måndag 26 augusti 2024

Kommande böcker i september 2024

Som alltid i september är det väldigt många böcker som kommer ut. Efter mycket funderande betade jag ner listan till 20 böcker och valde sen att stanna där. Av de nya böckerna är det en som jag alltid brukar köpa rätt omgående som inbunden vilket är Louise Pennys senaste om kommissarie Gamache. Men förra året flyttades datumet nästan två månader innan den väl kom ut så vi får se om den verkligen kommer i september. 

Böckerna här är i förmodat utgivningsdatum och först ut är en skotsk deckare som verkar intressant. Det är den första delen i en serie om Kommissarie Craigie.

Död mans grav av Neil Lancaster

HarperCollins Nordic

Antal sidor: 338

Utgivningsdatum: 2024-09-03

När ledaren för Skottlands mäktigaste kriminella familj hittas brutalt mördad och dumpad i en grav på en avlägsen kyrkogård får kriminalinspektör Max Craigie i uppdrag att utreda brottet tillsammans med kollegan Janie Calder. Max och Janie är väldigt olika både som poliser och människor, men inser snart att mordet är en del av en blodsfejd mellan två skotska familjer som sträcker sig tillbaka i tiden ända till 1800-talet.

Samtidigt som fler döda hittas avslöjar utredningen storskalig korruption i hjärtat av den skotska polisen. Nu måste plötsligt Craigie vända sig mot sina närmaste kollegor – för att lösa ett fall som kan kosta honom mycket mer än bara livet.


Här kommer ytterligare en deckare som verkar intressant!

De bortglömda flickorna av Emily Gunnis

Printz

Antal sidor: 372

Utgivningsdatum: 2024-09-05

Kriminalkommissarie Jo Hamilton ska snart gå i motvillig pension, men när kroppen av en ung flicka hittas, kastas Jo tillbaka till ett olöst fall från det förflutna.

Som ung och oerfaren konstapel kallades Jo ofta till att hantera rymningar från Morgate House - ett hem för föräldralösa flickor. Men när den problemtyngda tonåringen Holly Moore försvinner - samtidigt som ännu en flicka faller från klipporna - börjar Jo misstänka att hemmet döljer något. Men ingen tittar närmare på vad som egentligen försiggår innanför väggarna.

Nu, med bara dagar kvar innan pensionen, bestämmer sig Jo för att spåra upp Hollys syster och öppna upp fallet igen. Men det visar sig snart att spåren leder henne till alltför bekanta miljöer ...


För många år sen läste jag en serie av bland annat Eva Swedenmark med bärnamn i sig som jag tyckte om. Nu är det kanske dags igen att läsa något av henne?

Hitta hem av Eva Swedenmark

Ordberoende Förlag

Antal sidor: ?

Utgivningsdatum: 2024-09-09

Garbo tänker att livet är helt perfekt när hon och hennes älskade man Holger sitter i segelbåten på väg till en härlig middag i en gästhamn, när mannen segnar ner, livlös.

Hon vill inte förstå att det är sant det som hänt och hon isolerar sig i villan där de bott tillsammans. Men en dag knackar verkligheten på, i form av Holgers dotter som vill att hon snarast flyttar ut.

Garbo packar ihop sina privata tillhörigheter i bilen Holger gett henne och åker in till sin egen lägenhet på Södermalm. Där bor nu hennes son med familj, och väntar tillökning.

Hon har ingenstans att bo och orkar inte med väninnornas deltagande, då får hon ett brev från Paris att hon är välkommen att bo en månad i en lägenhet.

Hon packar väskan och rymmer till staden där hon upplevde vänskap och kärlek i sin ungdom.

Kanske hon där kan hitta tillbaka till sig själv och den kvinna som tog för sig av livet hon brukade vara?



Här är en annan författare som jag läst lite böcker av.

Tillbaka till Hampstead av Eli Åhman av Owetz

HarperCollins Nordic

Antal sidor: 455

Utgivningsdatum: 2024-09-12

London, 1980. Pirrig av förväntan har Charlotte lämnat lilla Norrtälje för att bli au pair. Men drömmarna om en mysig familj, engelskstudier och det spännande Swinging London går i kras redan första veckan. Nitton år gammal och helt ensam i en främmande storstad hamnar hon i en omöjlig situation. Men så träffar hon Marie från Sundsvall. Och Cissi, punkaren från Småland. Och en kväll på puben The Holly Bush möter Charlotte en kille med blå arbetarjacka och glada ögon.

Fyrtio år senare får Charlotte ett arv och tar ett beslut. Hon ska resa tillbaka till London och tillbringa en höst i sitt älskade Hampstead. Kanske träffa några av människorna från förr? Vad hände med den fruktansvärda arbetsgivaren mrs Overton-Finch, Marie och med ... ja, Charlotte tänker faktiskt börja sökandet på The Holly Bush.


Här kommer andra delen i Hildur-serien. En serie som jag både gillade och ja, kanske störde mig lite på. Men det är ju fortfarande Island. Och jag vill ju veta hur det går för Hildur i hennes jakt på sina systrar. 

Rósa & Björk av Satu Rämö

Bokförlaget Forum

Antal sidor: 360

Utgivningsdatum: 2024-09-12

Vid de avlägsna isländska fjordarna sker ett märkligt mord. En inflytelserik kommunalpolitiker hittas skjuten i ett skidspår. När kriminaldetektiv Hildur Rúnarsdóttir och den finska polisaspiranten Jakob Johanson undersöker mordet, ställs de inför ett dilemma. Är det verkligen värt att avslöja alla hemligheter?

Fallet leder dem in på mysteriet med Hildurs sedan länge försvunna systrar, Rósa och Björk. Samtidigt försöker Jakob behålla sitt lugn mitt i en svår vårdnadstvist.

Ondskan lurar bara en armslängd bort, ibland där man minst väntar sig.


Och ja, en bok om en bokhandel är oftast svår att motstå.

Den hemliga bokhandeln av Evie Woods

Bokförlaget Nona

Antal sidor: 446

Utgivningsdatum: 2024-09-13

På en tyst gata i Dublin väntar en försvunnen bokhandel på att upptäckas ...

Opaline, Martha och Henry har varit birollsinnehavare i sina egna liv alltför länge. Men när en försvunnen bokhandel blir en del av deras liv kommer dessa tre intet ont anande främlingar att upptäcka att deras egna berättelser är precis lika magiska som historierna i deras favoritböcker. I takt med att de avslöjar bokhyllornas hemligheter transporteras de till en otrolig värld där ingenting är som det verkar ...


Här kommer andra boken i en deckarserie som utspelar sig i Österbotten (vilket är nog det som lockar mest med den här serien).

Ingen lek under ytan av Gustavson & Ventus

Förlaget M

Antal sidor: 250

Utgivningsdatum: 2024-09-15

En gymnasieelev hittas drunknad i Bodvattnet. På stranden står två övergivna tält, till synes orörda. Det är fyra abiturienter från Korsholms gymnasium som firat sista sommarlovshelgen med tältning vid naturstigen på Björkö.

Den lokala politikern, riksdagsledamot Fors, tycks inte bry sig om sin sons inblandning i det brutala skeendet. En lärare vid gymnasieskolan har tidigare hängts ut för sexuella trakasserier. En yrkessoldat återvänder hem för att rota i oärliga affärer och skumma penningtransaktioner. Marcus Tapper, Tanja Viertola och resten av polisteamet står än en gång med händerna djupt nerkörda i ett blodigt och snårigt våldsdåd.


Under semestern läste jag den första boken om Betty och nu kommer den fjärde boken ut.

Älskade Betty av Katrina Widholm

Historiska Media

Antal sidor: 384

Utgivningsdatum: 2024-09-16

Martina är nu 17 år och lika gammal som Betty var när hon kom till Stockholm för att arbeta som hembiträde. Martina spås en lysande framtid som sångerska. Sonen Anders är en klipsk liten kille men har problem i umgänget med skolkamraterna.

Saknaden efter Olof är stor och Betty plågas av skuldkänslor för det som hände mellan henne och Martin Fischer i Köpenhamn. Hon skjuter undan sina tankar och förbjuder barnen att prata om Olof, men till slut tvingas hon ta tag i sitt förflutna. Vad vill hon göra med sitt liv? Vågar hon följa sina innersta känslor - vågar hon bli älskad igen?


Här kommer en tysk bok om en bagare från Italien som verkar roande.

Den sjungande bagaren av Carsten Henn

Bokförlaget Nona

Antal sidor: 320

Utgivningsdatum: 2024-09-16

Giacomo är en bagare från södra Italien som på omvägar hamnat i en liten tysk by och han bakar väldigt speciella bröd. Han utgår nämligen från kunden när han bakar. Han använder olika ingredienser som han tycker passar och sjunger olika sånger beroende på vem han bakar åt. Han knådar ner personens livshistoria i brödet, tillsammans med en massa kärlek.

