torsdag 18 juli 2013

Sommarbruden av Marita Conlon-McKenna

Klassisk mysig och förutsägbar roman.

Handling: Amy och Dan bor tillsammans i Dublin. De är i trettioårsåldern, upptagna av sina karriärer och har en stor vänkrets. Deras båda familjer tycker att de är som gjorda för varandra, så när Dan friar till Amy under en romantisk weekendresa till Venedig och Amy säger ja blir släkt och vänner eld och lågor. Särskilt Amys mamma Helen, som i egenskap av brudens mor, kan glädja sig åt att planera sin dotters drömbröllop.

Amy och Helen går in för planeringen med liv och lust. Men det är mycket som behöver ordnas och många viljor ska samsas. Till slut växer planeringen Amy över huvudet och allt prat om det stundande bröllopet tär på hennes och Dans relation.

Katastrofen är ett faktum när Dan fått nog och slår upp förlovningen efter ett uppslitande gräl. Amy flyttar in hos sin bästa väninna Jess samtidigt som hennes pappa blir sjuk och måste gå igenom en svår bypassoperation. Dan deppar på sitt håll och inser till sist att han måste stå upp för sin kärlek till Amy och inte låta deras bröllop stå i vägen för den. När Amy säger ja igen vet båda att de själva måste ta kontroll över bröllopet för att det ska bli en fest i kärlekens tecken.


Sommarbruden är precis som texten ovan. Det finns många likheter med Maeve Binchys böcker med den irländska miljön och varma öppna gemenskapen mellan många av personerna. Här och där finns även några personer som är lite svårare att hantera.

Däremot lyckas inte Marita Conlon-McKenna riktigt lika bra som Meave Binchy som blandar in mer av livets upp och nergångar kontinuerligt. Här blir allt lite för förutsägbart och lite för fantastiskt mot slutet. Men det behöver ju inte vara fel, det blir bara lite för fantastiskt för mig. Trots det hade jag några trevliga lästimmar och kände genast en längtan efter att få besöka Irland.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar