söndag 10 februari 2013

Memento Mori av Elias Palm

En bok man sträckläser!

Handling: Det var sekreteraren på den rättsmedicinska avdelningen som tog emot budet. Stanken mötte henne först när hon rivit bort tejpen och öppnat kartongen. Hon hade just tagit emot och kvitterat ett mänskligt huvud.

I Memento mori får läsaren följa rättsläkaren Ella Andersson och hennes kollegor när de tillsammans med polisen försöker förstå den makabra försändelsen. Huvudet är vanställt av förruttnelse men kulan i skallen vittnar om en våldsam död. Medan polisen prioriterar identifieringen av huvudet riktar Ella sitt intresse mot den egna organisationen.

Ett nedlagt ärende väcker hennes uppmärksamhet och bakom den byråkratiska fasaden anar hon kopplingar till organiserad brottslighet. Ingen tycks längre gå säker inte ens den rättsmedicinska avdelningen som lamslås när det står klart vem huvudet tillhör.


Memento Mori betyder ungefär "Kom ihåg att du är dödlig". Boken är oerhört spännande och då och då får jag ta korta pauser för att hämta andan lite. Men eftersom vår son åkte hem till morbror mellan lördagen och söndagen så kunde jag snabbt återgå till boken. Det är svårt att säga så mycket om den eftersom jag inte vill avslöja något om handlingen. Men den handlar mycket om rättsväsenden och organiserad brottslighet. Den handlar om Ella och den handlar om människorna omkring henne.

Eftersom Elias Palm själv är rättsläkare känns arbetet på den rättsmedicinska avdelningen mycket trovärdigt och Ella själv är en spännande person att följa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar