onsdag 31 juli 2024

Maken av Gun-Britt Sundström

En modern klassiker!

Handling: Vad är det att vara ett par? Vilket ansvar innebär det, vad kan man kräva av varandra? Tid? Sex? Trohet? Är det annorlunda om man gifter sig? Kan man leva ihop om man har olika ideal för hur ett förhållande ska vara? Sådant diskuterar Martina och Gustav med varandra och med andra, allt medan de försöker få sitt samliv att fungera, ger upp och skiljs åt men börjar om igen, om och om igen...Romanen utspelas i Stockholm på 1960- och 70-talet, en tid av förändring då många tror att kärnfamiljen är på väg att avskaffas. Ändå upptäcker Martina hur svårt det är att vara utan "make" när alla man känner bildar par och familj.

Våren 2020 skulle jag och min man ha åkt med Vi Läsers Litteraturbåt än en gång. Men istället kom en pandemi. Och en av författarna som skulle ha pratat var just Gun-Britt Sundström. Jag ville gärna läsa något av henne innan kryssningen men valde att läsa hennes mer självbiografiska bok Skrivliv som beskriver tiden då hon skrev Maken bland annat. Och det känns som att den är till viss del inspireras av hennes relation med en av personerna i boken. Men han benämns bara med en bokstav så ingen som inte var med där och då vet vem det är.

Jag har läst om många som blivit tagna av just den här boken och hade just därför kanske lite väl höga förväntningar. Plus att jag hade läst boken Skrivliv så jag visste lite vad jag kunde förvänta mig. Jag har även hunnit bli rätt många år äldre än bokens Martina. Men det är en bok som växer med tiden känner jag. Det blir mycket funderingar kring parliv, ensamliv och när man inte alltid är i synk med varandra och vill olika saker. Men ändå har det så bra på andra områden. Och det beskriver till stor del Martina och Gustavs relation. Och vad innebär egentligen ordet älskar?

Ibland blir jag rätt trött på Martina och hur hon ibland bara måste göra tvärtom mot förväntan just på grund av det. Hon vill inte passa in i en mall. Men hur vill hon egentligen leva sitt liv? Handlar det kanske mest om att inte hamna i den klassiska kvinnofällan vilket inte var ovanligt på den tiden. Hon kämpar på med sina studier och jobbar lite av och till. Men utan en riktig plan.

Det som gör det tydligast att det inte är en modern roman är såklart avsaknaden av elektronik och sociala medier. Istället sker kommunikationen genom telefonsamtal eller brev när de inte kan träffas. Och där är det skönt att jag ändå var med när den tiden fanns för att lättare kunna relatera till den. 

Trots att åren går är många relationsproblem ändå desamma. Så boken håller på många sätt fortfarande. Om jag skulle gå tillbaka och läsa boken (analysera texten lite noggrannare) så tror jag att jag skulle hitta rätt många väldigt träffsäkra meningar om funderingar man har i en relation. Så det höjer verkligen boken.

Slutbetyget blir 4 av 5. 

lördag 27 juli 2024

Kommande böcker i augusti 2024

En ny månad är på gång och som vanligt kommer ett gäng intressanta böcker ut. Trots att jag redan har alldeles för många hemma som redan väntar så kan jag inte låta bli att sukta.

Först ut kommer en bok av en väldigt produktiv författare!

Processen av David Baldacci

Bokfabriken

Antal sidor: 488

Utgivningsdatum: 2024-08-06

Året är 1968 och amerikanska Södern är skakat av motsättningar. Jack Lee, en vit advokat från Freeman County, tvingas försvara Jerome Washington, en svart man anklagad för dubbelmord. Offren, ett förmöget äldre par, var djupt respekterade och illdådet väcker avsky.

Oddsen är emot dem. Lee, som tidigare inte lyft ett finger för att bekämpa rasismen omkring sig, ser inte hur han ska kunna försvara sin klient med en helvit jury är utgången given. Jerome kan räkna med att hamna i elektriska stolen.

Först när Desiree DuBose, en svart advokat från Chicago, erbjuder sin hjälp tänds en strimma av hopp. Trots sina olikheter och personliga motsättningar börjar de tillsammans kämpa för en rättvis rättegång - och för Jeromes liv.


Nästa bok är av en författare vars böcker jag ofta uppskattar.

Bokhandeln vid havet av Kristan Higgins

Printz

Antal sidor: 457

Utgivningsdatum: 2024-08-07

Harlow Smith lever livet hon alltid längtat efter. Hon hyr en lägenhet i sin morfars hus på Cape Cod, driver ortens lilla bokhandel och är mer eller mindre lyckligt singel. Men en dag kliver en ung kille in i bokhandel. Hans namn är Matthew Walker, och för sjutton år sedan adopterade Harlow bort honom. Och ända sedan dess har hon lyckats hålla honom hemlig. Fram tills nu.

Alla i Cape Cod blir oerhört chockade. Familjen Smith har alltid varit ortens mest eftersträvansvärda, och hur kan den "tråkiga systern" som driver bokhandeln med sin gamla morfar ha ett hemligt barn i bagaget?

Det blir en sommar där fler hemligheter och gömda känslor kommer upp till ytan, och för Harlow kommer livet aldrig bli detsamma ...


Här är en annan feelgood av en svensk författare som jag läst och uppskattat!

Tondövas riksförbund presenterar av Kristin Emilsson

Printz

Antal sidor: 356

Utgivningsdatum: 2024-08-14

När Magda Englunds son flyttar hemifrån känner hon sig för första gången ensam. Jobbet som gymnasielärare går på automatik och de gamla vännerna har sällan tid att umgås.

I ett försök att mota bort ensamheten väcker Magda liv i en bortglömd ungdomsdröm - att sätta upp en musikalföreställning. Tillsammans med Joakim, skolans hemlighetsfulla musiklärare, bildar hon amatörteatergruppen Tondövas riksförbund - ett brokigt gäng tilltufsade själar som vid en första anblick inte tycks ha någonting gemensamt. Men under repetitionerna finner de ett sammanhang och oväntade vänskaper växer fram.

Premiären närmar sig. Men när gruppen får en ny medlem ställs allt på ända och gamla sår rivs upp. Klarar Magda att möta sitt förflutna - eller kommer hon att tvingas göra sina nya vänner besvikna?


Den här verkar spännande innehåller hemligheter som jag blir nyfiken på.

Skärvor av en syster av Sarah Easter Collins

Louise Bäckelin Förlag

Antal sidor: 350

Utgivningsdatum: 2024-08-14

Ingen förstod vad som egentligen hände med Laika Martenwood, flickan som en dag spårlöst försvann när hon var på väg till skolan. För hennes syster Willa brister tillvaron i tusen bitar och hon finner aldrig ro igen.

Willa ser Laika överallt: i kollektivtrafiken, på fester, bland människor på livliga gator. Det har gått tjugofem år sedan systerns försvinnande och det enda som ger Willa styrkan att gå vidare är tron på att hennes syster fortfarande är vid liv.

Under en middagsbjudning tar en konversation om barndomsminnen vid. En förkrossande hemlighet avslöjas av en av gästerna, vilket tvingar Willa att omvärdera allt hon trodde sig veta om sitt och systerns gemensamma förflutna. Sanningen om Laikas försvinnande uppdagas bit för bit men också dolda sidor av ett systerskap.


Här kommer Emma Hamberg med en ny bok som kan vara intressant.

Kärlekens idioter av Emma Hamberg

Bokförlaget Polaris

Antal sidor: ?

Utgivningsdatum: 2024-08-14

Simona är i full kontroll! Hon skriver listor på allt hon vill komma ihåg och allt hon måste förtränga. Hon vill aldrig mer behöva springa runt och leta efter sitt krossade hjärta eller andra kroppsdelar. Men om en månad tar sonen Albin studenten, sen kanske han bara drar och lämnar Simona helt ensam kvar i Lilla Bävan (med sina listor och kroppsdelar). Hur ska hon kunna kontrollera bort det?

JP är gjord bland 1600-talsböcker, fick sin första kyss av en italiensk bokhandlerska och är uppvuxen i ett antikvariat tillsammans med sin pappa. Antikvariatet har varit det enda beständiga i JPs annars väldigt flyktiga liv. Men nu är pappa död, alla böckerna är bortskänkta, många andra kyssar kyssta och lokalen uppsagd. JPs liv har alltid kretsat kring de stora historierna. Men nu är det dags för honom möta sin egen.

