söndag 26 oktober 2014

Blot av Håkan Östlundh

Den fjärde boken om Fredrik Broman.

Handling: En ambulanshelikopter flyger över Östersjön med kriminalpolisen Fredrik Broman. Han har en svår skallskada och ingen vet om han kommer att klara sig. Tre veckor tidigare har två människor hittats mördade på en gård i Levide. En kvinna, dödad med ett enda hugg. En man, massakrerad till oigenkännlighet. När de hittas på den blodiga stavparketten i det exklusiva vardagsrummet har de redan varit döda i två dagar.

Huset ägare, Arvid Traneus, har nyligen kommit hem efter flera år som storföretagskonsult i Japan. Polisen utgår först från att Arvid är den slaktade mannen. Kvinnan vid hans sida har ju identifieratrs som frun i huset.
Men när det visar sig att den döde mannen inte är Arvid utan hans kusin, tar utredning en ny vändning. Och de misstänkta tycks försvinna spårlöst.


Återigen blir jag nostalgisk när jag läser Blot trots att det händer hemskheter på Gotland. Jag har själv varit i Hemse (som nämns en del här) och handlat ett antal gånger även om det är många år sen nu. Blot känns som en rätt klassisk deckare förutom att morden är rätt blodiga och brutala. Den är som en blodig pusseldeckare.

Den här gången är det inte så stort fokus på polisernas privatliv utan istället hoppar man i tid mellan Fredrik Bromans skallskada och tillbaka till utredningen av brottet och det som leder till skadan.

I Håkan Östlundhs böcker är utredarna som vanliga människor till skillnad från vissa andra svenska deckarförfattares karaktärer (Kepler, Rosenfeldt & Hjort etc). Det är befriande även om det leder till att jag inte sträckläser på samma sätt.

Jag kommer definitivt fortsätta med den här serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar