torsdag 24 oktober 2013

Den tredje rösten av Cilla & Rolf Börjlind

Återigen en snabb och spännande deckare...

Handling: Marseille. En blind kvinna hittas brutalt styckmördad i ett strövområde. Hon har tidigare arbetat på cirkus som target girl för en knivkastare. Mordet drabbar en nära vän till den före detta polisen Tom Stilton. Tillsammans beslutar de sig för att ta reda på vad som hänt.

Samtidigt hittas tulltjänstemannen Bengt Sahlman hängd i sitt hem i Rotebro. Polisen konstaterar snart att det rör sig om ett fingerat självmord och sätter dådet i samband med ett parti droger som tullen beslagtagit. Utredningen hamnar hos Mette Olsäter som ingår i ledningsgruppen för en internationell operation mot illegal droghandel på nätet.

Den unga polisen Olivia Rönning kommer i kontakt med mordet på Sahlman, men följer andra spår än huvudutredningen. Spår som leder henne in i riskkapitalismens cyniska värld. Hon upptäcker att motivet till mordet finns att hitta i kretsar som tjänar grova pengar på att mjölka det svenska välfärdssystemet.

Men hennes spår korsas av trådar från Stilton och Abbas el Fassis privata undersökning i Marseille. Stilton och Rönning inser att mordgåtorna hänger ihop och börjar samarbeta för att lösa dem.


Jag blir så kluven till Cilla & Rolf Börjlinds serie om Olivia och Stilton. Det finns många bitar som jag tycker om. Jag tycker om mixen av karaktärer som Stilton, Abbas, Mette Olsäter och hennes man, Olivia och slutligen Luna som jag hoppas på att få veta mer om. Som tur vad var jag förberedd på att Olivia skulle agera lite väl egensinnigt annars hade jag fått stora problem med det. Det märks att författarna är vana skribenter och som lätt uppfyller läsarnas krav på en snabb och spännande handling.

Själva historien är också spännande och hur de jobbar på olika hörn med sina olika utredningar. Det blir extra intressant att de även är i Marseille under en del av boken och att få veta mer om Abbas ursprung.

Det som jag har större problem med är att det blir lite väl många sammanträffanden och de lyckas i vissa lägen med lite väl mycket. Här föredrar jag Michael Hjorth och Hans Rosenfeldts böcker om Sebastian Bergman. Den nivån passar mig bättre.

Men eftersom jag verkligen kommer att vilja följa de olika personerna så kommer jag självklart se till att läsa nästa bok omgående. För jag förutsätter att det blir en fortsättning.

4 kommentarer:

 1. Jag har väldigt svårt för Olivia Rönning, men vet ju att det brukar se ut så i sådana här böcker med egenspaningar och personer som anser sig vara bättre än poliserna själva. Men jag kommer också att läsa fortsättningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade ju haft betydligt svårare för henne om jag inte blivit förvarnad om hennes ageranden. Dessutom väljer jag sällan deckare där den enda huvudpersonen agerar så. Så det var tur att det fanns en hel del karaktärer runt omkring. :-)

   Radera
 2. Visst var det många sammanträffanden i förra boken också? Eller så minns jag fel och tänker på nån annan bok. Ska i alla fall absolut läsa denna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en del sånt i första boken också :-).

   Radera