Men byn är liten och bageriet går dåligt, dessutom har han en mycket argsint kvinna som säljer brödet. Kort sagt, han behöver en assistent. En dag dyker Sofie upp. Hon bor i samma by men har aldrig varit i bageriet eftersom hon är en firad balettdansös som inte äter bröd. Nu har hon emellertid fått sparken och måste se sig om efter ett jobb. Arbetsförmedlingen har skickat henne till bageriet. Från och med den dagen är inget sig likt, varken för bagaren Giacomo eller Sofie.


Här kommer en lite mer allvarlig bok som verkar rejält gripande.

Systrar under en uppgående sol av Heather Morris

Bokförlaget Nona

Antal sidor: 384

Utgivningsdatum: 2024-09-16

1942. När Singapore intas av den japanska armén, skickar den engelska musikern Norah Chambers i ren desperation iväg sin åttaåriga dotter Sally på ett skepp. När staden kort därefter står i lågor tvingas även den förkrossade Norah att fly. En av alla skräckslagna människor som trängs ombord på skeppet HMS Vyner Brooke är den australiska sjuksköterskan Nesta James. Efter bara två dagar till sjöss bombarderas fartyget och sjunker.

Nesta och Norah når Indonesien där de tillfångatas och flyttas till ett av japanernas ökända fångläger som präglas av svält och brutalitet. Trots de grymma förhållandena hittar de glädje i musiken. Norahs 'röstorkester' hjälper de internerade att hålla humöret uppe. De vänskapsband som Norah och Nesta knyter med dussintals andra kvinnor i lägret ger dem hoppet, styrkan och kamratskapet de behöver för att överleva.


Den här känns som en underhållande bok med lite tragik i sig.

Frankie av Jochen Gutsch & Maxim Leo

Bokförlaget Nona

Antal sidor: 192

Utgivningsdatum: 2024-09-16

En man som vill dö. En katt som söker ett hem. En rörande och samtidigt komisk berättelse om en ovanlig vänskap och vägen tillbaka till livet.

Richard Gold har förberett allt. Idag är dagen då han kommer att ta sitt eget liv. Repet ligger redan runt hans hals när en smal katt sätter sig framför fönstret, tittar nyfiket på honom, och leder Richard helt bort från hans planer. När katten sedan flyttar in hos honom eftersom Richard äger en stor TV, en extremt mjuk säng och serverar mat i tid börjar den skruvade vänskapen mellan två ensamma och utstötta, varav åtminstone en av dem har en stark tro på ett lyckligt slut.


För snart ett år sen läste jag den första boken i serien - Röd drottning. Här kommer den tredje delen.

Vit kung av Juan Gómez-Jurado

Bokförlaget Nona

Antal sidor: 488

Utgivningsdatum: 2024-09-16

Jon Guiterrez har blivit kidnappad och Antonia Scott är fast besluten att rädda sin följeslagare. Men hon behöver inte söka länge innan hon blir kontaktad av kidnapparen, Señor White en mördare som manipulerar andra människors sinnen för att begå brott. Han är även ansvarig för att Antonias man, Marcos, ligger i koma och Antonia har jagat honom länge. Nu vill han träffa henne.

Señor White vill att de ska spela ett spel som går ut på att Antonia och Jon ska lösa tre brott på bara några timmar. Om de vinner lovar han att lämna tillbaka Jon med endast några skråmor. Om inte ...


Bokförlaget Tranan har ofta intressanta böcker från udda länder. Så den här lockar!

Tre äpplen föll från himlen av Narine Abgarjan

Bokförlaget Tranan

Antal sidor: 271

Utgivningsdatum: 2024-09-18

En gång i tiden var den armeniska bergsbyn Maran en livlig plats med flera hundra familjer och en välbesökt lördagsmarknad. Numera återstår bara ett tjugotal hus. De invånare som bor kvar är härdade; de har överlevt såväl naturkatastrofer och världskrig som en svärm insekter som förstörde all skörd en sommar. Nästan all kommunikation med omvärlden har med tiden upphört, och eftersom de yngre generationerna redan har flyttat där ifrån är byborna inställda på att byn kommer att dö ut med dem.

Tre äpplen föll från himlen är en berättelse om en skara gamlingar på denna gudsförgätna plats. Det är en släktkrönika med inslag av magisk realism, men framför allt är det en hjärtevärmande berättelse om åldrande, gemenskap och oväntad kärlek. Och när byborna minst anar det uppen barar sig kanske ett mirakel som kan få byn att leva vidare. Romanen har fått sin titel från det armeniska sättet att avsluta en saga: tre äpplen föll från himlen -- ett för den som såg på, ett för den som berättade och ett för den som lyssnade.