Gertrud blev bibliotekarie för att hon älskade litteratur och tystnad. Inte som nu. När man ska vara någon sorts eventmänniska och bibliotek kallas för det hemska ordet mötesplats! Numera lever Gertrud (tack och lov) ett stilla pensionärsliv i sitt vindpinade sommarhus i Lilla Bävan. Läser böcker på heltid och umgås bara med sin själsfrände sedan 70 år tillbaka: kastanjeträdet Alice B Toklas.

Men när Gertruds kastanjeträd försvinner spårlöst, helt utan logiska förklaringar, blåser även våra vänners räddningsmanualer bort. Kontroller tappas för att aldrig hittas igen, 30 000 böcker dyker upp, nycklar till gömda portar upptäcks och hjärtan börjar slå så högt att marken i Lilla Bävan skakar. 


Här kommer den femte delen i serien om Konrad.

Stormens vrede av Arnaldur Indridason

Norstedts

Antal sidor: 321

Utgivningsdatum: 2024-08-15

Efter makens död hittar Halla en pistol gömd i sitt garage mitt i Reykjavík. Hon tar den till polisstationen och det visar sig snabbt att vapnet har en historia. Det har avlossats vid ett ouppklarat dödsfall då en man sköts ihjäl tillsynes helt oprovocerat.

När den pensionerade kriminalkommissarien Konrad får reda på detta, dras han till minnes att hans far ägde ett liknande vapen. En kriminaltekniker tar också reda på att dödsskottet i ett ytterligare fall har avfyrats från detta vapen. Det gällde en man vid namn Gardar som sköts ihjäl, även han utan förklaring. Konrad inleder en privat utredning för att gå till botten med vad hans pappas eventuella koppling till brotten egentligen är.

Ett spår leder till honom till Gustaf, en läkare som sitter i fängelse dömd för barnmisshandel. Konrad inser snart att hans egen far var i kontakt med läkaren många år tidigare, och han måste nu göra allt i sin makt för att ta reda på varför ...


Här kommer den tolfte boken i serien om Hanne Wilhelmsen, en serie som jag kanske borde börja om från början med.

Tolv otämjda hästar av Anne Holt

Piratförlaget

Antal sidor: ?

Utgivningsdatum: 2024-08-16

Hanne Wilhelmsens värld är på väg att slås sönder, frun har lämnat henne och tagit deras dotter Ida med sig. När en av hennes få vänner hittas brutalt mördad kastar hon sig över fallet, kanske det viktigaste hon någonsin jobbat med.

Utredningen av mordet leder henne in i en kuslig verklighet när det också visar sig att ett antal oförklarliga graviditeter är en del av en större, skrämmande helhet.

Sömnlös och desperat arbetar Hanne dygnet runt och kommer till slut fram till en sanning som inte går att leva med. För någon.


Här kommer den sjätte delen i serien om Washington Poe, en serie som jag halkar efter i allt mer. Men en bok ligger och väntar här hemma så under hösten senast ska jag komma igång igen.

Nådastolen av M. W. Craven

Modernista

Antal sidor: 384

Utgivningsdatum: 2024-08-20

Washington Poe ställs inför ett makabert fall när en man hittas död på en kyrkogård, gömd under en kista i en grav. Kråkor och andra asätare har gett sig på kroppen, och de svarta fåglarna kommer att hemsöka Poe i hans mardrömmar.
Mordoffret, Cornelius Green, har bundits vid ett träd och stenats till döds. På hans kropp hittas också en tatuering med en kod som är så besynnerlig att inte ens landets främsta dataexpert, Tilly Bradshaw, vet hur hon ska knäcka den.
Utredningen avslöjar en koppling till det religiösa samfund som Green varit ledare för. När en annan man som också varit aktiv i rörelsen tar sitt liv och efterlämnar ett brev med orden »det är dags att sätta sig i nådastolen« förstår Poe att han kommit farligt nära det allra heligaste. Men de inblandade tycks hellre gå i döden än berätta vad de fått utstå i Guds namn.


För snart två år sen lyssnade jag på Pendlarsällskapet av den här författaren som jag verkligen tyckte om. Och här kommer en ny bok nu.

Konsten att åldras utan värdighet av Clare Pooley

Printz

Antal sidor: 362

Utgivningsdatum: 2024-08-21

När Lydia får jobb på den lokala sällskapsklubben för seniorer gissar hon att hon kommer att tillbringa tre eftermiddagar i veckan med att dricka te och spela kort. Men dessa seniorer visar sig vara av en helt annan kaliber.

Art är den misslyckade skådespelaren med kleptomaniska sidor, Daphne har hållit sitt mörka förflutna gömt i flera decennium och Ruby är en skicklig stickare som alltid hämnas genom garn.

När kommunen bestämmer sig för att sälja huset där sällskapsklubben håller till utbryter panik och ilska. Seniorerna bestämmer sig för att slå sig ihop med dagiset i huset bredvid för att rädda byggnaden. Och deras plan skulle faktiskt kunna fungera - så länge inte polisen hinner ikapp dem.


Jag har ännu inte läst något av den här författaren men är lite nyfiken.

Trädgårdsmästarens dotter av Marcus Jarl

Norstedts

Antal sidor: 400

Utgivningsdatum: 2024-08-22

Flora Nyman har alltid varit pappas flicka. Hans gröna fingrar har uppenbart gått i arv till henne, även om hon själv främst sitter med näsan i botaniska faktaböcker på sitt jobb på Naturhistoriska museet. När pappa Göran dör hemma i hallen hamnar familjen i chock. Flora och hennes yngre bror Svante gör sitt bästa för att hjälpa deras mamma med sorgen och allt det praktiska. Men mitt i mörkret upplever Flora att människorna omkring henne börjar bete sig annorlunda. Undviker de henne? Snart kommer den omvälvande sanningen fram. Göran är inte Floras biologiska pappa.

Floras värld rasar samman, och hon känner sig dessutom sviken när hon inser hur många i omgivningen som redan visste. Men varför har de ljugit om det hela hennes liv? Och vem är hennes biologiska far?

Det blir en resa mot livsavgörande förklaringar genom ett nystan av hemligheter, svek och tragiska missförstånd som spänner sig över nära fyrtio år.


Häromåret läste jag Kaffe med mjölk av den här författaren. Här kommer nu en ny bok.

Till träden av Ella-Maria Nutti

Wahlström & Widstrand

Antal sidor: 192

Utgivningsdatum: 2024-08-22

"Jag ser mig omkring. Brukar känna mig trygg här. Har alltid trott att fjällen är på min sida. Är inte så säker längre."

Alltid annars brukar det finnas en radio som fyller tomrummet mellan dem. Men när en dotter och hennes pappa fastnar på kalfjället finns inte längre något som kan fylla ut tystnaden. Det måste de göra själva.


Miljön i den här boken lockar!

Den mörka ön av Daniel Aubrey

Lind & Co

Antal sidor: 400

Utgivningsdatum: 2024-08-22

Journalisten Freya Sinclair har alltid vetat att hon är annorlunda. I väntan på att få svar på den autismutredning hon just genomgått bestämmer hon sig för att lämna sitt liv i Glasgow och flytta hem till Orkneyöarna, där hon växte upp. Toppjobbet på en av Skottlands största tidningar byts mot uppdrag åt lokalblaskan, men det lugna och tillbakadragna livet hon sett framför sig förvandlas snart till något helt annat när kvarlevorna av en människa hittas vid kusten. I samma ögonblick som det uppdagas vem den döda är, avslöjas mörka hemligheter som skakar det lilla ösamhället. Freyas jakt på svar liknar snart en katt-och-råtta-lek där hon sätter både jobb och familj på spel. Är det är viktigare att sanningen kommer fram, än att förhindra att fler människor dör ...?


Den här känns spännande även om bränder skrämmer mig.

Brännaren av Anders Sundkvist

Modernista

Antal sidor: 272

Utgivningsdatum: 2024-08-23

En iskall natt i januari brinner det för första gången. Mot den svarta himlen står lågorna höga från Bäckströmsgården. Tre nätter senare sätts Blomkvists kåkar nere vid Örviken i brand. När elden härjar en tredje gång och tar Axelssons ladugård sprider sig skräcken på allvar i norrbyarna. Vem är det som bränner och varför? Går gärningsmannen att stoppa innan människoliv spills?
Samtidigt är kriminalpolisen Erik Borg tillbaka i hemstaden Luleå, ofrivilligt tagen ur tjänst efter ett tveksamt ingripande han gjort tillsammans med kollegan Linda Ndege. I väntan på den internutredning som ska avgöra deras framtid hjälper de kollegorna i norr med de mystiska bränderna.
Utredningen leder Erik och Linda allt djupare in i norrbyarnas mörka hemligheter, där snart också deras egna liv och säkerhet står på spel.


