lördag 19 januari 2013

Människa utan hund av Håkan Nesser

En lugn deckare som handlar mer om människorna än om själva deckargåtan.

Handling: December i Kymlinge. Medlemmarna i familjen Hermansson samlas för att fira 105-årsdagen. Pappa Karl-Erik fyller 65, äldsta dottern Ebba 40.Men ingenting blir som de tänkt sig. Natten före den stora bemärkelsedagen går Robert, sonen i familjen och ökändis efter sin insats i dokusåpan "Fångarna på Koh Fuk", ut på en promenad, och kommer aldrig tillbaka! Och nästa natt försvinner Ebbas son Henrik lika spårlöst.Det är ett egenartat fall som den italienskättade kriminalinspektören Gunnar Barbarotti får ta hand om. Kan det vara en ren slump att två människor försvinner från samma familj och samma adress med ett dygns mellanrum? Finns det en plan? Finns det ett samband?För att lösa gåtan med vad som hände de där decembernätterna måste Barbarotti nå in till denna dysfunktionella familjs svartaste hemligheter och göra det osynliga synligt och det är inte utan att han önskar att det fanns en godartad högre makt att ty sig till i nödens stund.

Det var länge sen jag läste något av Håkan Nesser och jag har aldrig lyssnat på någon bok av honom. Men jag har hört att han gör ett rätt bra jobb som uppläsare och blev lite nyfiken.

Människa utan hund är Håkan Nessers första bok om kriminalinspektör Gunnar Barbarotti, en lugn sansad man utan alkoholproblem som för lite diskussioner med Gud om hans varande eller icke-varande. Men innan vi får lära känna Barbarotti får vi lära känna familjen Hermansson riktigt ingående. Och på så sätt känns den som den inte hade behövt vara en deckare utan bara kunnat handla om själva familjen och dess kluvna känslor för varandra.

Normalt sett vill jag ha deckare med tempo i när jag lyssnar men jag upplevde den här som lugn men ändå kunde jag inte sluta lyssna. Den var spännande nog fast det inte hände särskilt mycket i början. Men något i den bet sig fast i mig och mot slutet drömde jag till och med en mardröm om en viss situation i boken. Det är andra gången på kort tid en boks handling kommer som en mardröm till mig.

Jag kommer definitivt fortsätta med serien om Gunnar Barbarotti.

Håkan Nesser gör ett mycket bra jobb som uppläsare och jag upplever ingen störning alls.

10 kommentarer:

 1. Låter som du vill ha fler mardrömmar :)
  Blev nyfiken på att läsa böckerna med Barborotti. jag har bara läst Van Veteren deckare av Nesser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja vi får se hur det blir. Förhoppningsvis väcker inte nästa lika obehagliga känslor.

   Radera
 2. Gillar Barbarottiserien och Nesser har en förmåga att skriva obehagliga intriger, den här överraskade och chockade mig kommer jag ihåg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åsa: jag var förvånad över att jag lyssnade så intensivt. Jag kan inte förklara varför jag tyckte boken var så intressant. Men den kommer nog hänga kvar länge.

   Radera
 3. Låter som nåt jag skulle kunna gilla. Jag har bara läst en bok av Håkan Nesser, minns inte just nu vad den hette men det var i alla fall ingen som ingår i nån serie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara läst några van Veeteren förut men inte fastnat helt för dem. Men jag vet att han skrivit lite andra böcker också. Jag funderade ett tag på att börja lyssna på nästa bok i serien men hittade Anne Holts nyaste istället. Men efter det så blir det kanske Nesser igen.

   Radera
  2. Kollade upp vad den hette - Skuggorna och regnet.

   Radera
  3. Den har jag inte hört talas om förut. Var den bra?

   Radera
  4. Hmm, ärligt talat minns jag inte... Jag antar att det var en sån där "mittemellanbok", varken bra eller dålig.

   Radera
  5. Tack, då får jag se om jag kommer läsa eller lyssna på den någon gång.

   Radera