fredag 24 april 2020

Kommande i maj 2020

En ny månad är i antågande och med den ett gäng nya härliga böcker. Tiderna är mörka men det positiva är att det finns mer lästid även om koncentrationen varierar. Men jag hade såklart föredragit att ha det som vanligt och kunna gå till jobbet och umgås med mina kollegor och jobba på. Istället är det permittering på 60% som gäller. Än så länge till maj ut. Men det kan ändras åt båda hållen beroende på

Det var dessutom ovanligt svårt att välja ut böcker den här gången. Ett gäng känns riktigt bra men kanske inte just för mig... Som tur är så finns oftast flera av dem jag tvekar över i Monikas inlägg.

Det här känns som en bok som kan vara både mysig och roande.

Morgondagens post till Vidhäll av Solja Krapu-Kallio
Brombergs
Utgivningsdatum: 2020-05-06 (det står lite olika datum på olika ställen)

Trettioettåriga Iris jobbar på postsorteringskontoret i norrländska Vännäs. I tio år har hon som lantbrevbärare lärt känna alla längs sin rutt. Här finns bland andra trevliga markägarna Margit och Bertil Hägglund, den excentriska och utsvävande nagelskulptrisen Desiré, och den gamle mannen Egon Rask, som punktligt står vid sin brevlåda varje dag och väntar in Iris. Han får sällan någon post, men passar alltid på att växla några ord om väder och vind. Men Iris är inte bara lantbrevbärare. Hon är också medium. Medan hon åker runt och levererar sin post extraknäcker hon som Tamara på telefontjänsten Tamaras framtidslinje . En mycket hemlig sidoverksamhet som bara hon och nagelskulptrisen Desiré känner till. Så en dag visar det sig att en av dem som ringer till Tamara också är en av hennes postkunder. Snart har Iris blandat ihop sina roller och styr medvetet händelserna genom sina spådomar. Allt slutar givetvis i dramatik och kaos, men får Iris att inse vad som är rätt och viktigt för henne i livet.


Jag har inte läst någon av böckerna i Cornwall-serien. Och nu kommer den fjärde!

Den sista sommaren i Cornwall av Liz Fenwick
Norstedts
Utgivningsdatum: 2020-05-07


Författaren och historikern Hebe är 53 år gammal när hon får beskedet att hon lider av Alzheimers sjukdom och att sjukdomen dessutom är långt framskriden. När Hellwyn House i Cornwall bjuds ut till försäljning inser Hebe att hon måste fly London, köpa den gamla herrgården och tillbringa sina sista dagar där. Hebe erbjuder sin systerdotter Lucy att komma med för att hjälpa till med upprustningen av Hellwyn House i förhoppningen om att Lucy också ska ta hand om henne. Lucy tackar ja till erbjudandet eftersom hon hamnat på tabloidpressens alla förstasidor sedan hennes kärleksaffär med den gifte Labourpolitikern Ed blivit känd och hon är i stort behov av en tillflykt. Tillsammans hjälps de två kvinnorna åt att hantera varsin livssituation och en vänskap uppstår mellan dem. Lucy upptäcker att hon trivs väldigt bra med att vara avskuren från innekretsarna i London medan Hebe alltmer lever på sina minnen från den sista sommaren med sin tio år yngre älskare, då hon fortfarande var fullt fungerande.



Något får mig att vilja veta hur det ska gå för Dolly Rust.

Allt vi förlorat av Michelle Sacks
Southside Stories
Utgivningsdatum: 2020-05-08

Sjuåriga Dolly Rust blir överlycklig när hennes pappa berättar att de ska ge sig ut på äventyr bara de två. Äntligen får hon ha sin pappa helt för sig själv och de ska upptäcka nya spännande saker tillsammans, kanske åka så långt som till Disney World om hon har tur. Möjligheterna tycks oändliga och medan bilen bär dem söderut från hemmet i New York drömmer Dolly om äventyret som väntar. Med på resan är också favoritleksaken Clemesta, en plasthäst med magiska egenskaper bara Dolly känner till. Till en början är allt precis som Dolly önskat sig och dagarna är fyllda av snabbmat, godis och besök på nöjesparker. Varje plats de kommer till är full av nya överraskningar och hon njuter av att vara hemifrån, långt från mammas förmaningar och föräldrarnas ständiga gräl. Men när tiden går och pappan inte visar några tecken på att vilja åka hem igen tvingas Dolly inse att det är något som inte stämmer. Varför kan de inte åka hem? Och vart är de på väg?


Här kommer den tredje boken i serien som jag ännu inte påbörjat.

För han var redan dö av Eva Frantz
Schildts & Söderströms
Utgivningsdatum: 2020-05-08

Enstöringen Börje Bohman är spårlöst försvunnen och hans förfallna tegelhus högst uppe på Betesbacken verkar övergivet.

Hockeylegenden Samuel Lindberg har låtit bygga ett smaklöst palats på en ö en kort bit från centrum och hans hustru Alison misstänker att hennes man inte har varit ärlig gällande sitt förflutna.

En mamma på barnvagnspromenad upptäcker någonting förskräckligt när hon ska titta till sin baby i vagnen.

Äldre kriminalkonstapel Anna Glad tar sig an att lösa flera mysterier på en gång. På det viset slipper hon fundera så mycket på det faktum att hon inom bara några månader ska få ett barn med en man som bor hundratals kilometer bort.

Kan Anna förlita sig på sin magkänsla när det är så trångt i magen?



Här kommer den femte boken i Huskvarnasviten. Och jag som bara läst första än.

Falska toner och söta vinbär av Ewa Klingberg
Historiska Media
Utgivningsdatum: 2020-05-11

Sommaren står i full blom då Therese anländer till den anrika gården Brunstorp i Småland. Här ska hon bo några månader för att skriva klart sitt bokmanus om svensk historia. Men än så länge är dokumentet i datorn pinsamt tomt.

150 år tidigare bodde Agnes på samma plats. I hopp om att förbättra faderns vintillverkning söker hon sig till det närbelägna Gustavshill som är känt för sina goda viner och rika vinbärsskördar. Jakten på det perfekta receptet blir snart början på ett helt nytt liv.







Här kommer en bok som jag tycker verkar vara väldigt intressant! Författaren har även skrivit Evenlyn Hugos sju äkta män som jag är väldigt nyfiken på men inte läst än.

Daisy Jones & The Six av Taylor Jenkins Reid
Bookmark Förlag
Utgivningsdatum: 2020-05-12

Alla var där. Alla minns det olika.

Under en period var Daisy Jones & The Six överallt. Deras album spelades på alla klubbar, de sålde ut arenor över hela världen och deras musik definierade en hel era. Så plötsligt, den 12 juli 1979 splittrades bandet. Utan att någon fick veta varför. Förrän nu.

De var älskare och vänner, bröder och rivaler. Rockbandet The Six kunde knappt greppa vilken tur de hade innan allt tog slut. Detta är deras berättelse om hur allt en gång började och de vilda nätterna som följde.

Men bandmedlemmarna minns sanningen olika. Det enda som samtliga är ense om är att från den stunden då Daisy Jones barfota klev upp på scenen på the Whisky blev ingenting sig likt.

Att skapa musik handlar aldrig bara om musiken. Och ibland kan skiljelinjen mellan ljudvågor och känslor vara svår att uppfatta.

Daisy Jones & The Six är berättelsen om bandets upp-gång och dramatiska fall, vid toppen av deras framgång. Det är en omvälvande kärlekshistoria och ett ikoniskt porträtt, skrivet som ett muntligt vittnesmål över ett av 70-talets främsta (men aldrig existerande) rockband.

Vinnare av Goodreads Choice Awards 2019 i kategorin Best Historical Fiction.




Jag måste erkänna att jag blir rätt nyfiken på hur det ska gå här. Författaren har även skrivit Herr Isakowitz skatt som jag tänkt läsa någon gång.

Lärarinnan av Danny Wattin
Piratförlaget
Utgivningsdatum: 2020-05-12

Elin Mild återvänder hem efter några år som lärare utomlands och tvingas i brist på jobb och bostad att flytta in hos sina föräldrar. Det blir en förnedrande upplevelse. Och när hennes storebror under en hemsk familjemiddag hävdar att hon inte ens skulle klara sex månader som lärare i den svenska skolan får hon nog. Elin slår vad med honom om att hon inte bara kommer att klara det, utan dessutom överträffa alla hans förväntningar.

Men skolan visar sig vara mycket värre än Elin ens kunnat drömma om. Och vad som börjar som en kamp om ett klassrum förvandlas snart till ett regelrätt krig mot kränkta föräldrar, fega rektorer, maktfullkomliga politiker och lärarinnans egen familj. För alla påverkas de på ett eller annat sätt av Elin Mild och hennes egensinniga försök att styra upp en skola i fritt fall.

Lärarinnan är en underhållande historia om en lärare som sätter barnens bästa före lag och moral, och är beredd att göra precis vad som helst för att hennes elever ska få den utbildning de förtjänar.



Det är även dags för en ny Jack Racher-bok. Den tjugofjärde i serien...

På fiendens mark av Lee Child
Norstedts
Utgivningsdatum: 2020-05-22

I en namnlös stad krigar två rivaliserande gäng. Men de har inte räknat med att Jack Reacher ska dyka upp.

Reacher sitter på en långdistansbuss. Han ser en äldre man somna några säten bort. Ett tjockt kuvert fullproppat med pengar är på väg att ramla ur hans ficka. Reacher ser också en annan passagerare iaktta mannen, uppenbarligen någon som hoppas på att snart bli rik. Samtidigt som tjuven ska ta tillfället i akt, ger sig Reacher in i leken. Den gamla mannen är tacksam för Reachers hjälp, men han är rädd och verkar befinna sig i en besvärlig situation. Ändå avböjer han Reachers erbjudande om att få hjälp hem. Vilken hållhake har de krigande gängen på gamlingen? Kommer Reacher lyckas se till att ingenting dumt händer?

En sak är säker. Oddsen är bättre med Reacher med i matchen.



Den sjätte boken om Amos Decker! Jag har bara lyssnat på den första men känner att jag snart ska ta mig an nästa bok.

Mörkläggningen av David Baldacci
Bokfabriken
Utgivningsdatum: 2020-05-26

Amos Decker, FBI-agenten med perfekt minne, får i uppdrag att tillsammans med kollegan Alex Jamison lösa ett bestialiskt mord i en liten oljestad i North Dakota. Skifferoljan under marken är värd miljarder, och löftet om snabba pengar har lockat till sig hänsynslösa storföretag, korrupta tjänstemän och brottslingar. I oljeruschens kölvatten följer droger, inbrott, prostitution och nu mord. När de börjar gräva i mordoffrets förflutna kommer de, efter hjälp från oväntat håll, något stort på spåren. Under marken vilar mörka hemligheter som inte får se dagens ljus, och det finns personer som inte drar sig för att döda en FBI-agent för att hindra sanningen från att komma fram.




Jag som ännu inte läst första boken i serien...

En andra allians av Denise Rudberg
Bokförlaget Forum
Utgivningsdatum: 2020-05-27


Den efterlängtade andra delen i Denise Rudbergs hyllade serie "Kontrahenterna" - en spänningsserie som utspelar sig i andra världskrigets Stockholm där vi får följa de tre unga kvinnorna Elisabeth, Iris och Signe som under brinnande krig valts ut för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. När vi möter dem igen växer sig Nazityskland allt starkare och på midsommardagen 1941 går tyskarna in i Ryssland under kodnamnet Operation Barbarossa. "En andra allians" är en hyllning till förra seklets kämpande, starka kvinnor av en av våra mest lästa och älskade författare.







Det här är andra boken i serien Morden vid världens ände. Orten ligger en fyra, fem mil från oss och är ett ställe vi gärna besöker på sommaren.

En evig sömn av Anna Roos
Louise Bäckelin Förlag
Utgivningsdatum: 2020-05-27

Vågorna slår mot bryggan nedanför slottet. En ensam orm ringlar förbi ett cigarettpaket med texten »Rökning dödar« och vidare in bland stenarna i muren. Under gårdagskvällen trängdes skålande ungdomar på slottsgården. Nu är platsen folktom, bortsett från kvinnan som ligger intrasslad i rosenbuskarna och vars prinsesskrona skimrar lockande i solen.

Sommarturisterna har börjat anlända till den gamla badorten Trosa, men Vera Jansson har ännu inte sålt sitt barndomshem. Dessutom har hennes senaste framgångar på revisionsbyrån vunnit dem nya klienter i trakten. Vera tar på sig att granska ett av företagen, en nystartad och snabbt växande dejtingsajt.

Uppdraget ser ut att bli enkelt, men så hittas en ung kvinna från orten medvetslös och misstankarna riktas mot den man Vera som barn anklagade för oönskade närmanden. Samtidigt upptäcker hon att den nya dejtingsajten innehåller flera tvivelaktiga profiler och Vera får lära sig att evig kärlek kan stå personen som söker den dyrt.



Den tredje boken i serien om Café Havsbris - där jag inte läst någon av de tidigare. Men de verkar onekligen mysiga.

Solsken på menyn av Debbie Johnson
Printz
Utgivningsdatum: 2020-05-28

Sommaren är här och på Café Havsbris skiner solen ikapp med gästerna. Och för den rosahåriga servitrisen Willow Longville är det lilla klippfiket lika mycket ett jobb som det är hennes hem. Men lönen är liten, så för att få ihop livet (som även inkluderar en mamma med Alzheimers) jobbar Willow extra som städerska.

När hon får uppdraget att städa Briarwood, det gamla huset på kullen som stått tomt i över tio år, vänds hennes liv upp och ner. Hon träffar Tom, en stilig främling, som har en alldeles speciell koppling till huset. De blir snart vänner, och inser även att de har mer gemensamt än vad de först trodde. Men att bli förälskad är verkligen det sista Willow har tid med...


4 kommentarer:

  1. Och du tog minsann med flera som jag plockade bort 🙂 Jag är egentligen nyfiken på Daisy Jones & The Six, men jag ska snart läsa en annan bok av henne så får vi se vad jag tycker sedan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Daisy Jones & The Six kommer jag läsa ganska snart. Och jag ser fram emot att se ditt inlägg sen om Evelyn Hugos sju äkta män som jag också vill läsa framöver. I synnerhet om jag gillar Daisy Jones & The Six.

      Radera
  2. Ewa Klingbergs och Taylor Jenkins Reids böcker är jag sugen på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, samma här! Jag har bara läst/lyssnat på de första av Ewa Klingbergs böcker i respektive serie.

      Radera