Här kommer en helt ny deckarserie av Mattias Edvardsson som jag gärna testar på!

Gravglänta av Mattias Edvardsson

Bokförlaget Forum

Antal sidor: 350

Utgivningsdatum: 2024-08-26

En sen eftermiddag i maj 1989 försvinner åttaåriga Robin spårlöst när han leker kurragömma i skogen. Hans lekkamrater pekar snabbt ut en förövare, men den unga polisassistenten Gunni Hilding, som kastats in i utredningen av en tillfällighet, misstänker att de är på fel spår.

Fem år senare, under den heta VM-sommaren 1994, blir en turistande pojke bortrövad från campingen i det idylliska Beddingestrand. Gunni ser genast likheter med Robinfallet och hoppas att äntligen kunna avslöja sanningen. Men om hon har rätt innebär det att en mycket farlig man går fri på Söderslätt.


Sist men inte minst är ytterligare en ny deckarserie där jag läst åtminstone en bok av en av författarna.

Fristaden av Lena Sundström & Jens Mikkelsen

Norstedts

Antal sidor: 441

Utgivningsdatum: 2024-08-29

När Malmöprofilen Rebecca Rönn hittas död leder spåren till en grupp papperslösa. Polisen är övertygad om att det handlar om ett rånmord och snart jagas två unga män. På morgontidningen Dagbladet upptäcker reportern Sven att Rebecca Rönn visste något som kan ha kostat henne livet. Men fallet anses vara uppklarat, och Sven blir alltmer ensam i sökandet efter svar.

Utrikeskorrespondenten Anne har vigt sitt liv åt karriären. När hon strax före sin femtioårsdag blir lämnad av sin man, ifrågasätter hon alla sina tidigare livsval. I hopp om att återknyta kontakten med dottern i Skåne får hon ett infall och köper en rivningskåk på Kirseberg i Malmö. På ett närlivs stöter hon ihop med Sven, ungdomskärleken hon inte har sett på tjugofem år. Snart uppslukas även Anne i gåtan Rebecca Rönn. En jakt på sanningen som tar dem djupt in under tågspåren och högt upp i Turning Torso.

fredag 26 juli 2024

Upprättelsen av Yrsa Sigurðardóttir

Den tredje delen i serien om Freyja & Huldar!

Handling: En tonårsflicka misshandlas till döds - efter att hon tvingats be om förlåtelse i sociala medier. När nästa tonåring försvinner inser polisen att detta är ett fall utöver det vanliga.

Polisen Huldar är fortfarande utfryst av sina chefer och kollegor och får till en början inte ta del av utredningen. Av en slump dras han in och när man ska förhöra vännerna till den döda flickan ber han återigen barnpsykologen Freyja om hjälp. Det visar sig snart att offret, Stella, var allt annat än en ängel. Men vem hatade henne tillräckligt mycket för att ta hennes liv?

När ytterligare en tonåring försvinner och nya inlägg dyker upp i sociala medier börjar alltmer peka mot att motivet handlar om mobbning.

Uppläsare: Gunilla Leining

Det här är en isländsk deckarserie som jag tycker om. Vi följer Huldar som jobbar som polis och som inte har det jättelätt på jobbet just nu. Men han kämpar på ändå och gör sitt bästa. Och när brottet den här gången är relaterad till ungdomar ser han till att än en gång få med sig barnpsykologen Freyja i undersökningen. Med mobbing som ett möjligt alternativ till morden så blir det även en del tankar bakåt i tiden för en av dem. 

Det blir lite brutala delar i boken men majoriteten handlar om utredningen med förhör och sen relationer mellan rätt många olika människor. Både bland offren och bland Huldar och Freyja. Sen kan jag känna att både Huldar och Freyja har en hel del att jobba på var för sig. Fortfarande.

I dagsläget finns det fem delar av den här serien och jag kommer fortsätta med den. Inte minst för att den utspelar sig på Island.

Betyget blir 4 av 5!

tisdag 23 juli 2024

Förlåt oss våra synder av Jo Spain

Första delen i serien om Tom Reynolds!

Handling: År 1975 slits ett bara minuter gammalt barn med våld från sin förtvivlade mor på ett Magdalenahem - en institution för »fallna kvinnor«, driven av katolska kyrkan.
Nästan ett halvt sekel senare hittas ett illa tilltygat lik i en park i Dublin. Kroppen är en nunnas. Kriminalkommissarie Tom Reynolds är övertygad om att mordet har kopplingar till de historiska händelser som ägde rum på de ökända hemmen.
Teamet följer ett spår som leder dem till ett avskilt nunnekloster på den irländska landsbygden. Där verkar allt till en början vara helt normalt, och Reynolds hinner börja undra om de följt ett felaktigt spår. Men snart blir det uppenbart att mördaren i själva verket befinner sig mitt ibland dem - och är fast besluten att kräva ytterligare hämnd för synder som begåtts i det förflutna.

Temat i den här boken är Magdalenahemmen vilket framgår av baksidestexten. De är ingen vacker del av Irlands historia och då och då dyker det upp i filmer eller böcker. Senaste boken som jag läste och som tog upp det var Claire Keegans kortroman/långnovell Små ting som dessa som verkligen grep mig. Just känslan av en mans maktlöshet över hur de styrdes och hur hans familj skulle drabbas om han försökte göra något. 

Men för att återgå till den här boken så hoppar vi till modern tid och jag får lära känna ett nytt utredargäng ledda av Tom Reynolds. En man som det är svårt att inte tycka om. Det här är en klassisk deckare och även om mordet är ovanligt brutalt så är boken ändå mer som en pusseldeckare där de tar sig fram steg för steg och jobbar mycket med intervjuer. Mellan kollegorna finns det lite olika känslor som kommer fram men ingen som blir för mycket utan gör mer boken levande istället. 

Det här är en serien jag definitivt vill fortsätta läsa och jag kommer nog beställa nästa bok ganska snart. Eller om jag väljer att lyssna på den istället. 

Betyget blir 4+ av 5.

söndag 21 juli 2024

Älskarinnorna av Elfriede Jelinek

En bok av den österrikiska nobelpristagaren Elfriede Jelinek!

Handling: Boken utspelar sig i en idyllisk österrikisk alpmiljö, men romanens känsloliv är allt annat än idylliskt. Två unga kvinnor, Brigitte och Paula, drömmer båda om ett annat liv än att vara fabrikssömmerska eller butiksbiträde. Alternativet tycks vara att bli hemmafru. Motspelarna är Heinz, elektrikerlärling, och skogshuggaren Erich. De liknar huvudpersoner i en våldsamt ironisk skildring av drömmar om lycka och kärlek. Men så finns ännu en gestalt, berättarröstens »vi«, personifieringen av beskrivningarnas maskineri, den röst som med kraftfull tydlighet framkallar känslan att det verkliga fängelset finns utanför boken.

Det här är en bok som saknar stor bokstav i början av varje mening vilket stör mig. Det fungerar bättre efter ett tag men aldrig helt. Samtidigt bryter den här boken av på ett positivt sätt med sitt språk som är något utöver det vanliga. Boken känns också lite mer poetisk och mindre som en roman just med tanke på att den mest vanliga skrivregeln med stor bokstav som start saknas. Så det tillför något men stör mig tyvärr ändå.

Just den här boken kom ut 1975 och hon fick nobelpriset 2004. Det fick en av ledamöterna i Svenska Akademin att vilka avgå eftersom han tyckte att hennes texter var allt för idé- och visionslösa samt pornografiska. Och ja, även boken Älskarinnorna har en del sex-scener i sig och de är sällan vackra. 

I boken följer vi omväxlande de två unga kvinnorna Birgitte och Paula. Jag vet inte hur gammal Birgitte är men Paula är 15 år bara när boken börjar. Birgitte är nog inte långt ifrån. Båda funderar över vilka liv de vill ha och tänker att de ska skapa med de män de träffar på. Birgitte med sin händige Heinz och Paula med sin vackre Erich.

Elfriede Jelinek har här skapat två unga kvinnor som på ett övergripande perspektiv är lika, unga kvinnor som försöker forma sin framtid. Men som sen gör sina val av män utifrån helt olika kriterier. Och som ger rätt olika utfall också.

Det här är en bok som roar mig språkmässigt. Den får mig att fundera över könsrollerna och tidsandan som då rådde. Jag kan inte säga att jag tycker särskilt mycket om dem. Då ses de som unga kvinnor. Nu är de snarare tonåringar eller flickor. Elfriede Jelinek har heller inte ansträngt sig särskilt mycket för att vi faktiskt ska tycka om dem. Men kanske känna med dem. Jag hoppas det.

Betyget blir blir 3+. Historien i sig var inte särskilt speciell men språket gjorde att det bröt av.


torsdag 18 juli 2024

Hannas sweet deli av Kristina Ahlström

Den första delen i serien Hannas kakor!

Handling: Hanna Dahlman är 48 år, nyskild och uppgiven. Erik, hennes man sedan snart trettio år, har lämnat henne. Helst vill Hanna bara gå under jorden. Då föreslår hennes son Carl, den unge stjärnkrögaren, att hon ska driva hans nya satsning: ett trendigt café på Södermalm i Stockholm. Där ska hon få jobba med det som hon älskat sedan barnsben - att baka. Hannas Sweet Deli är fött.

Via läckra bakverk, en varm gemenskap och den lojale golden retrievern Sigge, hittar Hanna tillbaka till livsglädjen. I sin egen trappuppgång möter hon en dag en farligt attraktiv och uppvaktande man. Men vågar hon tro på kärleken igen? Och när oväntade utmaningar och familjehemligheter ställer saker på sin spets tar livet en vändning Hanna inte kunnat ana.

Berättelsen om Hanna är en varm och välsmakande feelgoodroman där mat och bakning med dess färger, former och dofter bjuder läsaren på en kulinarisk läsupplevelse. Det är också en händelserik resa som utspelar sig i Stockholms restaurang- och cafévärld.

Den här boken fick jag i present och den kändes perfekt att läsa en regnig dag i stugan då jag verkligen kunde sträckläsa. Vissa tyngre böcker behöver lite pauser men den här gick utmärkt att bara köra på med. Det enda störiga var att jag blev väldigt sugen på att både laga mat och baka vilket inte passade där jag var.

Vi får följa Hanna som måste på något sätt starta om sitt liv. Efter att ha funnits där för sin man och försakat en egen karriär behöver hon nu stå på sina egna ben. Men eftersom hon får en hel del pengar i skilsmässan så är det ingen akut fara för hennes ekonomi. Och dessutom kommer hennes son med ett förslag som verkligen får igång henne igen. Även om det också medför ett gäng utmaningar.

I boken finns även lite delar som gjort livet tuffare för flera av huvudkaraktärerna vilket behövs för att den här genren ska passa mig. En av de jobbigare delarna kändes som att den kunde ha fått bearbetats lite till angående känslor av skuld och stöttning. Samtidigt är det massa god mat och vin och härliga bakverk som verkligen frestar mig. Så det här är en serie som passar mig. 

Betyg 4- av 5 i genren feelgood!

onsdag 17 juli 2024

Skuggliljan av Johanna Mo

Den andra delen i serien om Ölandsbrotten!

Handling: Jenny kommer hem till Öland och upptäcker att huset är tomt. Har maken Thomas och sonen Hugo, 14 månader, försvunnit frivilligt eller inte? Hanna Duncker vid Kalmarpolisen kastas in i en utredning som blottlägger många hemligheter. En vuxen dotter är inte det enda Thomas har dolt för sin fru. När Thomas påträffas död sluter hela ön upp för att hitta lilla Hugo innan det är för sent.

Hannas arbete försvåras av kampen med det förflutna. Vad hände egentligen för 16 år sedan, när hennes pappa dömdes för mord? Någon tar till allt grövre medel för att hon inte ska få reda på sanningen. Skuggliljan är andra delen i Ölandsbrotten, en deckarserie om att leva i skuggan av brott och att inte kunna klippa banden till sin hembygd.
 

Min semester är igång nu och läsflytet finns äntligen på plats. Och även om vi for till Dalarna på semester så blev det en bok som utspelar sig på Öland - där vissa saker är på ställen vi besökt tidigare semestrar dock.

Själva fallet är intressant och jag tycker att hon lyckas bra med att få oss läsare att fundera över flera olika misstänkta förövare utan att faktiskt känna sig säker. I alla fall var inte jag det. Jag gillar även att följa teamet även om jag kunde önska att jag lärde känna dem ännu bättre. Men jag hade säkert haft bättre koll om det inte var för att det gått fyra år sen jag läste förra boken. Det hann gå alldeles för lång tid.

Sen har hon sin egna pågående undersökning där hon försöker förstå vad som hände när hennes pappa dömdes för mord. Hon får lite information från sin pappas gamla vän men vad innebär det han säger? Men just den här delen fick lite mindre plats i den här boken vilket jag faktiskt gillade. 

Betyget blir 4 av 5!

tisdag 16 juli 2024

Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

Den första delen i serien Böckerna om Betty!

Handling: Året är 1937 och den 17-åriga Betty lämnar Hudiksvall för att bli hembiträde hos doktorsfamiljen Molander på Östermalm i Stockholm. Hon kämpar med långa arbetsdagar och doktorinnans nedlåtande attityd. Betty är oskuldsfull och bildningstörstande och inser snart att i storstaden finns det andra möjligheter och en betydligt större frihet än vad som fanns på hemorten. Inte minst växer en stark vänskap fram med Viola, hembiträdet i grannhuset. Genom böckernas värld kommer Betty i kontakt med Martin, en universitetslektor av judisk börd, och inleder med honom en omöjlig kärleksrelation. 

Det här är en romanserie som jag läst mycket gott om. Och det är ju svårt att inte känna med den 17-åriga Betty som vi lär känna som en ung oerfaren kvinna (eller snarare tonåring) som flyttar till storstaden för att jobba om hembiträde. Frun i lägenheten är inte särskilt snäll och ställer höga krav medan hennes man doktorn är mer förlåtande som det verkar.

Boken handlar inte bara om Betty och hennes situation och vännerna hon skaffar sig utan man får även känna på tidsandan kring nazismen, vad som är ok och inte, hushållerskornas arbetsvillkor och en del annat. Det händer en del tunga saker men boken har en skön värme i sig där vissa bekantskaper gör Bettys liv mycket lättare än vad det ibland verkar. 

Det här är som sagt första boken i serien om jag kommer fortsätta med den framöver. Jag vill ju veta hur det ska gå framöver för henne. 

Betyget blir fyra av fem. 

måndag 15 juli 2024

Det åttonde namnet av Lee Child & Andrew Child

Den 28:de delen i serien om Jack Reacher!

Handling: 1992. Åtta framstående personer har hittats döda på olika platser runtom i USA. Alla dödsfall ser ut som olyckor och verkar inte ha någon koppling till varandra. Ända fram tills ett offer - resultatet av ett olyckligt fall från ett sjukhusfönster - drar blickarna till sig.

USA:s försvarsminister intresserar sig för fallet och ber Jack Reacher att utreda saken närmare. Reacher må vara en utomordentlig soldat, men att nysta i andra människors hemligheter är inte hans starka sida. Samtidigt som han kämpar för att hitta en koppling mellan offren måste han navigera mellan de underliggande motiv som hans nya kollegor kan tänkas ha. Dessutom är Reacher tvungen att göra allt för att hålla sig utom synhåll från några av de farligaste personer han någonsin stött på.

Jack Reachers uppgift är att ta reda på sanningen. Men frågan är om han lyckas ställa förövarna inför rätta eller om han kommer bli tvungen att göra upp med dem innan dess?

Uppläsare: Magnus Roosmann

Det är helt galet hur många böcker det finns i serien. Och sen undrar jag även hur mycket Lee Child faktiskt är med och skriver nu för tiden? 

I alla fall så hoppar den här boken tillbaka i tiden då Jack Reacher är militärpolis och faktiskt agerar i militärens namn. Det var rätt skönt att lyssna på när han har befogenheter att agera som han gör. I alla fall mestadels. 

Något som var positivt med den här var att det inte var lika mycket våld som det kan vara i vissa. I alla fall inte från Jack Reachers håll. Det här blev mer en klassisk deckare i jakten på mördare. 

Serien kan vara rätt ojämn men den här hör till en av de bättre under senare tid vilket är skönt.

Betyget blir en fyra i den här genren.