söndag 19 september 2010

Tusenskönor av Kristina Ohlsson

Den här kändes till och med ännu bättre än debuten Askungar som jag tyckte mycket om.

Handling: Ett äldre prästpar hittas skjutna i sin lägenhet vid Odenplan. Mannen verkar ha tagit livet av sin hustru och därefter sig själv. Ett avskedsbrev förklarar att han inte kunde fortsätta leva efter att hans dotter begått självmord.

Inlåst i en lägenhet väntar Ali på besked. Han har flytt från ett brinnande Irak och hoppas på en ny framtid i Sverige. Det enda hans välgörare kräver är en enkel byteshandel. Och att han tiger om deras uppgörelse.

I Bangkok håller en ung svensk kvinna på att bli avskuren från omvärlden. Någon monterar ner hennes liv, bit för bit. Efterlyst av thailändsk polis tar hon upp jakten på den som försöker ödelägga hennes tillvaro.

Fredrika Bergman och hennes kollegor i Alex Rechts utredningsgrupp tar sig an dubbelmordet vid Odenplan. De får snart klart för sig att de står inför någonting långt mer komplicerat än ett självmord som urartat. Vitt skilda händelser som även utspelar sig utanför Sveriges gränser tycks hänga samman utan att de förstår hur. Klockan går och de som vet tiger.


Jag tycker Kristina Ohlsson skriver väldigt skickligt. Nu tänker jag inte språkligt utan att hon får en historia med så mycket händelser att hänga ihop utan massa svaga punkter. Det är också alltid trevligt att komma tillbaka till ett intressant polisgäng som trots sina olikheter känns rätt normala (de flesta i alla fall). Fredrika Bergman är nog den som särskiljer sig mest men ändå känns hon möjlig om än ovanlig.

Ja, det här är en mycket bra svensk deckare och jag kan bara hoppas att Kristina Ohlsson klarar att hålla samma klass i fortsättningen.

2 kommentarer:

  1. Varför har jag missat Kristina Ohlsson? Måste läsa!

    SvaraRadera
  2. Boksnoken: Ja, henne kan jag rekommendera!

    SvaraRadera