lördag 27 maj 2017

Kommande böcker i juni 2017

Läslusten har sämre än vanligt under våren. Jag har valt att inte känna någon hets utan lyssnat och läst när jag haft lust.

Kanske påverkar det lite utbudet av de nya böckerna i juni där jag kanske inte hittade riktigt lika många som vanligt.

Först ut är en bok som dock verkar mysig:

Strandcaféet av Lucy Diamond
Printz Publishing

Evie Flynn har alltid varit familjens svarta får. Medan hennes äldre systrar växte upp tidigt har Evie försökt slå igenom som sångerska, skådespelare och till och med fotograf. Men inget har lyckats och hon känner hur livet passerar medan hon vikarierar på kontor och lever ett lite för stillsamt liv med sin tråkiga, pensionssparande pojkvän. 

När Evies älskade moster Jo dör i en bilolycka, ärver Evie hennes strandcafé i Cornwall. Fast besluten att lyckas med något för första gången i sitt liv bestämmer sig Evie för att flytta dit, driva caféet och börja om från början. Men att börja om är inte alltid lätt varken när det kommer till jobb eller kärlek...







______________________________________________


Här är en bok som verkar rejält spännande istället:

Trasdockan av Daniel Cole
Norstedts


Ett lik bestående av kroppsdelar från sex olika personer hittas. Den makabra upptäckten får namnet Trasdockan av pressen och detektiv Nathan Wolfe får ta hand om fallet. Mördaren hånar polisen genom att meddela pressen namnen på de personer han tänker döda härnäst. Kommer polisen kunna stoppa mördaren innan sex personer till mister livet? Trasdockan är en ny thriller som gripit läsarna världen över.













______________________________________________

Jag har alltid gillat Binchys böcker men hur länge kan det komma nya efter hennes död?

Picknick vid St Paul's av Maeve Binchy
Norstedts


I detta urval om fyrtiotalet noveller får vi bl.a. stifta bekantskap med Georgia Hall, kvinnan som har allt, framgång, utseende och berömmelse, men som blivit en karikatyr på sig själv. Och Eileen som flyttar till Glasgow för att komma bort från alla hopplösa karlar. Vi får möta Deirdre, som till varje pris försöker förmå sin väninna Maggie att avstå från giftermålet med en i hennes ögon olämplig man. Och så har vi Audrey, katten som minsann vet hur hon ska gå till väga för att hitta ett nytt hem när hennes ägare dör.












______________________________________________

En annan spännande bok av en för mig ny svensk författare. 

Vit syren av Cecilia Sahlström
Bokfabriken

Försommaridyllen spricker när en ung tjej hittas brutalt misshandlad i Lunds stadspark. Gärningspersonens tillvägagångssätt verkar ha symbolisk betydelse och i offrets hand vilar en kvist av en sällsynt vit syren. 

Kommissarie Sara Vallén vid våldsroteln i Lund blir tilldelad fallet, men hennes utsikter att vara en del av lösningen försvinner snabbt när hennes son blir huvudmisstänkt. Trots att hon är berövad sina befogenheter känner hon sig tvungen att lösa fallet. Hon måste rädda Johannes. Hennes son skulle aldrig göra någonting sådant. Aldrig. 







______________________________________________

Här är en med lite historisk touch. 

Kvinnorna på slottet av Jessica Shattuck
HarperCollins Nordic


Andra världskrigets slut.
Som änka återvänder Marianne von Lingenfels till det sargade slott där hon en gång bott tillsammans med sin man och varit där hon agerat värdinna för ett oändligt antal tyska socitetsfester. Ett slott som också inhyst och varit samlingsplats för den motståndsrörelse hennes man startade för att bekämpa nazisterna.
Fast besluten att hålla löftet till sin man, att hitta och ta hand om de andra motståndsmännens änkor och barn, lyckas hon hitta och rädda sexårige Martin från nazisterna och mamman Benita undan sexslaveri i den ryska armén. Hon hittar ytterligare en änka, Ania, i ett arbetsläger för politiska fångar.
I slottet bygger hon upp ett hem för sig och de andra änkornas familjer, övertygad om att deras gemensamma förflutna för alltid binder dem samman.
Men Marianne upptäcker snart att hennes naiva syn på att de alla ska kunna leva som vänner och familj, är oändligt mycket mer komplicerad än hon har kunnat ana. Kvinnorna och deras relation påverkas i högsta grad av de liv de levde före, under och efter kriget.

______________________________________________

Den här boken har jag lite svårt att tyda hur den verkligen är. Men det finns potential för att jag ska gilla den. Ibland är det kul med lite annorlunda stil.

Celanire av Maryse Conde
Leopard förlag

Vem var det som halshögg Celanire? Ryktena surrar på den lilla missionsstationen i Adjame-Santay.  Året är 1901 och vackra och mystiska Celanire Pinceau har kommit för att leda den förfallna missionsskolan på Elfenbenskusten, utsänd av De Heliga Apostlasystrarna i Lyon. Det sägs att hon blev lemlästad som barn och att det är därför hon alltid bär en scarf runt halsen, för att dölja sina ärr. Omgivningen är splittrad, är hon verkligen den hon utger sig för att vara: en sann kristen som kommit för att hjälpa de stackars föräldralösa barnen? Klart står att Celanire till vilket pris som helst vill ta reda på sanningen om sitt förflutna och är fast besluten att hämnas det brott som en gång begicks mot henne.
Celanires sökande tar oss med på en resa över kontinenter, från Guadeloupe till Västafrika och slutligen Peru. Magisk realism blandas med autentiska historiska händelser till en storslagen berättelse om kärlek, livsvilja och mod.

2 kommentarer:

  1. De två översta är jag också väldigt nyfiken på. Och kommer det inte väldigt många böcker som utspelar sig i Conrwall nu? Jag börjar känna ett kraftigt sug att åka dit :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det verkar vara lite trender ibland på platser och teman. Och ja, jag skulle också gärna vilja åka dit!:)

      Radera