torsdag 25 februari 2021

Kommande böcker i mars 2021

Oj vilken månad! Så många böcker och då fick jag skippa flera intressanta för att ens orka göra det här inlägget. Dessutom lyckades jag radera den första versionen av det - jag älskar inte Bloggers verktyg att göra inlägg med när jag vill lägga in lite egen html-kod för att få det som jag vill. 


Den här känns som en vacker och tänkvärd bok som jag gärna testar på att läsa. Den har också blivit rejält uppmärksammad.

En ung naturälskares dagbok av Dara McAnulty

Alfabeta

Utgivningsdatum: 2021-03-10

Genom den 15-åriga Dara McAnultys dagboksanteckningar får vi ta del av hans nära förhållande till vilda djur och växter. Han har verkligen ett eget sätt att identifiera sig med naturen. Lika glad och hänförd som han blir över att höra koltrastens sång, lika arg och upprörd blir han över människans negativa påverkan på naturen. Vackert och fängslande berättar Dara om sina personliga iakttagelser om naturens gång, och om hur det är att vara tonåring med autism och att känna sig annorlunda. Eftersom Dara är så ung och bor hemma handlar boken också om vardagen med familjen där alla utom pappan har autism. En unik skildring av en unik själ! En ung naturälskares dagbok har vunnit mängder med priser i Storbritannien och fått fantastiska recensioner. Dara McAnulty är verkligen ett nytt stjärnskott och ett växande fenomen.


En ny bok av Peter May... Ja, den lockar även om jag inte läst de som blivit utgivna nu senast. Det verkar vara den första boken i en ny serie med John Mackenzie.

Tyst offer av Peter May

Modernista

Utgivningsdatum: 2021-03-10

Södra Spanien, 2020. När Jack Cleland - en britt på rymmen från ett spanskt fängelse - ser sin flickvän dö, nermejad i en polisjakt som bland annat involverar kriminalkommissarie Cristina Sanchez Pradell, svär han på att hämnas.
Cristinas moster, Ana, lider av den sällsynta sjukdomen Ushers syndrom och har varit dövblind under hela sitt vuxna liv. Ana är kärnpunkten i Cristinas värld - och i Clelands grymma hämndplan...
John Mackenzie, en lysande men temperamentsfull utredare från Glasgow, tas in för att hjälpa de spanska myndigheterna med jakten. Bara Mackenzie kan tysta Cleland innan rymlingen får det sista, blodiga ordet.Under förra året läste jag Någon som du av samma författare och jag uppskattade den. Så jag läser gärna den här.

En sång för dig av Marc Levy

Sekwa Förlag

Utgivningsdatum: 2021-03-10

För att uppfylla sin pappas sista önskan ger sig konsertpianisten Thomas ut på en halsbrytande resa över Atlanten. Med pappans aska nedsmugglad i handbagaget landar han i San Francisco, med bara tre dagar på sig att utföra uppdraget.

Men saker och ting blir snabbt komplicerade och resan bjuder på en hel del överraskningar. Inte minst upptäckten av pappans stora kärlek och hemliga älskarinna Camille, något som får Thomas att omvärdera både barndomsminnen och bilden av föräldrarna. Och varför känns Camilles vackra dotter Manon så välbekant?

En sång för dig är ett fantastiskt äventyr med absurda situationer, kärlek och humor. En bok som får en att vilja tro på det omöjliga.


Här kommer andra delen i en serie som jag missat! Så första delen, Den röde hanen, åkte direkt in i min bokhylla på Storytel. 

Eldsmärkt av Anna Granlund

Southside Stories

Utgivningsdatum: 2021-03-15

Brandingenjör Jessica Frank kastas rakt in i hetluften när en hänsynslös pyroman börjar härja i Stockholmsområdet. Flera människor råkar illa ut och alla offer tycks ha något gemensamt, frågan är bara vad, eller vem?

Medan brandmästare Stefan Berg och grupp fyra på Östermalms brandstation kämpar för att rädda liv, dras Jessica allt längre in i polisutredningen kring dåden. Spåren tar henne bakåt i tiden och gamla sår rivs upp. Brandförman Malik Saad kämpar på sitt håll, både med sin roll på arbetsplatsen och med sitt privatliv. Rädsla är känslan som omsluter dem båda, en känsla som håller dem vakna i vargtimmen. Gång på gång säger jag att jag är mättad på böcker som utspelar sig under andra världskriget. Men så dyker det ut en ny vinkel som gör att det är svårt att ignorera den.

