söndag 24 januari 2010

En stilla storm av Giles Blunt

Jag har i helgen lyssnat klart på boken En stilla storm av Giles Blunt och den kändes rätt passande då vi har en rejäl vinter här (men inte i klass men den som var där). Uppläsare var Torsten Wahlund som jag tycker gör ett bra jobb som vanligt. Jag vet att folk tycker olika här, vissa (som jag) vill ha en mer neutral uppläsare men ändå med en personlig röst medan andra vill ha det mer åt radioteaterhållet.

Handling: Det är januari i Algonquin Bay i norra Ontario och den vidriga stanken av mord genomsyrar den kylslagna luften när liket efter en amerikansk turist med skumt förflutet påträffas i de djupa skogarna. Dags för kriminalaren John Cardinal att ta upp jakten. Mysteriet tätnar när ännu ett lik den här gången efter en läkare från trakten hittas i närheten. Uppenbarligen finns en koppling mellan de två fallen. I sin jakt efter sanningen tvingas Cardinal söka sig tillbaka till en annan tid och plats: Montreal 1970, en stad som präglas av skräcken för separatistiskt våld. En händelse från den tiden visar sig nu få dödliga återverkningar i Algonquin Bay.

Jag tyckte om den här boken. Den här utspelar sig som sagt i Kanada och det är alltid intressant med olika miljöer. Här får de dessutom en fruktansvärd köldknäpp som ställer till det och hindrar dem. Det jag hade lite jobbigt med var att de gick tillbaka mycket i tiden och där nämndes många namn. Eftersom jag lyssnade på boken så blir det lätt knepigt med många olika namn eftersom det inte är så lätt att bläddra tillbaka och skumma i en ljudbok och se vem som var vem. Sen blir jag också nyfiken på om det bygger på någon verklig konflikt under 70-talet eller om allt är påhittat.

Cardinals gamla synd ligger också och gror i bakgrunden och den gör honom väldigt mänsklig samtidigt som jag tycker att det är jobbigt att läsa om den. Samtidigt är det nog den som gör att jag vet att jag för länge sedan läst en bok med Cardinal sen tidigare eftersom det är en så speciell grej och man kan separera Giles Blunts deckare från andra deckare som lätt försvinner i mängden efter något eller några år.

Jag har en bok som ligger av honom som jag ska lyssna på om ett tag och det säger väl lite vad jag tyckte om den. Helt ok och jag läser gärna mer av honom men inte just nu.

1 kommentar: