorna verkar skilja mellan sönerna och döttrarna och funderingen om det har med ålder eller kön att göra. Jag är som sagt inte lyrisk över böckerna om Cecilia Lund men jag tycker så pass mycket om dem att jag med stor sannolikhet kommer att läsa den tredje boken.

1 kommentar:

  1. Jag håller helt med dig om att bästa delen är när Cecilia är på BB. Även att spänningsmomentet kunde utebli. Men annars tycker vi nog helt olika :)

    SvaraRadera