Här kommer andra delen i en serien om Majja Skog, en serie som känns intressant.

Novisen av Hélène Gullberg

Bazar Förlag

Antal sidor: 216

Utgivningsdatum: 2024-09-18

Alla föremål har hemligheter. Det gäller bara att avslöja dem.

Den överbegåvade och märkliga antikexperten Majja Skog är besatt av gamla ting och vad de kan berätta för oss. Helst vill hon studera dem i fred, men hennes kunskaper efterfrågas av polisen. När en präst hittas mördad i Storkyrkan i Gamla Stan kontaktas hon än en gång av kriminalinspektör Karin Klinga. I prästens söndertrasade bröst sitter en diamantbesatt kinesisk drakbrosch. Vem kan ha placerat den där med sådan brutalitet? Och varför?

Platsen är mer än bekant för Majja. En gång fick hon bo under kyrkan i en krypta full av antika föremål. Prästen och hans fru invigde henne i kyrkans konst, historia och ritualer. Har Storkyrkans fascinerande skatter något med mordet att göra? Kan Majjas insikter leda Karin och hennes kollegor rätt i jakten på mördaren?


Den här författaren har gett ut flera böcker men än så länge har jag inte läst något av honom. Kanske blir det den här?

Du är här av David Nicholls

Printz

Antal sidor: 395

Utgivningsdatum: 2024-09-19

Michael är ensam. Förtvivlad efter att hans fru lämnat honom har han börjat ta långa promenader på den engelska landsbygden, allt för att undvika sitt tomma, ekande hem.

Marnie, å sin sida, lever ett liv satt på paus. Hon gömmer sig i lägenheten i London, undviker vännerna och allt som påminner om hennes usla, själviska ex. Allteftersom dagarna går börjar det kännas som att livet fortsätter därute utan henne.

När en gemensam vän, och ett mycket oberäkneligt väder, för ihop Marnie och Michael på en episk tiodagarsvandring i en spektakulär miljö kan ingen av dem känna annat än panik. Tills de upptäcker hur mycket de faktiskt har gemensamt. Kanske finns det hopp för dem båda - så länge de överlever turen ...


Något i den här lockar direkt!

En idealisk äkta man av Erica James

Pia & Co

Antal sidor: 400

Utgivningsdatum: 2024-09-19

Efter trettio års äktenskap och en underbar familjejul blir Louisa helt chockad när hennes man Kip ber om skilsmässa på annandagen. De har tre vuxna barn tillsammans, och Louisa har alltid trott att de haft ett lyckligt äktenskap. Men Kip har under flera månader haft en affär - och som om inte det vore illa nog visar det sig vara Zoe, yngste sonens exflickvän, han är otrogen med. Kip flyttar ut och börjar ett nytt liv med Zoe, medan Louisa står kvar med skärvorna av deras liv, och deras arga och förtvivlade familj. Charity Cottage, huset de alltid bott i, är till salu, och spänningarna tilltar. Men när Louisa hittar ett nytt och alldeles unikt hem, känner hon - trots sveket och ilskan - en första hoppfull glimt av ett ljusare liv. Medan Louisa gör upp spännande planer står Kip inför sina egna utmaningar, och börjar inse att det kanske inte är så lätt som han trodde att leva drömmen


De senaste åren har jag försökt lära mig lite mer om vin och gått kurser hos Munskänkarna. Den här deckaren känns som den kan passa då. Den är också den första boken i en ny serie. 

I vinet ingen sanning av Andreas Grube

Southside Stories

Antal sidor: ?

Utgivningsdatum: 2024-09-23

Vinjournalisten Ramona Charles är något stort på spåren - ett avslöjande som kommer att skaka om hela Vinsverige i grunden. De rykten som nått henne under de senaste åren har börjat bilda ett mönster: Någonting är rejält ruttet i branschen och det finns personer som tjänar grova pengar på detta. Men den ansvarige har gått under jorden. Försvunnen. Åtminstone tills han dyker upp i hennes lägenhet i centrala Stockholm - naken. Och väldigt död.

Plötsligt är Ramona lovligt byte - för den konkurrerande kvällstidningen ... och inte minst för mördaren. Hon söker skydd och tröst hos sitt ex, fotografen Filip Mårelöw, som trots hennes tidigare svek ställer upp utan protester. Tillsammans ger de sig in i en kamp mot ansiktslösa fiender som har allt att vinna, om de bara får tyst på henne.


