måndag 18 juli 2022

Pumaspår av Nevada Barr

Den första boken i serien om Anna Pigeon!

Handling: Anna har flytt från sorgliga minnen i New York till lugnet i Texas natur, där hon arbetar som ranger i Guadalupe Mountains nationalpark.
Lugnet bryts när hon hittar sin kollega Sheila död i en avsides belägen canyon. Hur dog Sheila? Alla verkar övertygade om att hon har blivit dödad av en puma, men Anna kan inte släppa känslan av att det är något som inte stämmer.

Nevada Barr har skrivit nitton(?) spänningsromaner om Anna Pigeon där hon i varje bok arbetar i en ny nationalpark i USA. För snart sju år sen läste jag den trettonde boken i serien då förlaget började med att ge ut just den. Och nu först testar jag på att läsa den första boken. 

Boken börjar med att Anna börjar ett nytt liv ute i naturen efter att ha levt i New York. Det är ett tufft liv men det verkar vara vad hon behöver där och då. När hon är ute på en vandring hittar hon en kollega död. Och det är något med hennes död som inte stämmer. Men det är ingen annan som ser det som hon ser så hon börjar sin egen undersökning.

Den här känns på många sätt som en klassisk förstabok som kanske inte är den bästa i serien. Jag blir lite irriterad på hur klumpiga hennes undersökningar är och det är rätt tydligt att om någon ligger bakom dödsfallet så förstår den rätt snabbt att Anna är ett hot. Medan hon själv verkar rätt omedveten. Men som sagt så är oftast första boken i en ny serie sällan särskilt bra eftersom mycket fokus läggs på att vi ska lära känna den nya huvudpersonen och själva fallet blir rätt förenklat.

Det som däremot är lite mer coolt är miljön i nationalparken i Texas. Så miljöbeskrivningarna gör att den här boken eller den här serien bryter av mot många andra serier. 

Mitt betyg blir en klassisk trea.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar