onsdag 26 maj 2010

Bokfrågornas ABC - bokstaven Z

Lilla O närmar sig slutet och borde ha klarat av de jobbigaste bokstäverna nu med Z som avslutning. Å, Ä och Ö borde vara lite lättare att hitta på frågor om.

På zoo finns en massa djur och jag vill att du berättar om en bok där djur spelar en viktig roll.

Under slutet av 80-talet och början på 90-talet läste jag väldigt många böcker av Dick Francis (han var en stor favorit för mig då). Han jobbade själv som jockey men skadade sig rejält och gick då över till att bli författare. Hans thrillers utspelade sig alltid i anknytning till galoppsporten. Två favoriter var Decider och To the Hilt.

Anders Zorn är en känd konstnär. Har du läst någon bok där han eller någon annan konstnär figurerar?

Jag kommer inte på någon bok där jag läst om en verklig konstnär men Siri Hustvedts roman Vad jag älskade handlar mycket om en konstnär (huvudpersonens bästa vän Will). En underbar bok!

Zen, att vara närvarande just här och nu, är rätt inne trots att ideérna inom zenbuddismen knappast är nya, zen-coaching, mindfullness, meditation, yoga och en massa annat är i ropet. Vilken bok tycker du handlar om zen?

Här måste jag i brist på annat svara som Lilla O med boken Lyckan, kärleken och meningen med livet av Elizabeth Gilbert. Hon ger sig iväg på en lång resa för att finna sig själv.

Författare på Z finns det några stycken. Vem är din z-favorit?

Nu har inte jag läst många böcker på Z. Enligt min boklista över sånt jag läst sen några år tillbaka så finns det två författare på Z, en bok vardera. Där vinner Markus Zusak med sin Boktjuven över Carlos Ruiz Zafóns bok Vindens skugga.

2 kommentarer:

  1. Lite lättare blir det nog i alla fall för mig de närmaste veckorna! Boktjuven från dig också. Måste verkligen få tummen ur och läsa den. Vill läsa fler böcker av Hustvedt också!

    SvaraRadera
  2. Jag blev tyvärr lite besviken på Siri Hustvedts senaste men det berodde nog på att förväntningarna var skyhöga.

    SvaraRadera