måndag 25 maj 2020

Kommande i juni 2020

Den här månaden blev det lite lagom många böcker och ovanligt få romaner. Tyvärr har det blivit lite väl många böcker om andra världskriget för min del och därför valdes flera böcker bort även om de verkade rätt bra.

Jag ledsnade på Mari Jungstedts Gotlandsserie för länge sen men jag gillade hennes serie om Gran Canaria. Nu kommer istället en ny bok i en ny serie - Málagasviten.

Innan molnen kommer av Mari Jungstedt
Albert Bonniers förlag

Utgivningsdatum: 2020-06-01

En kontroversiell spansk åklagare, gift med en svenska, hittas mördad i en ravin i bergsbyn Ronda, ovanför Marbella på den spanska solkusten.

Lärarinnan Lisa Hagel, som just har flyttat till Spanien från Stockholm, dras in i utredningen. Lisa dumpades plötsligt av sin man efter trettio års äktenskap och har köpt ett hus i en liten bergsby för att försöka börja om.

På en flamencokurs träffar hon polisen och änkemannen Hector Correa som även han har ett sårigt förflutet. Tillsammans börjar de nysta i det mystiska mordet på åklagaren.

Snart inträffar ännu ett mord, och spåren leder dem ända tillbaka till general Franco och Spaniens blodiga historia.



Den här boken verkar definitivt intressant. Men jag är lite rädd för att den är lite för spännande för mig...

Tystnadens torn av Mina och Magnus Dennert
Piratförlaget
Utgivningsdatum: 2020-06-03

Journalisten Roya Zand kämpar dagligen mot lögnerna och hatet som sprids på internet. Hon har skapat en nätrörelse som på kort tid blivit en viktig röst för mänskliga rättigheter i landet och satt käppar i hjulen för högerextremismens framfart.

När en kvinna med kopplingar till Royas kamp hittas mördad i ett vattentorn i Göteborg misstänker Roya att någon gjort verklighet av hoten. Tillsammans med en kollega börjar hon granska de som hatar och förstår snart att det inte rör sig om en ensam galning, utan ett organiserat nätverk.

Tystnadens torn är en skrämmande och laddad thriller som utspelar sig mitt i vår samtid. Mina Dennert är journalist och föreläsare. År 2016 startade hon den flerfaldigt prisbelönta föreningen #jagärhär som kämpar för mänskliga rättigheter. Magnus Dennert är journalist och systemvetare och arbetar sedan 2005 på Sveriges Television i Göteborg. Detta är deras skönlitterära debut.



Jag har ännu inte läst någon bok med Enzo Macleod och här kommer den tredje boken!

En kamp mot klockan av Peter May
Modernista

Utgivningsdatum: 2020-06-04

Enzo Macleod har diagnosticerats med en dödlig sjukdom och försöker samtidigt lösa ett av de mest förbryllande kalla fallen i Frankrikes historia. Tiden håller på att rinna ut för honom, i mer än en bemärkelse. Som om det inte vore illa nog blir hans dotter nästan dödad, Enzo själv blir rånad - och därefter häktad. Någon försöker smutskasta honom. Och sätta dit honom för mord.
Det blir snart uppenbart att en mördare, som hittills alltid lyckats komma undan, nu har trätt fram ur det förflutna och är beredd att göra vad som helst för att stoppa Enzo. Som i sin tur tvingas göra bruk av all sin rättsmedicinska kunskap för att lösa fallet - innan det är för sent...




Även om jag har svårt för huvudpersoner som tar droger eller dricker så är det ändå något här som lockar mig.

Slöa hästar av Mick Herron
Modernista

Utgivningsdatum: 2020-06-08

Bannlysta till Slough House från de högpresterande MI5-leden i Regent s Park för diverse förseelser kopplade till droger och fylla, sex och ödesdigra misstag, politik och svek, utför Jackson Lambs grupp av misfitspioner inte längre några operationer - de vänder papper.
Men inte en enda av dem har gått med i underrättelsetjänsten för att vara en »slö häst«. Nu har en pojke kidnappats och hålls som gisslan. Förövarna har schemalagt hans halshuggning för livesändning på nätet. Och hur orderna från »Tjänsten« än ser ut, så tänker inte de slöa hästarna bara sitta stilla och titta på...
Slöa hästar är första boken i Mick Herrons prisbelönta spionserie Slough House, om en grupp MI5-agenter som hamnat i frysboxen.

MICK HERRON är en bästsäljande brittisk thrillerförfattare, mest känd för sin Slough House-serie, som bland annat belönats med CWA:s Gold Dagger 2013. Slöa hästar [Slow Horses] är den första boken i serien. En TV-serie baserad på boken med titeln Slow Horses produceras av Apple, med Gary Oldman i en av huvudrollerna.



Ja, varför inte varva med en fransk deckare?

Ytspänning av Olivier Norek
Sekwa förlag

Utgivningsdatum: 2020-06-09

Noémie Chastain, kommissarie på Parispolisen, blir skjuten rakt i ansiktet mitt under ett tillslag. När hon skrivs ut från sjukhuset får hon inte komma tillbaka till sin gamla tjänst. Istället skickas hon till den fridfulla byn Avalone, med uppdraget att förbereda nedläggningen av byns polisstation.

Men så flyter en tunna med ett barnskelett upp till ytan i den konstgjorda sjön intill Avalone, och istället för tid att vila upp sig får Noémie ett högprofilerat cold case på halsen. På botten av sjön döljer sig hemligheter som alla verkar vilja glömma.

Olivier Norek är polis med arton års erfarenhet från Parispolisen och författare till fyra hyllade thrillers. Ytspänning är den första som utkommer på svenska.



Här kommer den tredje delen i Burmaserien. Jag har läst de två tidigare men minns inte mycket av dem längre tyvärr. Men jag tror ändå att jag ska ge mig på den här.

Hjärtats minnen av Jan-Philipp Sendker
Bokförlaget Forum

Utgivningsdatum: 2020-06-10

Den efterlängtade uppföljaren till världssuccén "Konsten att höra hjärtslag" och den avslutande delen i Jan-Philippe Sendkers älskade Burma-trilogi. Tolvårige Bo Bo bor med sin morbror i den vackra staden Kalaw. Hans mor har försvunnit, och hans far besöker honom en gång om året. Bo Bo har den sällsamma förmågan att kunna se precis hur människor runt honom mår. När morbrodern försvinner behöver Bo Bo lära sig mer om sin dramatiska familjehistoria: om stor kärlek under politisk kris, konsten att förlåta och den mystiska sjukdom som drabbat hans mor. Bo Bo beslutar sig för att söka rätt på sin mor och sammanföra den trasiga familjen på nytt.





En ny deckarserie som jag blir nyfiken på.

Nattsångaren av Johanna Mo
Romanus & Selling

Utgivningsdatum: 2020-06-10

Ölandsbrotten - ett nytt spår i Johanna Mos författarskap

När den skickliga polisutredaren Hanna Dunckers pappa dör tvingas hon efter 16 år i Stockholm att återvända till barndomens Öland. Trots allt som hände där. Trots alla blickar och rykten är det i den lilla stugan vid havet hon hör hemma.

15-årige Joel hittas död och illa misshandlad vid Möckelmossens rastplats och Hanna dras in i en utredning som berör hennes äldsta vän. Vännen hon övergav många år tidigare. Hannas förflutna definierar henne som människa och polis, hon är en överlevare som vi kommer att vilja följa i många böcker.

Ölandsbrotten är en deckarserie om att leva i skuggan av brott och att inte kunna klippa banden med det förflutna och sin hembygd.



Mattias Edvardsson är en riktigt bra författare och kommer här med en ny bok! Nu är ju inte en psykologisk spänningsroman det jag gillar bäst tyvärr men med honom som författare kommer jag ge den en chans.

Goda grannar av Mattias Edvardsson
Bokförlaget Forum

Utgivningsdatum: 2020-06-17

Hur väl känner du dina grannar? Micke och Bianca flyttar till ett idylliskt villakvarter som verkar perfekt för deras familj. Men allt eftersom de lär känna sina grannar kommer en känsla av obehag smygande. När Bianca blir påkörd utanför sitt hus verkar det först röra sig om en tragisk olycka. Medan hon kämpar för sitt liv på sjukhuset växer dock tvivlet bland polisen och i kvarteret. Micke har alltid trott på rättvisan. Men vad händer när den enda utvägen tycks vara att ta lagen i egna händer?

"Goda grannar" är en psykologisk spänningsroman om den hårfina gränsen mellan rätt och fel, och om faran med att komma sina grannar alltför nära.




Här kommer den andra boken i serien om Den lilla bokhandeln.

Den lilla bokhandeln i hamnen av Jenny Colgan
Norstedts

Utgivningsdatum: 2020-06-18

Den ensamstående mamman Zoe är i desperat behov av att fly Londons hektiska storstadspuls. Hon vill skapa ett nytt liv åt sig själv och sin fyraårige son Hari. När hon får ett tips av sin vän Nina om ett jobb som barnskötare åt en familj i de skotska högländerna nappar hon direkt. De tre barnen lever rövare i den stora men nedgångna herrgården vid vackra Loch Ness. Pappan är änkling och har inte ork att ta hand om dem. Men Zoe låter sig inte skrämmas. Hon har länge drömt om det lugna livet på landet. Det är dessutom en bonus att Nina behöver lite hjälp med sin bokbuss!

Zoe och Hari börjar sakta känna sig som hemma i det lilla samhället. Men är böcker, frisk luft och nya vänners omtanke nog för att läka den trasiga familj de kommit till?

2 kommentarer:

  1. Bara en som vi inte har samma och den hade jag tydligen missat helt. Det blir en del intressant i juni också 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser fram emot ditt inlägg. Du har antagligen med några som jag var nära att ta med. Det kändes verkligen som det var ovanligt många deckare i relation till de andra kategorierna den här gången.

      Radera