lördag 27 juni 2015

En mörkare himmel av Mari Jungstedt och Ruben Eliassen

En trevlig sommardeckare!

Handling: I gryningen puttrar en fiskebåt in mot hamnen i Arguineguin på södra Gran Canaria. En av fiskarna får syn på en död kvinna som ligger på klipporna nedanför den norska sjömanskyrkan. Hon är skandinaviskt blond, naken och kroppen är arrangerad efter en berömd målning från fjortonhundratalet, Venus födelse. Polisen söker febrilt efter gärningsmannen och får oväntad hjälp av den svenska journalisten Sara Moberg, som driver den skandinaviska tidningen på ön och den norske före detta polisen Kristian Wede, nyanställd vid konsulatet i Las Palmas.

När ännu en kvinna hittas död, arrangerad efter ett berömt konstverk, tätnar mystiken. Kopplingar går till ett yogacenter i de kanariska bergen, ett massageinstitut i Playa del inglés, och den norska sjömanskyrkan i Arguineguin.


Uppläsare: Magnus Roosman

En mörkare himmel är skriven av Mari Jungstedt och Ruben Eliassen. Trots att jag gillar svenska deckare så gav jag upp Mari Jungstedts förra serie efter några böcker. Jag minns inte helt varför men jag har en känsla av att jag stördes av någons dubbelliv och otrohet.

Den nya serien som Mari Jungstedt skriver ihop med sin pojkvän/sambo(?) utspelar sig på Gran Canaria istället. Nu vet jag inte om det är en slump att huvudpersonerna är en man och en kvinna, mannen från Norge, kvinnan från Sverige samt att kvinnan är några år äldre. Det finns fler saker som får mig att misstänka att författarna lagt in åtminstone lite av sig själva i huvudpersonerna.

Annars känns omgivningen väldigt nutida med Gran Canaria med mycket skandinaver och med ett yogacenter i fokus. Magnus Roosmans uppläsning är ok men som alltid tycker jag att han har lite för långa pauser mellan meningarna. Jag uppskattar det mer i t.ex Lee Childs böcker som har ett högt tempo generellt i boken.

Jag gillade i alla fall En mörkare himmel och kommer definitivt läsa nästa bok i serien.

4 kommentarer:

 1. Jag har inte bestämt mig för om jag ska läsa denna eller ej. Det känns egentligen inte som att jag behöver fler serier, men vem tror jag att jag försöker lura :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det är alltid jobbigt med nya serier och beslut om de ska läsas eller ej. Oftast är det bara en fördel att inte vara så snabb med att börja på dem eftersom man kan hålla ett högre tempo senare (om man vill) och inte vänta på att författaren ska skriva en ny.

   Radera
  2. Jag gillade också den här!

   Radera
  3. Det är alltid trevligt med nya serier som går hem.

   Radera