söndag 5 oktober 2014

En fransk curry av Richard C. Morais

En bok som jag inte vill ska ta slut...

Handling: En fransk curry är en hänförande fantasifull berättelse om en ung kock vars ovanliga förmågor leder honom från Bombays slum till Paris avenyer.

Kärleken till god mat får den stora familjen Haji att trotsa fattigdomen och starta restaurang i Bombays finare kvarter. Men alla ser inte välvilligt på deras klassresa och snart tvingar en tragedi dem att fly landet.

När de senare, i en fransk alpby, råkar öppna sin enkla indiska servering mittemot en prisad lyxrestaurang står katastrofen åter för dörren. Den unge Hassan Haji är en virtous i köket, men stjärnkocken Madame Mallory skyr inga medel för att driva bort familjen något som dock visar sig bli Hassans biljett till Paris och hans chans att öppna en egen gourmetrestaurang.


Den här boken är perfekt om man älskar mat och gärna matlagning och är sugen på en lite mer lättläst bok som också inrymmer lite allvar och sorg. Det är sonen Hassan Hajis liv vi följer från barndomens Indien, tonårens England och slutligen Frankrike. Runt honom finns det många färgstarka människor som finns där bakom honom - och med honom. Mest är det en framgångssaga men det händer mycket under ett liv.

Eftersom den rymmer många år på sina 340 sidor så förlorar boken lite i djup när de gäller människorna. Men den är bra nog för att jag ändå ska älska boken. Vi får lite indisk historia serverad och även vissa franska delar och det ingår till och med en fransk strejk. Författaren är riktigt bra på beskriva många av scenerna så det är nästan att jag tror att jag redan sett filmen - vilket jag inte har. Men jag kommer definitivt se Lasse Hallströms filmatisering av den. Enligt min syster filmade de till och med från en av restaurangerna som vi besökte i Paris i maj.  

Jag skulle bli mycket förvånad om den inte hamnar på min tio-i-topp-lista för året.

4 kommentarer:

 1. Åh, nu blir jag sugen på riktigt att läsa denna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte den var riktigt mysig och det verkar som många andra också verkar tycka det. :-)

   Radera
 2. Jag måste läsa boken jag med :) Filmen var riktigt mysig så nu vill jag läsa den också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara att låna boken nu :-). Det blir intressant att se filmen och hur mycket som finns med där.

   Radera