söndag 4 maj 2014

Ondskans pris av Set Mattsson

En historisk deckare i en väl efterforskad miljö!

Handling: Våren 1945 ligger Europa i ruiner. Till Malmö anländer tiotusentals flyktingar som på olika sätt har drabbats av ondskan i de nazistiska förintelselägren. Den svenska folkhemsidyllen öppnar famnen för dem, men även här lurar ondskan. Ett mord på en polsk flykting utlöser ett händelseförlopp som sprider sig likt ringar på vattnet och får oanade konsekvenser. 


Den här boken handlar inte om ett enstaka brott. Den handlar om period i Malmös historia där Douglas Palm, hans hustru Anna, journalisten Jonnervik, polissyster Sara Edgren och polisaspiranten Uno Ward jobbar och lever. Genom dem och en hel del andra personer speglas Malmö och hur det påverkades av krigsslutet.

Det märks att Set Mattsson gjort mycket efterforskningar om den tiden. Han gör också sitt bästa att få med så mycket som möjligt i boken. Så vill man ha en deckare med ett enda brott som polisen enbart fokuserar på och löser ska man inte läsa eller lyssna på den här boken. Är man däremot intresserad av hur Sverige såg ut efter andra världskriget eller vill veta mer om ett dåtida Malmö samtidigt som brott utspelar sig så är den här boken perfekt.

Istället för endast ett brott finns det flera stycken och en hel del problem som tynger många av personerna i handlingen. Många har haft det svårt under krigsåren och då i synnerhet de som suttit i läger och nu får komma i de vita bussarna till Sverige. Genom att få följa med personerna ovan får man en känsla för hur vardagen kunde flyta på (t.ex genom att berätta vilken mat som serverades).

Om jag ska klaga på något så är det att jag inte kommer karaktärerna särskilt nära. De är för många för det. Mest får man uppleva boken genom Douglas Palm som är rätt vanlig och tråkig men fungerar bra för mig. Han påminner lite om Beck i Sjöwall och Wahlöös böcker. Skillnaden är att Douglas Palm har lite mer humör och kanske inte är riktigt samma superpolis som Beck (löser inte brotten lika snabbt).

Någonstans läste jag att Set Mattsson forskat mycket i många arkiv inför den här boken och det skulle vara intressant att veta vilka brott som faktiskt fanns med där och hur mycket som speglar verkligheten. Jag har även Majgull Axelssons bok färsk i mitt minne där en annan kvinna kom med de vita bussarna från koncentrationslägren och med en helt annan historia. Det ger en viss igenkänningsfaktor.

För min del väcker den här boken många olika tankar. Den innehåller så mycket mer än ett brott. Den lyfter fram samhällsproblem, den lyfter fram flyktingpolitiken med människor som vill hjälpa men också rädslan att de ska ta de få jobb som finns på sikt. Den visar att många problem som fanns då även finns nu medan på vissa fronter har vi kommit lite längre.

Men vill man som sagt ha en renodlad deckare så är den här fel. För min del känns boken väldigt rätt och jag ser fram emot kommande böcker.

Uppläsare var Mats Eklund och hans röst kändes bra.

2 kommentarer:

  1. Denna väntar på att få bli läst
    Ser fram emot det för jag tror det kan vara något för mig :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas att du tycker om den. Jag har insett att jag ibland uppskattar lite mer vardagliga deckare som handlar mer om miljön och omgivningen och som känns lite mer som att de skulle kunna vara på riktigt.

      Radera