måndag 26 augusti 2013

Levande och döda i Winsford av Håkan Nesser

Mycket bra men svår att skriva om!

Handling: En kväll i november anländer en kvinna till byn Winsford på Exmoor i sydvästra England. Med sin hund bosätter hon sig i ett ensligt beläget hus uppe på heden. Hon använder inte sitt riktiga namn och hennes avsikter med vistelsen är oklara. Hon vandrar bland törnen, dimmor och vildhästar. Hon har bestämt sig för att överleva sin hund. 
Hon har ett förflutet och en historia. Vad har hänt med hennes man? Är han i livet? Vem var han egentligen och vad var det som hände i Marocko för trettio år sedan? 
Och är det någon som letar efter henne? 
Levande och döda i Winsford är en bok om att fly från sitt gamla liv. Om att försöka göra upp. Om att kanske börja om trots att man inte är någon ungdom längre.


Igår lyssnade jag klart på den här och funderar fortfarande hur jag ska beskriva den utan att avslöja för mycket av handlingen. Som handlingen beskriver ovan vet vi inte mycket från början. Men som de flesta förstår så får vi sakta veta mer och mer om henne.

Det här är en bok som får mig att längta efter att få utforska Exmoor någon gång i framtiden. En av mina drömresor är Cornwall och Exmoor där jag vill njuta, fota och bara vara. Jag måste erkänna att jag saknar Håkan Nessers uppläsning efter att ha betat av Barbarotti-serien under året men det fungerar rätt bra med Anna Maria Käll eftersom huvudpersonen är en kvinna.

Det här är en bok som får min att fundera på mänskligheten, på verklighet och fiction. Den får mig att jämföra kvinnan i den här boken med Liselott Willéns Jakthistoriers kvinnliga huvudperson och med Karin Alvtegens Bodil i Fjärilseffekten. De är inte lika men det finns något i dem alla som får mig att fundera över kvinnors ageranden och val i livet. Jag kan tänka mig att den här passar att diskutera i en bokcirkel eftersom tankarna snurrar runt en hel del efter att ha lyssnat på den.

Det som i slutändan länge kommer leva kvar i mig är känslan av Exmoor, av England och pubar och människorna där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar