söndag 23 juli 2017

Den hand som först höll min av Maggie O'Farrel

Flera livsöden och olika tidsåldrar som vävs ihop...

Handling: När den stilige och sofistikerade Innes Kent dyker upp vid Lexie Sinclairs föräldrahem i Devon inser Lexie att hon inte kan fortsätta vänta på att livet ska ta fart. Hon ger sig av till London för att skapa sig en ny tillvaro i hjärtat av konstvärlden i femtiotalets Soho. Elina och Ted lever i nutida London, och försöker återfå fotfästet efter den komplicerade födseln av sitt första barn. Elina kämpar med att förlika moderskapets krav med sin identitet som konstnär, och Ted oroas allt mer av barndomsminnen som inte rimmar med vad hans föräldrar berättat. Ett enastående porträtt av två kvinnor i olika tidsperioder tecknas allt tydligare. Trots att femtio år skiljer dem åt, binds de samman på ett sätt som ingen av dem hade kunnat ana. 


Jag älskade Sommaren utan regn och hade höga förhoppningar om den här. Och den här gick aningen trögare att läsa men samtidigt känner jag att den på sikt kan kännas nästan lika bra.

I början växlar boken mellan Lexie och Elina. Två kvinnor med olika bakgrund och födda under olika tidsperioder. Lexie får vi följa under rätt många år medan tiden med Elina utspelar sig under en betydligt kortare tid medan sonen fortfarande är en bebis. Sen får Ted mer och mer plats.

Bitarna med Lexie är rätt handlingsfokuserade eftersom hon är med om rätt många saker. Med Elina och Ted handlar det dels om att bli föräldrar men också att komma över en traumatisk förlossning. För Ted väcks dessutom minnen som han inte förstår eller kan förklara.

Jag gillar helt klart bitarna med Lexie bäst. Kanske för att det händer mer kring henne och för att jag får se mer av henne. Med Elina och Ted är det svårare. Ingen av dem mår särskilt bra och både är till en börjar väldigt förvirrade. Med Elina är det inte alls konstigt eftersom hon nära dog av blodförlusten. Samtidigt gillar jag att hon är konstnär och miljön som ofta finns runt en konstnär med en ateljé och konst. Och mot slutet är jag helt inne i Elinas och Teds liv och vill inte att boken ska ta slut.

Den här passar in i rutan "En med många ord i titeln" i Sommarbingon 2017. I alla fall är en titel på sex ord lång i min värd :).

Betyg 4 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar