måndag 23 juni 2014

I maktens skugga av Viveca Sten

Klassisk skön sommardeckare!

Handling: Det har gått nästan tjugo år sedan Thomas Andreasson började som polis och han känner sig alltmer ansatt av tvivel - orkar han fortsätta i polisyrket? Hans bästa vän Nora Linde, som nu arbetar på Ekobrottsmyndigheten, har semester på Sandhamn tillsammans med sambon Jonas och deras fyraåriga dotter Julia. Men sommaridyllen störs av den nya sommargästen Carsten Jonsson, en riskkapitalist som gett sig in i vidlyftiga affärer i Ryssland. Jonsson har köpt den långa fina stranden på öns södra sida och det lyxiga hus som han låtit uppföra retar gallfeber på öborna.

Märkliga olyckor har inträffat under byggets gång. Är det rena tillfälligheter eller handlar det om sabotage? När Carsten Jonsson bjuder in till invigningsfest slutar det med en katastrof. Har händelserna att göra med husbygget eller finns det någon annan orsak? Vem kan man lita på när man har gjort sig till ovän med alla?


Uppläsare: Katarina Ewerlöf

Viveca Stens böcker utspelar sig ofta på sommaren och ger därför en viss sommarkänsla. De är lättlyssnade med Katarina Ewerlöf som uppläsare och jag prioriterade ofta min ljudbok framför min "vanliga" ju längre in i boken jag kom.

Viveca Stens styrka är fortfarande relationen mellan människorna mer än själva deckargåtan. Fast här kom Thomas och Noras relationer lite i skymundan eftersom det inte var samma problem i duons respektive familjer som tidigare. Båda lever i trygga relationer och här har det dessutom gått flera år sen förra boken. Istället finns fokus på relationerna i Carsten Jonssons familj. Det fanns stunder då jag störde mig på Thomas tröghet kring utredningen även om det fanns en förklaring där. Men det kanske egentligen speglar verkligheten. Man är lite bortskämd med alla superpoliser och detektiver så i slutändan stör man sig på fel saker.

En röd tråd som annars märktes av i boken var om att jobba privat och tjäna mer pengar kontra att jobba för staten eller liknande och mer fylla en viktig funktion för samhället.

Sammanfattningsvis så är det här en lättläst deckare med lite av varje i sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar