lördag 8 juli 2023

Edda Headshot av Peter Westberg

En bok som fick mig att gå runt och fnissa!

Handling: Man blir aldrig för gammal för att pröva på nya saker. Edda är vilsen och tycker att livet känns rätt trist sedan hennes make Hans gick bort ett år tidigare. Vardagen tillbringas till största del tillsammans med pudeln Hendrix. Barnbarnet Isak är lagkapten för e-sportlaget Fragrz, som är ett av landets främsta i det populära spelet Counterforce. Isak ställs inför ett jobbigt val när en av medlemmarna och tillika en av hans bästa vänner agerar på ett sätt som förstör för hela laget. Under en familjemiddag hemma hos dottern Sofia erkänner Edda att livet som åttioårig änka känns ganska tomt.

Då får Isak en idé. Kan hon inte tänka sig att fylla en del av tomrummet med e-sport? Till en början skrattas saken bort, men ett frö växer inom Edda, som trots allt lovat sig själv att vara öppen för om inte allt så åtminstone en hel del. Så länge det inte är olagligt, farligt eller olagligt dyrt. Och till allas förvåning är Edda en naturbegåvning i spelet. Edda_Headshot är född.

En stor chans till framgång för Isak och Fragrz dyker upp när IOK, Internationella Olympiska Kommittén, annonserar överraskande nyheter: Nästa OS kommer att innefatta e-sport, med tävlingar i bland annat spelet Counterforce. Vilka som får chansen att representera Sverige ska avgöras i en tävling mellan landets bäst rankade lag ... 

Uppläsare: Sofia Berntson

Även om framsidan kan skrämma en så är boken riktigt fin och underhållande. 

Edda har förlorat sin man sen ett år tillbaka och vet inte riktigt hur hon ska komma vidare. Hon behöver en hobby och hennes barnbarn Isak övertalar henne att testa på att spela lite dataspel där man springer runt och skjuter motståndarna och som han själv mer eller mindre lever för att göra. Hon testar på och visar sig direkt ha fallenhet för det. 

Trots att jag själv nog aldrig spelat just den här typen av spel blir jag riktigt sugen på att testa på. Kanske inte så mycket att jag faktiskt gör det - men nästan. 

Förutom att följa Edda och Isak i deras spelande handlar boken väldigt mycket om relationer. Både mellan äldre och yngre och kombinationen. Sen är det verkligen inte bara en rolig och glättig bok om att skjuta motståndare utan det finns flera lite tyngre bitar här. Och det är ju den typen av feelgood som jag verkligen föredrar. Där det glättiga och fnissiga får en motvikt i form av tunga saker som kan ske i livet. Och Edda själv är en fantastisk person att följa. Alla skulle nog må bra med en Edda i sitt liv.

Det står hos Bokus att det här är den första delen i en serie. För mig kändes boken rätt komplett av bara den här delen. Men kommer det flera lär jag definitivt fortsätta med den. Mycket för att få hänga med Edda och hennes raka och kvicka stil.

Betyg 4 av 5 i kategorin feelgood. För den fick mig att må bra trots att allt verkligen inte var ljust och bra här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar