söndag 2 maj 2010

Boktjuven av Markus Zusak

En tjock, underbar och hemsk bok!

Handling: Det är Döden som vill att du följer med. Han vill att du lyssnar till berättelsen om den unga Liesel Meminger vars liv och öde han fascineras av. Och när döden ber dig lyssna är det svårt att låta bli!

Tyskland 1939. Landet håller andan. Döden har aldrig haft mer att göra, och det är bara början. Nioåriga Liesel Memingers liv förändras när hon plockar upp en bok på marken bredvid sin lillebrors grav. Det är Dödgrävarens handbok som lämnats där av misstag och det är den första bok hon stjäl. Med hjälp från sin fosterpappa lär hon sig läsa och snart har hon inlett en kärleksaffär med ord och böcker.

Och böcker är den röda tråden i denna prisbelönta roman. Böckerna öppnar upp nya världar för Liesel och snart börjar hon stjäla fler böcker från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek, varhelst böcker finns att hitta. Hon delar böckerna med sina grannar när de sitter i skyddsrummen, och med den judiske man som gömmer sig i hennes källare. Och till sist är det den bok hon själv skriver som bokstavligen räddar livet på henne.

Då och då stöter man på böcker som handlar om andra världkriget. Ofta handar det om länder som krigade mot nazisterna och deras lidanden. Eller så handlar det om judarna som fick lida fruktansvärt. Här är huvudhandlingen om lidandet hos innevånarna på Liesels gata i en liten stad i Tyskland. Men också om glädjen och kärleken till varandra.

Jag såg nyligen filmen The Reader och den filmen kändes ytlig efter att ha läst den här boken. Nu är det helt olika handlingar, bara en liten liten del sammanför dem. Men den här boken känns så äkta och får mig att tänka lite djupare på dilemmat som tyskarna hade. I alla fall alla dem som inte stod helhjärtat bakom Hitler och nazismen. Men eftersom konsekvenserna kunde bli så fruktansvärda om man på något sätt öppet visade sitt motstånd så höll de flesta tyst och lydde de styrande.

Det tog lite tid för mig att komma in i boken men när jag väl var där så hade jag svårt att sluta läsa. Så den här boken är mycket läsvärd och den ger en också en historialektion och en dos förståelse för folket i Tyskland som fick lida mycket pga Hitler.

2 kommentarer:

  1. Jag har hört/läst om den här boken men inte trott att det är en bok i min smak, fast kanske den är det ändå... Jag blev lite nyfiken på den nu!

    SvaraRadera
  2. Jag hade nog inte köpt den själv utan fick låna den av min syster. Men jag är nöjd att jag läste den. Den var trög periodvis (döden själv är berättare) men hade också många tänkvärda bitar.

    SvaraRadera