torsdag 18 juni 2015

Livet enligt Fikry av Gabrielle Zevin

En mysig bok med en miljö perfekt för bokälskaren.

Handling: Livet har inte blivit som Fikry hade tänkt sig. Hans gravida fru har dött, hans bokhandel går sämre än någonsin och dessutom har någon stulit hans mest sällsynta och värdefulla bok, originalutgåvan av Edgar Allan Poes diktsamling "Tamerlane". I skotskrutig badrock och löparskor ger han sig iväg till polisstationen för att anmäla stölden. Men egentligen bryr han sig inte om förlusten, inte ens böckerna ger honom någon glädje längre och han isolerar sig på ön där han bor. Tills han en dag får en udda leverans som vänder upp och ner på hans tillvaro.

Inte bara Amelia som regelbundet kommer på besök för att sälja in böcker noterar förändringen hos den annars så vresige bokhandlaren. Det är uppenbart för alla att hans liv har fått ny mening.


Den här boken skrevs det mycket om för ett tag sen och när jag hittade den på mitt bibliotek slog jag till och lånade den. Det här är en klassisk mysig bok med både vänskap, kärlek och sorg. Den utspelar sig dessutom på en avlägsen ö och mestadels i en bokhandel.

Första  halvan av boken tyckte jag mycket om medan delen efter det större tidshoppet inte berörde mig lika mycket. Jag undra om boken blev mer händelsestyrd än känslostyrd då men jag är inte säker. Boken får ändå godkänt betyg av mig och periodvis även lite över godkänt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar