torsdag 5 februari 2015

Märkta för livet av Emelie Schepp

En spännande svensk deckardebut!

Handling: En sommardag 1991 vaknar nioåriga Jana Berzelius upp på ett sjukhus. Hon har inget minne av vem hon är eller var hon kommer ifrån. 
   Tjugoett år senare får hon, som framgångsrik åklagare, uppdraget att leda förundersökningen i det uppmärksammade mordet på Hans Juhlén, verksamhetschef på Migrationsverket i Norrköping. 
   Tillsammans med kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander inleder Jana Berzelius ett intensivt arbete med att lösa fallet. Men utredningen tar en oväntad vändning när ännu ett lik hittas. Denna gång är det en pojke. Och ju mer Jana gräver i den döda pojkens bakgrund, desto närmare kommer hon sanningen om sin egen. Och hon möter en historia mörkare och blodigare än hon någonsin kunnat föreställa sig.


Märkta för livet är en mycket spännande bok. Den här gången är huvudpersonen en åklagare men vi får även följa poliserna som gör sitt bästa att lösa brotten. Jag gillar till stor del första halvan av boken förutom att persongalleriet känns aningen stereotypt. Janas historia verkar också vara väldigt spektakulär och jag lyssnar ivrigt för att veta vad som hände henne som barn.

Sen börjar tyvärr lite för många mord ske för min smak och när jag lyssnar på den känns det mer som att jag ser en actionfilm. För mig som mer uppskattar drama-delen och hur de klurar ut lösningen av brotten blir den sista delen lite för tråkigt.

Boken som helhet får betyg 3 av mig.


2 kommentarer:

  1. Är lite nyfiken på Schepp. Tycker hennes podcast, som hon har med Sofie Sarenbrandt är så bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, jag är så dålig på att lyssna på podcasts eftersom jag lyssnar på ljudböcker istället. Men du gör mig nyfiken där. Jag kanske uppskattar poddarna mer än deras deckare.

      Radera