tisdag 16 juni 2015

Sju dagar kvar att leva av Carina Bergfeldt

En mycket tänkvärd bok!

Handling: Där sitter han till slut, på andra sidan av ett skottsäkert glas. Fyrtioettåringen hon flugit över Atlanten för att träffa. Mannen som snart ska dö. Han lyfter telefonluren och presenterar sig.

När den prisbelönta reportern och kolumnisten Carina Bergfeldt möter Vaughn Ross återstår en vecka av hans liv. Han är dömd till döden i Texas, den amerikanska delstat som avrättar flest fångar. I tio år, nio månader och tio dagar har Vaughn Ross väntat på att dö, för att sona de mord han dömdes för 2002.

Samtalet blir starten på en vecka i Texas som involverar en pastor, en fängelsedirektör, en kvinna som älskar en mördare, en familj som vill ha hämnd och en polis som avgett ett löfte som infrias först när giftet injiceras.

Men allt börjar med mannen som har sju dagar kvar att leva.


Det här är en bok som väcker en hel del funderingar i mig. Då och då händer det att riktiga monster torterar och dödar människor och i dessa lägen vill de flesta att dödsstraffet ska finnas och utnyttjas. Men det kräver att det inte får finns en gnutta tvivel på att den som döms är den skyldiga. Tyvärr finns det inget land i världen som kan leva upp till den rättssäkerhet som skulle krävas. Inte ens människors egna erkännanden går att lita på. Det är bara att se vår egen Thomas Quick.

Carina Bergfeldt har intervjuat flera olika personer i USA som har kopplingar till dödsstraffet. Den av personerna som fastnade mest hos mig var fängelseprästen som berättade om fångar han mött. Men det var intressant att höra allas historier som speglar många olika perspektiv.

2 kommentarer:

  1. Tack! Vad glad jag blir att du tyckte om den. /carina

    SvaraRadera