söndag 25 augusti 2024

Vänner, kärlekar och det där fruktansvärda av Matthew Perry

Så lite jag visste när jag såg på serien Vänner!

Handling: "Hej, jag heter Matthew, fast du kanske känner mig under ett annat namn. Mina vänner kallar mig Matty. Och jag borde vara död."

Så börjar den fascinerande berättelsen om den hyllade skådespelaren Matthew Perry som tar oss med på en resa från barndomens ambitioner till berömmelse, missbruk och tillfrisknande efter att ha svävat mellan liv och död.

Innan alla sjukhusbesök och perioder på rehab var Matthew en femåring som reste ensam från Montreal till Los Angeles mellan sina separerade föräldrar. Den fjortonårige Matthew var en nationellt rankad tennisstjärna i Kanada, och den tjugofyraårige Matthew fick en eftertraktad roll som en av huvudrollsinnehavarna i det omtalade pilotavsnittet av Vänner.

Uppläsare: Björn Bengtsson

Vänner började sändas i Sverige när jag var runt 25 år så jag stämde verkligen in på målgruppen. Och det var en serie jag följde så gott jag kunde. Idag är det svårt att komma ihåg att man faktiskt behövde vara hemma en viss dag och tid för att kunna följa en serie. Men Vänner blev en av serierna som jag verkligen såg bara jag var hemma. Vilket i sin tur betyder att Matthew Perry hör till en av de skådisar som jag sett mycket av. 

Jag tycker om att lyssna på memoarer/biografier som ljudbok men just den här hade nog blivit lite bättre för mig om jag lyssnat på den engelska versionen där Matthew Perry själv läser upp. Mycket för att hans röst är så otroligt välbekant. Men jag var lat och snål och orkade inte skaffa den engelska när jag väl börjat på den svenska som jag hade tillgång till via Storytel. Och historien är ändå densamma.

Även om jag som sagt är väldigt välbekant med Vänner så vet jag inte så mycket om skådisarna. Eller det har varit svårt att undvika att läsa om Jennifer Aniston och Courteney Cox. Men de övrigas privatliv visste jag väldigt lite om. På senare år har det såklart framgått allt mer om Matthew Perrys drogproblem. 

Boken är lättlyssnad och består av en kombination av allvar och skämt. De senare oftast levererade med en viss ironi. Vi får veta mer om hans uppväxt och föräldrar och hur tufft han tyckte det var att växa upp med föräldrar så långt ifrån varandra eftersom de delade på sig när han var runt ett år. Och att det inte var så enkelt när det började komma halvsyskon också vilket förändrande familjedynamiken. 

Det är intressant att läsa om Vänner-perioden i synnerhet eller när det andra personer man åtminstone vet vilka de är. Men samtidigt blir det rätt tradigt att läsa om alla hans återfall som såklart också är väldigt tragiska. Det är även lärorikt att se hur otroligt svårt det är för en missbrukare hålla sig ren. Det behövs så otroligt lite. Med en så skadad kropp - eller ett sinne som utsätter sig för faror (det finns båda varianterna här) så behövs smärtstillande läkemedel då och då och med tanke på att det är USA det handlar om så har han ofta fått dessa otroligt beroendeframkallande medel. 

Jag tycker vissa delar av boken är väldigt intressanta medan andra delar gör mig lite trött och less i synnerhet när det då och då är andras fel att han mår dåligt. Det handlar ju inte bara om hans missbruk här utan även mycket på önskan om att hitta en kvinna och skaffa familj. 

Så genomsnittsbetyget blir en slät trea. Det är en intressant och tragiskt bok samtidigt och den får mig att nostalgiskt åka tillbaka många år i tiden eftersom han bara var några år äldre än mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar