söndag 14 juli 2013

Mannen på balkongen av Sjöwall Wahlöö

Den tredje boken i serien Roman om ett brott.

Handling: I Stockholms parker försvinner unga flickor som senare hittas våldtagna och mördade. Rädslan sprider sig i staden och för varje dag som går ökar risken för ett nytt dåd. För Martin Beck och hans spanare verkar läget hopplöst - tills en ledtråd visar sig bli värdefull..

Mannen på balkongen är en rätt kort deckare om ett Stockholm på 1960-talet. Kriminaliteten ökar och polisen har inte resurser till allt som händer. Det väcker en allmän frustration hos både allmänheten och hos polisen själva.

Huvudpersonen är Beck och i den här boken dyker Gunvald Larsson upp för första gången. Men Kollberg och Melander med flera finns också där som vanligt. Alla med sina egenheter och förmågor. Även här förundras jag över Becks dåliga förhållande till frun och att åren bara löper på.

Jag valde att lyssna på boken som Torsten Wahlund läst in och han gör som vanligt ett mycket bra jobb. I den här boken finns förutom ett förord av Maj Sjöwall ljudklipp från möjligtvis en filmatisering där en flicka blir förhörd av en kvinnlig polis. Med tanke på tjejens sätt att prata kändes som att inspelningen var rätt gammal. Även ytterligare ett till två ljudklipp fanns där.

Jag tyckte den här var bättre än den förra (Mannen som gick upp i rök) men den slår inte nivån på många av dagens deckare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar