måndag 7 december 2015

I sanningens namn av Viveca Sten

Den åttonde boken i Sandhamnsserien.

Handling: Varje sommar samlas hundratals barn till seglarlägret på Lökholmen, den lilla ön mittemot Sandhamn. Men ledarna klarar inte av att hålla alla barn under uppsikt och snart utses en hackkyckling. Mobbningen ökar för varje dag och blir allt grövre. Samtidigt lurar någon i skuggorna, som bevakar varje steg som barnen tar.

Nora Linde ska påbörja sin svåraste rättegång sedan hon kom till Ekobrottsmyndigheten. Hon har åtalat en VD i byggbranschen som förskingrat miljontals kronor och ser fram emot en fällande dom. Men den åtalade mannen är fast besluten att inte hamna i fängelse, kosta vad det kosta vill och rättegången får förödande konsekvenser.

Thomas Andreasson är tillbaka på Nackapolisen efter en kort sejour hos ett bevakningsföretag. Han är lättad över att arbeta som polis igen men relationen med sambon Pernilla är ansträngd. När ett barn försvinner från seglarlägret måste Thomas lägga sina privata bekymmer åt sidan. Ett förtvivlat sökande inleds samtidigt som tiden håller på att rinna ut.


Uppläsare: Katarina Ewerlöf

Det här var nog helt klart en av de bästa i serien enligt mig. Det är en bra balans mellan privatliv och brott. Alla delar var intressanta. Det handlar mycket om att hitta balans i tillvaron. Eller snarare vad som händer när den ena blir lite mer frånvarande.

Även brotten engagerar mig. Viveca Sten gör även sitt bästa att allt inte ska vara övertydligt vilket är ett stort plus. När dessutom ett barn försvinner så blir det extra jobbigt, i synnerhet med tanke på ett av alternativen som hägrar.

Vissa saker var inte kul att lyssna på (en underdrift) utan jag hade mycket gärna velat skumma några få stycken. Men i det stora hela var det inte mycket och det är stycken som berör.

Katarina Ewerlöf passar bra i den här serien. Det är mycket känslostormar i Viveca Stens böcker och det känns som det passar bra med Katarina Ewerlöfs röst då.

2 kommentarer: