onsdag 5 maj 2010

Bokfrågornas ABC - bokstaven W

Jag gick och funderade över vilka frågor Lilla O skulle komma med den här gången. Men jag tänkte på bokstaven X och inte W. Men här kommer i alla fall mina svar om bokstaven W.


Whisky brukar vara deckargubbars favoritdryck. Vem är din favoritwhiskeydrickare (eller favoritspritdrickare) i litteraturens värld?

Den enda jag kom på som jag tror dricker Whisky är Kurt Wallander (hoppas det är whisky och inte konjak).

Wienervals är en dans och jag vill att du berättar om en bok där det förekommer minst en dansscen.

Precis som boktokig så kommer jag bara att tänka på karaktären Ewert Grens (i Roslund och Hellströms böcker) som gärna dansar till Siw Malmqvist.

En massa författare på W poppade upp i mitt huvud när jag försökte komma på uppgifter på w. Vem är din favoritförfattare på W?

Jag kollar igenom min boklista och hittar bland annat Jeanette Walls om faktiskt skrivit den bästa BOATS jag läst (Glasborgen), Katarina Wennstam (som jag tycker är mycket bra men bara läst en bok av än, den andra ligger bredvid sängen), Jacqueline Winspear som skriver mysiga deckare i 30-talets London och slutligen Liselott Willén som skriver allvarligt och eftertänksamt. Så av dem får Liselott Willén bli min favoritförfattare!

Tänkte vända mig till älvdalskan för att få till det. Hoppas att den här sidan är korrekt och att wenndag betyder vardag. Vilken bok skildrar vardagslivet bäst?

Det här var inte helt lätt. Först tänkte jag på Mons Kallentofts Fräsch, frisk och spontan som börjar väldigt vardagligt men som sen spårar ur. Däremot är Theodor Kallifatides bok De sju timmarna i paradiset mer genomgående vardaglig.

Nu är jag mycket nyfiken på hur Lilla O ska göra med bokstaven X.

4 kommentarer:

 1. Det är många som tänker på Ewert. Måste nog ta och bekanta mig lite mer med honom. Har bara läst Odjuret. De sju timmarna i paradiset är bra!

  SvaraRadera
 2. X tål förresten att tänkas på...

  SvaraRadera
 3. Jag tänkte också Kurt Wallander först när jag skulle svara på frågorna men det blev en annan till slut. Blev också osäker på vad det egentligen är han dricker men det är nog Whiskey ändå... :)

  SvaraRadera
 4. Lilla O: Box 21 som kommer efter är nog den jag tyckte sämst om men samtidigt är det i den man får veta vad som hände Ewerts fru. Så vill man ha en hyfsad helhet i deras böcker bör man läsa den.

  SvaraRadera