De bortglömda namnens bok av Kristin Harmel

Lavender Lit

Utgivningsdatum: 2021-03-15

I den här oförglömliga historiska romanen, baserad på en sann historia, lyckas en ung kvinna hjälpa hundratals judiska barn att fly undan nazisterna under andra världskriget.

Paris, 1942. Den unga Eva Traube lever ett lyckligt liv med sina föräldrar när tyska trupper plötsligt börjar samla ihop alla judar och skicka dem till arbetsläger i Polen. Eva och hennes mor lyckas fly medan fadern förs bort av nazisterna. De två kvinnorna tar sig till en liten stad nära den schweiziska gränsen i förhoppningen om att snart kunna korsa den.

Men när motståndsrörelsen upptäcker att den konstnärliga Eva är en mycket skicklig dokumentförfalskare blir hon en värdefull tillgång. Det dröjer inte länge innan Eva i största hemlighet förfalskar id-handlingar åt hundratals barn som på så sätt kan föras i säkerhet. Tillsammans med en katolsk präst och den mystiske förfalskaren Rémy uppfinner Eva ett system för att logga barnens verkliga namn för att de ska kunna återförenas med sina föräldrar efter kriget. Genom ett intrikat kodsystem förs alla namn in i en gammal religiös bok. Men när nazisterna slutligen intar den lilla staden försvinner boken ...


En mycket efterlängtad bok! Det är jobbigt att vara i fas i en favoritserie och här kommer del elva.

Det ondas väsen av Louise Penny

Modernista

Utgivningsdatum: 2021-03-15

Knappt en dag passerar utan att nioårige Laurent Lepage ropar varg. Från rymdinvasioner till vandrande träd, via bevingade monster i skogen, till dinousaurier han sett i byn Three Pines: Hans berättelser är så osannolika att ingen tror honom, inklusive paret Armand och Reine-Marie Gamache. Men när pojken försvinner tvingas byborna överväga om någon av hans egendomliga historier trots allt kan ha varit sann.
Och så börjar ett frenetiskt sökande efter pojken och sanningen. Det man upptäcker djupt inne i skogen startar en kedja av händelser som leder till mord, till ett gammalt brott, ett gammalt svek - och ända fram till poeten Ruth Zardos ytterdörr. Och nu är det nu, skriver hon. Och det mörka är här. Armand Gamache - tidigare chef på mordroteln i Québec - tvingas inse att han genom att inte tro pojken själv har spelat en fasansfull roll i det som nu är på väg att hända...


Den här gör mig verkligen nyfiken. Och omslaget är så vackert!

När bergen sjunger av Nguyên Phan Quê Mai

Historiska Media

Utgivningsdatum: 2021-03-15

Hanoi, 1972. En flicka och en mormor klamrar sig fast vid varandra när amerikanska bomber dånar utanför deras improviserade skydd. Flickans föräldrar har gett sig iväg för att utkämpa det krig som sliter itu både hennes land och familj.

Medan hon väntar på att föräldrarna ska återvända gör mormodern allt i sin makt för att skingra barnbarnets tankar. Hon berättar sina väl bevarade hemligheter och ger flickan ovärderliga lektioner om livet, inte bara hur man överlever utan hur man lever med mod, heder och medkänsla i behåll.

Genom flickan och mormodern tas vi med på en oförglömlig resa genom Vietnams smärtsamma 1900-talshistoria. Vi fylls av deras trots och beslutsamhet, av deras hopp och oväntade glädje.


En bok som känns oerhört nyttig att läsa i dessa tider.

En plats för oss av Fatima Farheen Mirza

Bokförlaget Forum

Utgivningsdatum: 2021-03-15

"En plats för oss" är en insiktsfull skildring av en muslimsk familj i dagens USA. En berörande berättelse om kärlek, identitet och tillhörighet, om hur små beslut kan leda till djupa svek. När äldsta dottern Hadia ska gifta sig samlas hela familjen för första gången sedan brodern Amar flydde hemmet. Vad fick honom att ge sig av? Genom de olika familjemedlemmarnas perspektiv skildras de avgörande händelserna i deras förflutna, det som bundit dem samman och det som skilt dem åt: samhällets förväntningar, religionens krav och de egna önskningarna. Och hur de alla, var och en på sitt sätt, strävat efter att mitt emellan två kulturer finna en egen plats i tillvaron och samtidigt hitta hem.Jag har läst två böcker som jag gillat av den här författaren och även denna lovar gott!

Tillbaka till Stoningham av Kristan Higgins

Printz

Utgivningsdatum: 2021-03-17

Familjen Frost är en klassisk amerikansk familj. Barb och John har varit gifta i nästa femtio år. De har två döttrar ? Juliet och Sadie ? som båda är älskade men väldigt olika. Men när John får en stroke faller familjen Frosts värld samman likt ett korthus.

Vildsjälen Sadie bestämmer sig för att lämna sitt liv som konstnär i New York, och bege sig tillbaka till Stoningham, den lilla kuststaden någon timme bort. Hon har alltid varit närmast sin pappa, och det blir hennes ansvar att ta hand om honom efter stroken. I Stoningham bor systern Juliet kvar. Hon är framgångsrik arkitekt, gift med en charmerande brittisk man och har två ljuvliga döttrar. Ändå tillbringar hon en stor del av sin tid med att gömma sig i garderoben med panikattacker. Som tur är har hon mamma Barb till stöd ? och Barb har alltid haft Juliet som favorit.

Men vad händer när familjen Frosts självklara roller plötsligt blir otydliga? Lilla Stoningham är en liten stad full av hemligheter och bortglömda kärleksaffärer. Och ingenting kommer bli sig likt igen?


Just nu njuter jag av Masterchef Australia på kvällarna där det finns så mycket kärlek till mat (trots nya domare men som till min lycka klarar det utmärkt). Och det gör kanske att den här lockar lite extra.
 

Jord av Bill Buford

Albert Bonniers Förlag

Utgivningsdatum: 2021-03-19

Bill Bufords strävan att förstå det franska köket tar honom till världens gastronomiska huvudstad, Lyon. Han studerar vid L"Institut Bocuse, lagar mat på Michelinrestaurangen La Mère Brazier, uthärdar oändliga timmar i köket och blir besatt av att bevisa att han är värd de gastronomiska hemligheterna han får ta del av och att fransk matlagning faktiskt härrör från (mon dieu!) den italienska.

Med sin speciella humor, äventyrskänsla och mästerliga förmåga att fördjupa sig själv och sina läsare i omgivningen har Bill Buford skrivit en bok som säkert kommer att bli alla matälskares favorit.
 Här kommer den sjätte och avslutande delen i serien om Douglas Palm. Trots att den blivit mörkare så tycker jag ändå om serien.

Den ovillige mördaren av Set Mattsson

Historiska Media 

Utgivningsdatum: 2021-03-22

Hösten 1956 är ingenting som vanligt för Douglas Palm vid Malmöpolisen. Han är nybliven ungkarl och försöker råda bot på ensamheten genom att tillbringa allt mer tid på arbetet, samtidigt som han följer den oroliga utvecklingen i Europa.

I Budapest leder de växande protesterna mot den kommunistiska regimen till en blodig revolt. En av dem som deltar är den unge studenten Lajos Varga. Så småningom flyr Varga och hamnar i Malmö, där han stöter på en person som han misstänker var inblandad i bortförandet av hans barndomskamrat och stora kärlek, Rebeka. Varga bestämmer sig för att hämnas.

Med Den ovillige mördaren avslutar Set Mattsson sin deckartrilogi om 1950-talets Sverige och Malmö. Det är en spännande kriminalroman som ger en levande skildring av revolten i Ungern. Men det är också en gripande berättelse om kärlek och avgörande livsval.Här kommer den sextonde boken i serien där jag precis läst ut delen innan.

The Consequences of Fear av Jacqueline Winspear

Utgivningsdatum: 2021-03-??

As Europe buckles under Nazi occupation, Maisie Dobbs investigates a possible murder that threatens devastating repercussions for Britain's war efforts in this latest installment in the New York Times bestselling mystery series.

September 1941. While on a delivery, young Freddie Hackett, a message runner for a government office, witnesses an argument that ends in murder. Crouching in the doorway of a bombed-out house, Freddie waits until the coast is clear. But when he arrives at the delivery address, he's shocked to come face to face with the killer.

Dismissed by the police when he attempts to report the crime, Freddie goes in search of a woman he once met when delivering a message: Maisie Dobbs. While Maisie believes the boy and wants to help, she must maintain extreme caution: she's working secretly for the Special Operations Executive, assessing candidates for crucial work with the French resistance. Her two worlds collide when she spots the killer in a place she least expects. She soon realizes she's been pulled into the orbit of a man who has his own reasons to kill?reasons that go back to the last war.

As Maisie becomes entangled in a power struggle between Britain's intelligence efforts in France and the work of Free French agents operating across Europe, she must also contend with the lingering question of Freddie Hackett's state of mind. What she uncovers could hold disastrous consequences for all involved in this compelling chapter of the "series that seems to get better with every entry? 

 


Den fjärde delen i Doggerland. Jag tycker verkligen om serien men kanske inte just momentet att Karen alltid hamnar i fara.

Spring eller dö av Maria Adolfsson

Wahlström & Widstrand

Utgivningsdatum: 2021-03-26

Det är fullsatt i hamnen den soliga septemberdag när Doggerlands första pridefestival ska gå av stapeln och valspurten närmar sig. Men plötsligt förbyts den uppsluppna stämningen i skräck. Någon skjuter rakt in i folkmassan. När polisen anländer är gärningsmannen redan död.

Den höggravida kriminalinspektören Karen Eiken Hornby är fast besluten att ta reda på mördarens motiv och kartlägga hans sista tid i livet. Det hon upptäcker försätter både henne själv och andra i fara.

Den första boken ligger och väntar på att bli läst och nu kommer den tredje delen i serien!

Upprättelsen av Yrsa Sigurdardóttir

HarperCollins Nordic

Utgivningsdatum: 2021-03-29

En mörk, skrämmande och högaktuell kriminalroman om de sociala mediernas mörka baksida tredje boken om polisen Huldar och barnpsykologen Freyja.

I ett inlägg på Snapchat ber en skräckslagen ung kvinna om förlåtelse. När hon sedan hittas död är hennes kropp markerad med siffran två. Polisen Huldar tar hjälp av barnpsykologen Freyja för att förhöra den mördade tonåringens vän. Det visar sig snart att den mördade Stella inte var någon ängel, men vem hatade henne tillräckligt mycket för att mörda henne?

Snart försvinner ytterligare en tonåring, och nya filmer läggs ut. Yrsa Sigurdardóttir har skrivit en briljant och skrämmande roman om sociala mediers mörka baksida.


Här kommer nu andra delen i en serie där jag ännu inte läst första boken.

Den andra systern av Peter Mohlin & Peter Nyström

Norstedts

Utgivningsdatum: 2021-03-31

Den andra systern är en pulshöjande uppföljare till succén Det sista livet som blev Årets deckardebut 2020.

Alicia Bjelke är en ung kvinna med ett ansikte så vanställt att folk ryggar tillbaka när de ser henne. Hon är kodgeniet bakom ett banbrytande dejtingföretag som hon startat med systern Stella, men det är bara vackra Stella som syns i strålkastarljuset. Tills hon en dag hittas död. Alicias liv ställs på ända och hon förstår att hon är mördarens nästa offer.

Fallet tilldelas den före detta FBI-agenten John Adderley, som vistas i Karlstad under en ny identitet. John jagas av skuggor från sitt tidigare liv och ser sig tvungen att lämna Sverige för att överleva. Men spelplanen förändras. Istället för att fortsätta fly tvingas han en gång för alla att göra upp med sitt förflutna ? och då visar sig mordutredningen erbjuda en oväntad möjlighet.

6 kommentarer:

 1. Men oj, här är ju jättemånga som jag har missat. Känns lite som att jag måste ha glömt någon lista 😲 Pennys bok längtar jag efter även om jag har en del oläst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag letar upp böckerna via Bokus främst men kollar ibland också på förlagen. Sen kan enstaka böcker byta datum, i synnerhet de som ligger i slutet av månadsskiftet. Men oftast stämmer det rätt bra.

   Radera
 2. När bergen sjunger och En plats för oss låter jätteintressanta!

  SvaraRadera