Jag har ännu inte läst något av den här författaren. Men definitivt varit nyfiken på henne.

Intermezzo av Sally Rooney

Albert Bonniers Förlag

Antal sidor: 457

Utgivningsdatum: 2024-09-24

Förutom att de är bröder har Peter och Ivan Koubek inte mycket gemensamt. Peter, en idealistisk jurist i trettioårsåldern, är karismatisk och framgångsrik på ytan men kämpar i själva verket med att få kontroll över sitt liv. Hans tio år yngre bror Ivan är en allvarsam schackspelare, tyngd av stämpeln som före detta underbarn. Brödernas far har precis gått bort och sorgen får avståndet mellan dem att växa.

På ett schackevenemang i en småstad lär Ivan känna trettiosexåriga Margaret, som precis har gått igenom en upprivande tid. Mellan dem utvecklas en öm och tafatt förståelse, som de båda är rädda att visa för omvärlden. Samtidigt gör Peter allt för att dölja sin oförmåga att välja mellan de två kvinnorna i sitt liv - sin första stora kärlek, Sylvia, och den rebelliska studenten Naomi.


Om jag bara fått välja en bok från den här månadens utgivning så är det den här! En bok från en absolut favoritserie.

En bättre man av Louise Penny

Modernista

Antal sidor: 512

Utgivningsdatum: 2024-09-25

Det är Armand Gamaches första dag tillbaka som chef för mordroteln, ett jobb han tillfälligt delar med sin tidigare andreman, Jean-Guy Beauvoir. Flodvattnet stiger dramatiskt runt om i provinsen, och mitt i den ansträngda situationen kommer en man till Gamache och vädjar om hjälp med att hitta sin dotter.
När kris läggs till kris försöker Gamache hålla stånd mot det hotande kaoset och inser att han borde ge upp om sökandet efter Vivienne Godin. Men Gamache har själv en dotter och utvecklar en djup - och kanske oklok - empati för hennes orolige far. Förföljd av känslan »Hur skulle du känna dig?« återupptar han sökandet.
Medan vattnet stiger och kritiken av Gamache i sociala medier blir allt mer aggressiv, hittas en kropp. Och i tumultet begås misstag.


Sist ut är en brasiliansk bok som känns intressant.

Den skeva plogen av Itamar Vieira Junior

Bazar Förlag

Antal sidor: 270

Utgivningsdatum: 2024-09-27

Djupt inne i Brasiliens bortglömda inland hittar två systrar en gammal kniv under sin farmors säng. De fascineras av dess mystiska kraft och bestämmer sig för att smaka på metallen. Ett infall som kommer att påverka bådas liv för all framtid och skapa ett oupplösligt band mellan dem.

Den skeva plogen är en fascinerande och gripande historia om villkoren för bönderna i Brasiliens fattigaste region, tre generationer efter slaveriets avskaffande. Itamar Vieira Juniors prisbelönta och storsäljande roman förenar magisk realism med en brännande aktuell skildring av sociala orättvisor, rasism och kvinnors utsatthet. 

söndag 25 augusti 2024

Vänner, kärlekar och det där fruktansvärda av Matthew Perry

Så lite jag visste när jag såg på serien Vänner!

Handling: "Hej, jag heter Matthew, fast du kanske känner mig under ett annat namn. Mina vänner kallar mig Matty. Och jag borde vara död."

Så börjar den fascinerande berättelsen om den hyllade skådespelaren Matthew Perry som tar oss med på en resa från barndomens ambitioner till berömmelse, missbruk och tillfrisknande efter att ha svävat mellan liv och död.

Innan alla sjukhusbesök och perioder på rehab var Matthew en femåring som reste ensam från Montreal till Los Angeles mellan sina separerade föräldrar. Den fjortonårige Matthew var en nationellt rankad tennisstjärna i Kanada, och den tjugofyraårige Matthew fick en eftertraktad roll som en av huvudrollsinnehavarna i det omtalade pilotavsnittet av Vänner.

Uppläsare: Björn Bengtsson

Vänner började sändas i Sverige när jag var runt 25 år så jag stämde verkligen in på målgruppen. Och det var en serie jag följde så gott jag kunde. Idag är det svårt att komma ihåg att man faktiskt behövde vara hemma en viss dag och tid för att kunna följa en serie. Men Vänner blev en av serierna som jag verkligen såg bara jag var hemma. Vilket i sin tur betyder att Matthew Perry hör till en av de skådisar som jag sett mycket av. 

Jag tycker om att lyssna på memoarer/biografier som ljudbok men just den här hade nog blivit lite bättre för mig om jag lyssnat på den engelska versionen där Matthew Perry själv läser upp. Mycket för att hans röst är så otroligt välbekant. Men jag var lat och snål och orkade inte skaffa den engelska när jag väl börjat på den svenska som jag hade tillgång till via Storytel. Och historien är ändå densamma.

Även om jag som sagt är väldigt välbekant med Vänner så vet jag inte så mycket om skådisarna. Eller det har varit svårt att undvika att läsa om Jennifer Aniston och Courteney Cox. Men de övrigas privatliv visste jag väldigt lite om. På senare år har det såklart framgått allt mer om Matthew Perrys drogproblem. 

Boken är lättlyssnad och består av en kombination av allvar och skämt. De senare oftast levererade med en viss ironi. Vi får veta mer om hans uppväxt och föräldrar och hur tufft han tyckte det var att växa upp med föräldrar så långt ifrån varandra eftersom de delade på sig när han var runt ett år. Och att det inte var så enkelt när det började komma halvsyskon också vilket förändrande familjedynamiken. 

Det är intressant att läsa om Vänner-perioden i synnerhet eller när det andra personer man åtminstone vet vilka de är. Men samtidigt blir det rätt tradigt att läsa om alla hans återfall som såklart också är väldigt tragiska. Det är även lärorikt att se hur otroligt svårt det är för en missbrukare hålla sig ren. Det behövs så otroligt lite. Med en så skadad kropp - eller ett sinne som utsätter sig för faror (det finns båda varianterna här) så behövs smärtstillande läkemedel då och då och med tanke på att det är USA det handlar om så har han ofta fått dessa otroligt beroendeframkallande medel. 

Jag tycker vissa delar av boken är väldigt intressanta medan andra delar gör mig lite trött och less i synnerhet när det då och då är andras fel att han mår dåligt. Det handlar ju inte bara om hans missbruk här utan även mycket på önskan om att hitta en kvinna och skaffa familj. 

Så genomsnittsbetyget blir en slät trea. Det är en intressant och tragiskt bok samtidigt och den får mig att nostalgiskt åka tillbaka många år i tiden eftersom han bara var några år äldre än mig.

torsdag 22 augusti 2024

Svart sommar av M. W. Craven

Andra delen i serien om Washington Poe!

Handling: Jared Keaton avtjänar en livstids fängelsedom för mordet på sin egen dotter, Elizabeth. Keaton är före detta stjärnkock, charmig och karismatisk - och en psykopat. Elizabeths kropp återfanns aldrig och Jack Keaton dömdes främst på kriminalkommissarie Washington Poes vittnesmål.
När en ung kvinna stapplar in på en ensligt belägen polisstation med oemotsägliga bevis på att hon är Elizabeth Keaton, hamnar Poe därför i fel ände av en brottsutredning något som kan komma att kosta honom mycket mer än hans karriär. Med hjälp av den enda person han litar på, den lysande men socialt taffliga Tilly Bradshaw, måste han besvara den verkligt ofrånkomliga frågan: Hur kan en människa vara samtidigt levande och död?
Så försvinner Elizabeth igen, lika plötsligt som hon dök upp. Och samtliga spår i utredningen leder tillbaka till Washington Poe...

Det hann gå ungefär 1,5 år innan jag fortsatte med den här serien. Ändå ville jag verkligen läsa vidare om Poe och Tilly eftersom jag gillade deras kemi och Tillys analytiska förmåga. Men jag har alltid svårt för när jag vet redan från början att en huvudperson kommer att få det tufft vilket det verkligen låter som här. Istället för att njuta av boken undrar jag bara när det jobbiga ska ske. Jag föredrar att inte veta sånt. Så därför blev boken liggandes så pass länge.

Jag gillar ju ofta när mat blir en del av boken och här handlar det om en stjärnkock. Och precis i början får vi en mycket utförlig ät-scen som både förundrar och äcklar mig. Den är helt klart udda. I alla fall så är det annars en klassisk deckare som utspelar sig i Cumbria i nordvästra England med en rätt klurig plott vilket livar upp. Sen finns det kollegor till Poe som verkligen gillar honom och sen några som inte gör det. Så även där skapas en viss kamp mot rättvisan. 

Jag är glad att jag fortsatte med serien och ser fram emot nästa bok framöver. 

Betyget blir 4 av 5 i genren deckare!

söndag 18 augusti 2024

Blodrött hav av Lilja Sigurdardóttir

Andra delen i Áróra-serien!

Handling: När den framgångsrike entreprenören Flosi kommer hem en kväll är köket upp- och nedvänt och hans fru Guðrún försvunnen. Ett brev har lämnats kvar på köksbordet. I det står det att hon blivit kidnappad och att om Flosi inte betalar en gigantisk lösensumma kommer Guðrún att dö.
Brevet innehåller tydliga instruktioner om att inte kontakta polisen, och Flosi vänder sig till Áróra, som är finansiell utredare med inriktning på att spåra upp undangömda pengar. Tillsammans med sin avlägsne släkting, kriminalkommissarien Daníel, tar hon sig an fallet.
Samtidigt fortsätter Áróra sökandet efter sin försvunna syster, Ísafold. Hon är djupt besviken på den isländska polisen, som mer eller mindre tycks ha lagt ner utredningen. Själv tänker Áróra aldrig ge upp, även om hon inser att det bästa hon kan hoppas på är att slutligen hitta en kropp att begrava.

Uppläsare: Marie Richardson

I början av året läste jag den första boken i den här serien och tyckte verkligen om den. Men eftersom det fanns bara en del till på svenska har jag försökt vänta med den. Men nu under slutet av semestern kunde jag inte stå emot längre. Och jag blev inte besviken. Del tre ser dessutom ut att komma i oktober.

Áróra har flyttat till Island och försöker hitta sin syster när hon blir uppringd av sin affärspartner som behöver hjälpa en klient på Island. Genom det så hamnar hon mitt i ett kidnappningsdrama. Entreprenören Flosis fru är försvunnen och Áróra får honom att söka hjälp även hos polisen och kontaktar därför Daníel som ser till att ett fåtal av hans kollegor engagerar sig. Allt för att kidnapparna inte ska få veta att polisen är kontaktad. Det blir lite av en pusseldeckare för det är ju lätt att tro att någon i närheten är inblandad. Och om det är så, vem? 

Boken var lättlyssnad och jag gillar verkligen Marie Richardson som uppläsare. Och jag ser fram emot nästa del för att se hur det går för Áróra och de övriga. 

Betyg 4 av 5.

lördag 10 augusti 2024

En handfull vind av Negar Naseh

Om det stormiga Iran och dess påverkar på olika människor!

Handling: På en balkong i Teheran sitter Minou och hennes son Nima och väntar. Det är hösten 1978, hon är gravid och på gatan nedanför har revolutionen tagit fart. Två år senare är Shahen störtad, och i landsflykt i Panama kämpar han för att dölja sin sjukdom för såväl omvärlden som för sina närmaste. Under förberedelserna för sitt sista stora framträdande, en intervju med den brittiske journalisten David Frost, börjar fasaden rämna. Revolutionens dyningar omformar alla som kommer i dess väg.

Ett halvt liv senare i Sverige irrar Minous familj fortfarande i spillrorna av det som varit, det som kunde ha varit och det som blev. När hon en dag får bud om att hennes mamma ligger för döden bestämmer hon sig för att återvända till Iran.

Iran är ett land med en väldigt komplex historia och där folkets förutsättningar varierar stort. Negar Naseh, läkare i Uppsala har försökt ge oss en bild av hur det kan vara. Vi läsare får börja med att följa några personer som befinner sig i Iran 1978 och slutar troligtvis strax före pandemin.

Boken börjar med att vi får följa Minou och hennes son Nima i Teheran. Vi känner oron i staden och upproren som sker samtidigt som Minou oroar sig för sin förlossning. Dessutom är hennes man Hassan i Sverige redan. Men trots all känsla för staden och den omvälvande tiden så lär jag inte känna Minou. Vi får vara med om vad hon ser, hör och säger. Men jag blir inte klok på vad hon är för person. Hon bara är. Så själva gestaltningen brister här. Men kärleken till landet lyser i gengäld starkt.

I boken följer vi även Shahen och hans familj och får en känsla för vad han ville med sin tid i landet. Det är inte helt lätt att följa med här med alla namn och relationer när man inte är så insatt i Irans historia. Men det går inte att undgå att se deras längtan efter sitt land Iran. Och det får mig att söka på nätet och läsa på livet mer och jag gillar när böcker får mig att vilja fördjupa mig.

Det här är en bok som det är svårt att skriva om. Den har många bra saker men den spretar så väldigt mycket. Författaren vill få in så många olika saker att kärnan i boken försvinner. Eller blir för liten. Men den lär mig mer om Iran i alla fall, ett land som tyvärr syns allt för ofta i nyheterna och då inte av positiva skäl. 

Betyget blir en stark trea! Och jag ser fram emot att testa på Negar Nasehs deckare En bondes död som hon skrivit ihop med sin man David Sandström.

fredag 9 augusti 2024

Stormberget av Liza Marklund

Tredje delen i serien Stenträsktrilogin!

Handling: Mitt under midsommarfirandet i Stenträsk flyter en kropp upp ur Kallmyren. Man utgår från att det är Wiking Stormbergs drunknade hustru som äntligen har hittas.

Men Wiking vet, av uppenbara skäl, att så inte är fallet.

Och människan i myren visar sig vara en man, och han har inte drunknat. Hans kropp har varit fäst mot myrens botten med en påle genom hjärtat, likt en vampyr.

För Wiking innebär fyndet en svindlade resa bakåt i hans egen familjehistoria. Till slut vet han inte vad som är sanning och vad som är lögn, vem som egentligen är vad eller vem han själv är. 

Det här är en serie som jag betat av ovanligt snabbt. Kanske för att den bara var på tre delar och alla fanns ute. De tre delarna skiljer sig dessutom åt rätt mycket i stil.

I den här boken är Wiking fortfarande sjukskriven när boken börjar och en kropp flyter upp och det misstänks vara hans hustru. Men så är inte fallet. Däremot visar det sig att kroppen trots allt har kopplingar till Wiking. Frågan är hur? Den här boken blir istället en utredning kring brott som hände förr i tiden, innan han ens var född.

Serien har varit lättläst och lättlyssnad och rätt engagerande. Miljön uppe i norr gör att den bryter av en del i känslan. Men det har inte varit en deckarserie som jag valt just för att jag älskar att hänga med ett utredningsteam. Just den delen har jag saknat. Och det har inte varit mycket nutida brott att utreda heller utan både första och sista boken fokuserade på kroppar som hittades för länge sen. Serien har nog mer skapat en speciell stämning än varit en rapp deckarserie. Fokus har varit på så många andra saker.

Betyget blir 3+ av 5.


torsdag 8 augusti 2024

Medlaren av Jenny Rogneby

Första delen i serien Medlaren Angela Lans!

Handling: En kvinna blir brutalt våldtagen efter en utekväll med en väninna. Våldtäktsmannen döms och avtjänar sitt straff i sexbunkern på Norrtäljeanstalten. När frigivning närmar sig kopplas medlaren Angela Lans in. Hon har blivit utsedd att driva ett pilotprojekt där medling vid brott för första gången ska hållas mellan vuxna. Gärningsmannen och offret erbjuds en möjlighet att träffas igen och tala om händelsen.

Mötet blir laddat, och snart inser Angela att det är något som inte stämmer. Vad var det egentligen som hände den där natten? Mot medlingens principer börjar hon själv gräva i fallet och gör flera oväntade upptäckter som sätter våldtäkten i ett helt nytt ljus. Motvilligt tvingas hon ställa sig frågan: Vem är egentligen offer och vem är förövare?

Den här fick jag i födelsedagspresent förra året och nu under semestern blev den läst. 

Vi får följa medlaren Angela som för första gången ska medla mellan en våldtäktsman och hans offer när straffet nästan är avtjänat. Hon har tidigare jobbat som polis och under samtalen så börjar hon själv fundera över vad som verkligen hände.

Det är svårt att inte tycka om Angela vilket alltid gör det lättare för mig att gilla en bok. Däremot har hon det inte lätt vilket är lite jobbigt att läsa om. Hon har i alla fall sin bästa vän som dessutom presenterar henne för en man som verkar intressant. Samtidigt så är hon mitt upp i medlingsförsöken och pressen är på henne från alla håll. Här känns det lite konstigt att hon pratar så mycket med pressen samtidigt som medlingsförsöken håller på. Tack vare den nya mannen i hennes liv får vi även ta del av en hel del sex vilket kanske inte är det jag helst läser om. 

Jag hade rätt tidigt en teori kring vad som faktiskt hände mellan offret och gärningsmannen vilket visar sig stämma och det är gjort på ett snyggt sätt tycker jag. Förutom huvudpersonens utsatthet vilket får mig att oroa mig lite väl mycket så är det en spännande bok som får ett bra avslut. Det finns lite trådar kvar som hänger inför kommande delar. Just nu finns del två ute och del tre kommer i september. 

Betyget blir 3+ av 5.