torsdag 20 juli 2023

Flickan som fick en röst av Abi Daré

Om att inte ge upp trots motgångar!

Handling: Fjortonåriga Adunni drömmer bara om en sak. Att få utbilda sig. Hennes mamma har alltid sagt att det är det enda sättet att få en röst en möjlighet att göra sig hörd och bestämma sin egen framtid.

Men istället för utbildning får hon en make, såld av sin pappa som fru nummer tre till en äldre man som vill att hon ska föda honom en son och arvinge.

Hon ser sin dröm sakta vittra sönder och rymmer till stan, med förhoppningen om att få ett bättre liv, och hamnar som hembiträde i en välbärgad familj i Lagos.

Både som dotter, undergiven fru och maktlös tjänare får Adunni lära sig att hon är ingen. De olyckliga omständigheter hon hamnar i tystar henne tillfälligt, men inte helt. Och när hon förstår att hon måste stå upp inte bara för sig själv utan även för andra som funnits där före henne och för de som ska komma efter, så hittar hon ett sätt att tala, tills någon lyssnar.

Den här boken har legat i två år och väntat på att bli läst. Den har blivit väldigt hyllad av folk jag följer och sånt kan göra mig lite rädd. Förväntningarna blir så höga. Men nu på semestern blev den läst och ja, den var verkligen värd att läsas!

Vi får följa fjortonåriga Adunni som förlorat sin mamma och som bor i en fattig by i Nigeria med sin pappa och bröder. Allt hon vill är att studera men istället säljer pappan henne som till en man som hans tredje hustru där hon förväntas ge honom en son. Genom lyckliga/olyckliga omständigheter lyckas hon fly och ta sig till Lagos och får tjänst som hembiträde. 

Just när jag började läsa den här pratade min man och jag mycket om en bok språk och olika perspektiv. Och här blev det lite udda när jag började läsa den här boken eftersom författaren här gjort det tydligt på hur huvudpersonen utvecklas språkmässigt under tiden vi får följa henne. Och inte bara språkmässigt utan även hennes kunskaper om omvärlden och hur saker till exempel fungerar i en stad mot en fattig by. Det är intressant att få vara med på den resan. Jag tycker också att vi får en stor inblick i både byliv och storstadsliv i Nigeria och dess olikheter. Dessutom börjar varje kapitel med fakta om Nigera vilket ger ännu mer kunskaper till oss läsare.

Det här var en bra men också jobbig bok att läsa. Det finns så många människor som drabbas av fattigdom och som utsätts extra när de blir medel för andras överlevnad. Men det är också en bok som rymmer hopp och glädje. 

Betyget blir 4+ av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar