söndag 7 maj 2017

Food Pharmacy av Lina Nertby Aurell & Mia Clase

En intressant bok om antiinflammatorisk mat!

Handling: Att leva ett så friskt liv som möjligt är till stor del kopplat till vad du äter. Bloggen Food Pharmacy, som drivs av Mia Clase och Lina Nertby Aurell, handlar om just detta. Nu kommer också boken om hur du äter den mest hälsosamma och antiinflammatoriska maten, och allt serveras med en rejäl portion humor.

Det här är en berättelse om inflammation, tarmfloror, onda och goda bakterier, vetenskapliga studier, hypokondri, metaanalyser, gurkmeja och antiinflammatorisk mat - dessutom förklarat på ett mer lättillgängligt sätt än du någonsin kunnat ana. Självklart med recept och fakta om de antiinflammatoriska hjältarna i köket - som du snart inte kommer att kunna vara utan.

All fakta är väl underbyggd genom professor Stig Bengmark, f.d. chefskirurg och klinikchef på Lunds universitet, med över 30 års erfarenhet av forskning på magens bakterier och hur maten vi äter påverkar kroppen. Han menar att alla kroniska sjukdomar har en och samma orsak - ett uttröttat immunförsvar orsakat av kronisk inflammation. Därför ville Mia och Lina ta reda på hur man kan leva så antiinflammatoriskt som möjligt.


På grund av stress på jobbet som berodde på ett jobbigt projekt och vakanser så har min mage bråkat sen de sista dagarna av semestern sommaren 2016. Jag var sjuk titt som tätt dessutom under hösten. Efter nyår sa magen nej och jag var tvungen att masa mig till läkare. Men efter att ha googlat massor hade jag inte så stort hopp. Jag fick göra en gastroskopi efter nästan två månader men den gav inga indikationer. Jag fick i alla fall en dunderkur av Omeprazol och försökte då återigen försöka äta lite mer vanligt.

Jag fick tips om en podd - Hälsosant av en kollega som har flera avsnitt om just magen. I påskas fick jag tips om den här boken av min mamma och började lyssna på den på Storytel. Men jag köpte den också för att kunna ha den mer tillhands.

Jag inser att flera saker som jag trodde var snälla mot magen faktiskt inte var så bra egentligen. Och sånt jag inte alls trott skulle vara bra att äta var just bra. Sen kanske författarna här lever ett väldigt i mitt tycke extremt kost-liv som jag skulle ha svårt att upprätthålla.

Det som är bra med boken är att de går igenom många hälsosamma saker för kroppen uppdelade i olika teman. I boken finns ett antal recept och vissa är både enkla och snabba att laga till. Delvis eftersom de rör sig lite mot raw-food. De går inte all-in men ger tips på hur man kan kan bevara nyttigheterna men ändå äta rätt varm mat. Jag har lagat flera av deras soppor och även en granola. Det finns fler recept som jag vill testa men inte gjort än.

Tonen i boken är lätt humoristisk och de gör enkla liknelser så det är mycket lätt att förstå vad de menar.

Sen har jag läst att vissa kanske inte helt håller med deras professor Stig om allt. Och här är det för mig som lekman helt omöjligt att veta vad som är rätt eller fel. Jag tar till mig av det som känns rätt för mig.

Men vill du leva nyttigare och få en friskare mage. Läs eller lyssna på boken. Eller gå in på deras blogg där det mesta står men inte lika organiserat. Eller lyssna även på podden Hälsosant och avsnitten om magen.

När man läser om magproblem så är fokus på vad du inte ska äta. Men vad ska du då äta? Hur ska du få till alla måltider under dygnet när du ska undvika det mesta? Det är också viktigt att ha med sig att magen även reagerar på mat du inte är van att äta utan att det behöver vara fel. Har man låtit bli att äta saker länge så försvinner enzymerna som är bra på att ta hand om just dessa saker. En känt exempel är att vegetarianer inte kan börja tokäta kött direkt utan måste sakta vänja magen igen. Det är ju det som gör det extra jobbigt med magen.

Min känsla är i alla fall att min mage går åt rätt håll. Jag får fortfarande ont ibland men inte alls lika mycket och länge. Jag har dessutom vågat unna mig ett glas vin vid några tillfällen och grillat med grannar. Det sociala har verkligen fått stryka på foten sen i julas så nu känns livet lite mer hoppfullt igen. Magproblem begränsar en verkligen. Sen har jag dessutom gått ner åtminstone fyra kilo sen nyår utan att ens vara hungrig. Dels genom att inte äta mig proppmätt men istället regelbundet och dels genom att undvika socker och minskat rejält på mjölintaget. Nu vill jag inte gå ner mer så jag hoppas att viktminskningen stannar av.

4 kommentarer:

 1. Jag som inte är intresserad av mat och matlagning tycker det är trist att hålla koll på vad som är bra att äta och inte... Men magproblem är ju jättevanligt och om jag fick problem skulle jag nog också antagligen engagera mej mer. Men jag försöker i alla fall äta någorlunda vettigt. Jag tror socker och vitt mjöl är stora bovar. Och numera äter man ju så mycket halvfabrikat som nog inte heller är så bra...

  Skönt i alla fall att det går åt rätt håll med din mage!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår vad du menar. Det är först när problemen kommer som man verkligen engagerar sig. Och när det blir bra igen så går man tillbaka rätt mycket till det gamla.

   Radera
 2. Mycket spännande som man vill veta mer om efter att ha läst den boken. Ser fram emot deras kokbok i augusti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är inte omöjligt att jag också köper den!

   Radera