söndag 4 september 2016

Eugen Kallmanns ögon av Håkan Nesser

Återigen en mycket läsvärd bok av Håkan Nesser!

Handling: Året är 1995. Spelplats: en högstadieskola i staden K- i det inre av Norrland. Huvudrollsinnehavare: ett antal elever, ett par lärare, en kurator. Samt den nyligen avlidne lektorn i svenska - Eugen Kallmann. Vem var han egentligen? Hur står det till med utredningen av hans död?
Det är en tid av främlingsfientlighet. Det ritas skeva hakkors på skolans väggar. Det skrivs hotbrev. I en skrivbordslåda hittar någon lektor Kallmanns efterlämnade dagböcker.

Uppläsare: Anna Maria Käll och Tomas Bolme.

Håkan Nesser lyckas än en gång leverera en mycket läsvärd bok som jag tycker mycket om. Den kanske inte här till de absoluta favoriterna men är ändå väldigt bra.

Den här historien berättas genom flertalet jag-personer som på olika sätt påverkas av Eugen Kallmanns död. Främst berättas den genom Leon som efterträder Eugen Kallmann som lärare och som hittar hans dagböcker, Ludmilla som jobbar som kurator på skolan och som är en gammal vän till Leon, Igor som jobbar som lärare på skolan samt Andrea som var Eugen Kallmanns elev.

Men då och då hörs ytterligare några röster samt såklart Eugen Kallmanns egen genom sina dagböcker. Men vad är egentligen sant där. Går det allt lita på allt? Det är frågor som ställs under bokens gång.

Ett litet annorlunda grepp är att ha två uppläsare. Anna Maria Käll för kvinnorna och Tomas Bolme för männen. Nu är tyvärr inte Tomas Bolme någon favorituppläsare och det drar ner intrycket lite. Det blir lite för lika röster med hans speciellt sätt att artikulera.

Jag tycker att det är en intressant historia som rullas upp och som alltid med Nessers böcker så får vi komma ett antal personer nära. Mycket av det som händer sker i skolans närhet och det märks att Håkan Nesser kan den världen. Jag funderade en del varför boken utspelar sig under 1995 men får dels en förklaring av slutet och dels kanske Nesser själv var lärare då.

2 kommentarer:

 1. Varje gång någon annan läser Nesser så blir jag otroligt sugen på hans böcker. Tror jag har fyra olästa av honom i hyllan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du många härliga timmar framför dig (förhoppningsvis)!
   Jag var inte särskilt förtjust i Van Veeteren men jag har märkt att jag verkligen gillar många av hans andra böcker.

   Radera