söndag 14 juli 2013

Torsdagsänkorna av Claudia Piñeiro

En bok som jag felaktigt trodde var en deckare.

Handling: En morgon ligger tre döda kroppar på botten av en pool i ett exklusivt bostadsområde utanför Buenos Aires. De döda männen brukar träffas på herrmiddag varje torsdag. Grannarna är chockade över att det som hänt mitt ibland dem. De lever omgärdade av höga murar och låsta grindar för att stänga ute omvärlden. Bland dem finns ingen fattigdom, inget våld bara perfekta trädgårdar, glittrande pooler och böljande golfbanor.

Vad döljer sig bakom den glättade ytan? Även en till synes bekymmerslös tillvaro rymmer mörka hemligheter och mänskliga svagheter som inte låter sig stängas ute av murar.


På grund av texten på baksidan trodde jag att det här var en deckare. Likaså när jag började läsa och det inte långt in i boken fanns tre döda kroppar. Men lagom när det hänt så hoppar boken långt bak och vi får sakta lära känna ett antal av de familjer som bor innanför murarna, skyddade från världen utanför. Istället för att polisen ska göra entré fortsätter boken kronologiskt framåt och först mot slutet är vi tillbaka där boken började.

Författaren målar inte upp någon idyll även om det ska verka så på ytan med sol, värme och dofter från de exklusiva trädgårdarna. Det finns som alltid sociala krav att leva upp till och konjunkturen i Argentina blir sakta sämre. Det finns män som förlorar jobben och har svårt att hitta nya, barnlöshet, uppfostran, att upprätthålla den framgångsrika fasaden, svartsjuka och otrohet. Allt finns där och orsaken till de döda kropparna kan vara många.

Det är nog inte lätt att leva i ett land med enorma klasskillnader och med mycket elände bakom sig. Så det är inte svårt att förstå att de som har råd väljer att bo tryggt.

Torsdagsänkorna är en väl läsvärd bok och gå gärna in hos Lingonhjärta som bor i Argentina och läs vad hon tyckte om boken.

2 kommentarer:

  1. Jag hade läst ett par inlägg om den här boken innan jag läste den så jag var beredd på att det inte skulle vara en "vanlig" deckare. Jag tyckte den var riktigt bra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var riktigt bra. Jag hade också läst några inlägg men uppenbarligen inte tillräckligt noga :-). Eller troligtvis trodde jag inte polisarbetet var det bästa med boken och fokus på inläggen därför handlade om annat.

      Radera